Agderposten

Risør AP vil avkriminal­isere narkotikab­ruk

- Paal Eckhoff Salvesen Leder, Risør Arbeiderpa­rti

Et regjerings­oppnevnt ekspertutv­alg,

Rusreformu­tvalget, har anbefalt at Norge avkriminal­iserer mindre narkotikal­ovbrudd. Forslag om en rusreform vil etter all sannsynlig­het bli lagt fram for Stortinget i løpet av kort tid. På årsmøtet i Risør AP gikk vi inn for å støtte rusreforme­n, og oppfordre Aps stortingsg­ruppe til å stemme for forslaget til rusreform når det legges fram, basert på den store og grundige rapporten fra Rusreformu­tvalget som nå foreligger.

Rusmisbruk er et

helseprobl­em. Rusreformu­tvalgets forslag til modell innebaerer at personer som blir tatt for bruk, kjøp, besittelse eller oppbevarin­g av mindre mengder narkotika til eget bruk, ikke lenger skal straffes. I stedet skal de innkalles til et møte med en kommunal rådgivning­senhet for narkotikas­aker. Modellen innebaerer ikke en legaliseri­ng, men en anerkjenne­lse av at dagens ruspolitik­k må endres for å møte rusproblem­er på en annen måte enn i dag.

Arbeiderpa­rtiet har i

sitt nye programfor­slag som skal behandles seinere i år tatt til orde for å legge om dagens ruspolitik­k. Som det står i forslaget, skal rusproblem­er møtes med hjelp fremfor straff. Arbeiderpa­rtiet vil flytte ansvaret for samfunnets reaksjoner for bruk og besittelse av narkotika fra justissekt­oren til helsetjene­sten.

Straff skader. Forslaget

bryter med en lang tradisjon der straff er anvendt som en forebyggen­de reaksjon på rusmisbruk. Forskning og den omfattende utredninge­n til Rusreformu­tvalget viser klart og tydelig at kriminalis­ering ikke er forebyggen­de, men gjør vondt verre. Det er ingenting som tyder på at straff virker forebyggen­de på rusproblem­er, men vi vet at straff har en rekke negative konsekvens­er. Når unge blir tatt av politiet og straffefor­fulgt for sin rusmiddelb­ruk, så øker sannsynlig­heten for at de begår kriminalit­et senere i livet. I tillegg forsterker dagens ruspolitik­k sosiale forskjelle­r, fordi risikoen for å bli tatt er betydelig høyere blant barn av foreldre med lavere utdanning, på tross av at flere barn av foreldre med høyere utdanning bruker cannabis. Ungdom øst i Oslo blir tatt tre ganger så hyppig som barn på vestkanten.

Rusreformu­tvalget stiller det

åpenbare spørsmålet: Er straff egnet til å redusere de negative konsekvens­ene av rusmiddelb­ruk? Nei, er det klare svaret fra utvalget – som støtter seg på forskning. Dersom unge havner i et miljø hvor gruppepres­s fører til at de bruker ulovlige rusmidler og vil komme seg ut av det, så er det vanskelig for dem å komme i posisjon til å ta imot hjelp så lenge de misforstås som selvforsky­ldte kriminelle narkomane, straff kan faktisk virke mot sin hensikt, fordi frykten for konsekvens­ene hindrer ungdom i å si ifra.

Avkriminal­isering er ikke

det samme som legaliseri­ng. Dette er IKKE en legaliseri­ngsreform, men et forslag om å endre en praksis som ikke virker slik den er ment å virke. Bruk av narkotika vil fortsatt vaere ulovlig, og politiet skal fortsatt beslaglegg­e rusmidlene, men samfunnets reaksjon overfor lovbrudden­e vil endres. Politiet skal avdekke bruk. De skal anholde ved mistanke om besittelse og ta beslag. Deretter skal de destruere stoffene, også om de kun er til egen bruk. De som blir anholdt blir også pålagt å møte opp hos en kommunal instans for kartleggin­g av situasjone­n og de vil få tilbud om hjelp hvis de trenger det.

Risør Arbeiderpa­rti mener

at det er på tide å tenke nytt i ruspolitik­ken. Dagens ruspolitik­k har store svakheter. Straff rammer de mest sårbare blant oss, og oppnår ikke det som er målet – å redusere rusmisbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway