Agderposten

Kultursjef­en i Risør har sagt opp jobben

Risørs kultursjef Torolf Kroglund har sagt opp jobben etter tre år i stillingen. – Det blir for krevende med en 150 prosent stilling to timer unna bopel, sier han.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n.no

Nå vil Kroglund konsentrer­e seg om å vaere forfatter, noe han kun har vaert ved siden av kultursjef­jobben og andre jobber hittil i livet. De siste ti årene har han skrevet 5 bøker, den siste « Reise med ål» er oversatt til svensk og tysk.

– Jeg har spart opp litt kapital og håper at jeg kan skrive bøker i et par år før jeg må finne meg en jobb som gir meg fast inntekt, sier Kroglund. Han røper at han allerede er godt i gang med en ny bok, som han håper kan utgis neste år.

Ny bok på gang

– Jeg vil ikke røpe noe av innholdet, annet enn at det blir en non-fiction sakprosa som mine andre bøker, forteller han.

Det var Aust-Agder Blad som først skrev om oppsigelse­n.

Kroglund ble rammet av slag i 2019, og brukte store deler av fjoråret til å bli frisk og arbeidsfør igjen. Han legger ikke skjul på at slaget er medvirkend­e årsak til avgjørelse­n.

– Jeg har gønna på og på en måte har det vaert bra, for jeg har kommet meg ganske kjapt. Men nå har jeg kommet til avgjørelse­n om at det er på tide å konsentrer­e seg om å skrive og ta det litt mer med ro, sier Kroglund.

Riktig å gi seg

Han tror tidspunkte­t for å gi seg er riktig.

– Det er satt i gang en del nye prosjekter som det er mer fair å la andre få ta tak i, mener han.

Prosjekten­e har sikter til er planleggin­gen av byjubileet, en ny kulturplan for Risør og utvikling av kulturhuse­t.

Kulturkoor­dinator Ågot Bugge har allerede trådt inn som konstituer­t kultursjef fram til sommeren.

– Jeg blir i jobben min fram til da, med tre måneders oppsigelse­stid, sier Kroglund.

Ordfører Per Kristian Lunden sier til Agderposte­n at han mener kommunen trenger en kultursjef og regner med at stillingen vil bli lyst ut.

Tøft valg

– Det er tøft valg jeg har tatt, men jeg tror det blir riktig, sier Kroglund.

På sin facebooksi­de skriver Kroglund:

«Siste tiden som kultursjef i Risør har naturlig nok vaert preget av slaget, rekonvales­ensen og dernest den kjedelige og langdryge korona-situasjone­n som har rammet kulturlive­t spesielt. I tillegg en stilling som har endret seg underveis fra utadrettet til mer byråkratis­k innhold.»

Han skrivet at han har blitt kjent med mange gode mennesker i disse tre tettpakked­e årene.

«Forholdet til folkene og byen fortsetter håper jeg. Jeg gleder meg uansett til å komme mye bort og vaere i byen som tilskuer – på Trebåtfest­ivalen eller bare en helt vanlig hverdag.»

Bygget pram og laerte å seile

«I vakre Risør laerte jeg å seile i smekre tolv-og-en-halvere sammen med det flotte og rause mennesket Kåre Karlsen i Seilforeni­ngen (som tragisk døde av hjerteinfa­rkt kort tid etter), jeg bygget min egen pram i det unike trebåtbygg­eriet på Hamme

råker/Moen, ble kjent med noen fantastisk flotte personer jeg er glad for å kalle venner, represente­rte Risør i Nettverket for nordiske trehusbyer, fikk etablert bygningsve­rnsenter sammen med Aadne og fylket, fikk utgitt historiebo­ka til Victor Norman på et godt forlag, arrangerte både trehusby-seminar og kulturnatt» skriver han.

 ??  ??
 ??  ?? BÅTBYGGER: Eter slaget i 2019 fortsatte Torolf Kroglund å bygge på prammen i bua til K. Christense­n & Co Moens båtbyggeri.
BÅTBYGGER: Eter slaget i 2019 fortsatte Torolf Kroglund å bygge på prammen i bua til K. Christense­n & Co Moens båtbyggeri.
 ??  ?? SLUTTER: Kultursjef i Risør, Torolf Kroglund (46) har sagt opp jobben. Her fra prosjektet da han bygde sin egen pram i bua til K. Christense­n & Co Moens båtbyggeri.
SLUTTER: Kultursjef i Risør, Torolf Kroglund (46) har sagt opp jobben. Her fra prosjektet da han bygde sin egen pram i bua til K. Christense­n & Co Moens båtbyggeri.
 ?? BEGGE FOTO: INGER STAVELIN ??
BEGGE FOTO: INGER STAVELIN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway