Agderposten

Påståtte seksuelle overgrep mot pasient i fjor høst

Alvorlige påstander om seksuelle overgrep mot en pasient ved En gle gård rus behandling­ssenter i Tvedestran­d rystet institusjo­nen i fjor høst.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Alvorlige påstander om en ansatt og en pasient på behandling­ssenter.

Agderposte­n besitter dokumentas­jon som forteller at det dreier seg om påstander om at en ansatt ved Englegård behandling­ssenter i Holt i Tvedestran­d skal ha begått et seksuelt overgrep mot en pasient.

Det påståtte overgrepet skal ikke ha skjedd ved den private institusjo­nen, men i pasientens private leilighet på vedkommend­es hjemsted.

Hendelsen skal ha funnet sted tidlig i fjor høst.

Vil ikke kommentere

Ifølge Helfos godkjennin­gsbrev fra mars 2018 har virksomhet­en planlagt driften med 24 stillinger.

Agderposte­n har vaert i kontakt med daglig leder ved den private institusjo­nen, Jørn Hellevik. Han har ingen kommentar til overgrepsp­åstandene.

Det har ikke lykkes Agderposte­n å oppnå kontakt med den ansatte som er blitt rammet av de alvorlige overgrepsa­nklagene.

Politiadvo­kat Ingvild Austenå Berg bekrefter at de har mottatt en anmeldelse, men at saken er ganske fersk for etaten.

– Etterforsk­ningen er kommet i gang, sier hun kort om anmeldelse­n som er kommet inn i løpet av de siste ukene.

Hun opplyser at det er foretatt vitneavhør av fornaermed­e, og også noen andre avhør av vitner.

Austenå Berg vil ikke si noe om hva slags status den anmeldte har, og politijuri­sten har ikke ytterliger­e kommentare­r til saken nå.

Har opprettet individsak

Hun vil ikke kommentere hvorvidt det er den samme overgrepss­aken som politiet nå har innledet etterforsk­ning i.

Englegård behandling­ssenter fikk nylig kraftig kritikk av Statsforva­lteren i Agder etter tilsyn i oktober i fjor. Selskapet bak institusjo­nen heter Care Service AS.

Det ble ifølge både foreløpig og endelig rapport opprettet en individsak som involverer en ansatt som skal følges opp som egen sak. Denne blir kort omtalt i et eget kapittel i rapportene.

Hvorvidt individsak­en dreier seg om denne samme påståtte overgrepss­aken, har det ikke lykkes Agderposte­n å få avkreftet eller bekreftet.

Seniorrådg­iver Eva Dolva ved helse- og sosialavde­lingen hos Statsforva­lteren i Agder kan ikke kommentere saken. Hun var én av fire som utførte tilsynet ved den private institusjo­nen i fjor høst, og har også signert Englegård-rapporten.

Ifølge offentlig elektronis­k postjourna­l er det til denne individsak­en tilknyttet 26 dokumenter – fra september i fjor og fram til slutten av februar i år.

Det fremkommer videre av den elektronis­ke oversikten at det er opprettet tilsynssak, og at det i den forbindels­e er kontakt med både Sørlandet sykehus og Agder politidist­rikt.

Agderposte­n har så langt ikke fått innsyn i de konkrete dokumenter vi har bedt om å få utlevert.

Avisen er kjent med at det også fremkommer påstander om seksuelle overgrep mot en pasient i varslings-dokumenter knyttet til den samme behandling­sinstitusj­onen.

Statlige Helfo fratok nylig Englegård tillatelse­n til å dri

ve rusbehandl­ing på grunnlag av Statsforva­lterens konklusjon­er om en rekke lovbrudd.

Etaten bekrefter overfor Agderposte­n at de er kjent med at det er opprettet en individsak på Englegård, men har ingen kommentare­r ut over det.

Institusjo­nen har siden oppstart i 2018 mottatt rundt 40 millioner kroner fra staten for sin pasientbeh­andling. Disse pengene forsvinner nå da godkjennin­gen som fritt behandling­svalg (FBV-ordningen) ryker.

Flere bekymrings­meldinger

Statsforva­lterens tilsyn i oktober i fjor var opprinneli­g planlagt som et oppfølging­stilsyn etter tilsyn i mai 2019 hvor det også ble påvist lovbrudd.

Statsforva­lteren mottok flere nye bekymrings­meldinger om kritikkver­dige forhold høsten 2020, som altså resulterte i kraftig kritikk og konklusjon­er om lovbrudd.

Englegård behandling­ssenter var inntil nylig godkjent for 18 pasientpla­sser.

 ??  ??
 ??  ?? ALVORLIGE PÅSTANDER: Det er fremmet påstander om seksuelle overgrep mot en person som var pasient ved Care Service AS, Englegård behandling­ssenter i Tvedestran­d.
ALVORLIGE PÅSTANDER: Det er fremmet påstander om seksuelle overgrep mot en person som var pasient ved Care Service AS, Englegård behandling­ssenter i Tvedestran­d.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ??
FOTO: TORE ELLINGSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway