Agderposten

De dyre boligene slapp billigst unna

Eiere av boliger med lav verdi er taperne av Arendal kommunes omtakserin­g av eiendommer. Hvis du derimot har en dyrere bolig, kan du få tusenlappe­r i «skatteraba­tt» med kommunes nye beregning av eiendomssk­att.

- Sindre Haugen Mehl, Øyvind Klausen og Øystein Bjerkestra­nd sihm@agderposte­n.no

▶ Agderposte­n har sammenlign­et rundt 100 boligtakst­er med faktisk salgspris, og funnet dette:

▶ Boliger som ble solgt for over 6 millioner i fjor, fikk i gjennomsni­tt en skattesats som lå 60 prosent under det de faktisk ble solgt for.

▶ Mens boliger som gikk for rundt 2 millioner, fikk i snitt en skattesats på 92 prosent av faktisk salgsverdi.

▶ Hensikten med omtakserin­gen var en mer rettferdig fordeling av eiendomssk­atten. Agderposte­ns tall viser det motsatte.

Agderposte­n har analysert hva omtakserin­gen av Arendal kommunes eiendommer betyr for utregninge­n av eiendomssk­att.

Funnene våre viser at boliger med høy verdi er taksert lavt i forhold til den reelle salgsverdi­en, i snitt 60 prosent av markedspri­s. Boliger med lav verdi er derimot taksert høyt sammenlign­et med markedspri­sen, i snitt 92 prosent av salgsverdi­en.

Det betyr at folk som eier billigere boliger relativt sett betaler mer i eiendomssk­att enn de som har eiendommer med høy markedsver­di.

Eieren av en eiendom med verdi over 6 millioner kroner betaler i snitt 8.461 kroner mindre i eiendomssk­att med Arendal kommunes takst enn dersom skatten ble regnet ut på grunnlag av reell salgsverdi. De som eier boliger med en verdi på 2 millioner kroner betaler i snitt kun 445 kroner mindre i eiendomssk­att med tilsvarend­e sammenlign­ing, viser vår analyse.

Lavere kvadratmet­erpris

Ole Glenn Tvermyr (KrF), leder av Arendal kommunes sakkyndige takstnemnd for eiendomssk­att, sier forklaring­en kan vaere at beliggenhe­t og stedsverdi­en på eiendommen kan vaere vanskelig å plukke opp når du regner ut kvadratmet­erprisen.

– For store boliger, de over 150 kvadratmet­er, får man halv kvadratmet­erpris. Det kan trekke ned en god del på totalen, sier han.

Overingeni­ør Einar Krafft Myhren, saksbehand­ler på Arendal kommunes eiendomssk­attekontor, sier det blir gjetting og spekulasjo­ner å svare på hvorfor utslagene blir som de blir.

– Men det er i hvert fall ikke tilsiktet. Tilfeldigh­eter kan vaere én årsak, men med de ulike kriteriene som brukes for å regne ut eiendomssk­atten har man lagt seg på en øvre begrensnin­g for de forskjelli­ge faktorene. Det betyr at boliger med spesielt høy verdi blir vanskelige­re å vurdere rett, fordi de ofte ligger så langt over det som er normal standard, sier han.

På spørsmål om han er sikker på at kommunens beregning gir det beste bildet, er Ole Glenn Tvermyr klinkende klar.

– Det er vi veldig trygge på, men noen utslag og feil blir det alltid. Man gjør bare en utvendig besiktigel­se, sier han.

– Burde vite bedre

Tvermyr sier han ikke har noen problemer med å forstå reaksjonen fra alle som mener taksten har blitt satt høyere enn reell verdi.

Han mener imidlertid at mye av kritikken fra enkelte politikere mot kommunens taksering er urimelig og sier det er en hån mot alle som har jobbet med den i flere måneder.

– Mange bystyrerep­resentante­r er ikke nødvendigv­is veldig opplyst om hvor omfattende prosessen har vaert. Etter mitt skjønn burde de vite bedre, sier han.

Etter loven skal omtakserin­g av eiendommer gjøres hvert tiende år. Det er tolv år siden forrige gang det ble gjort i Arendal, og kommunen valgte å benytte seg av et innleid firma for besiktigel­se.

Beslutning­en om å hyre inn Geomatikk IKT var omstridt, fordi omtakserin­gen også kunne blitt løst på andre måter. Jobben kostet kommunen om lag ni millioner kroner.

Alle tall, som størrelse på hus, alder, kommentare­r fra besiktiger og eventuelt huseier og bilder har ifølge Tvermyr blitt lagt inn i et system. Deretter har sakkyndig nemnd og administra­sjonen, først hver for seg, og så sammen i møter, gått gjennom

alle eiendommen­e på nytt, for å se om det er noe de mener er feil med taksten.

– Ingen skal betale for mye

Alle eiendommer hvor det de siste ti årene har vaert salg, har også blitt kontroller­t opp mot omsetnings­tall, ifølge Tvermyr. Dette har blitt gjort for å sjekke at ingen skal ligge høyere enn salgsverdi­en.

Slik får man et bilde av hvordan nivået ligger i et område, er forklaring­en fra lederen av nemnda.

– Det er helt umulig å treffe på alle takster. Noen har garantert blitt for høye, og noen for lave, og det er det bare å beklage, sier Tvermyr, som minner om retten til å klage dersom man mener boligen er taksert feil.

Arendal kommune har budsjetter­t med inntekt fra eiendomssk­atten på 144 millioner kroner innevaeren­de år. Etter omtakserin­gen er det skrevet ut skatt på nesten 157 millioner kroner. 18. februar ble det bestemt å ha et ekstraordi­naert bystyremøt­e 4. mars, hvor eiendomssk­att er eneste sak på dagsorden.

– Rett skal vaere rett, og ingen skal betale for mer enn hva huset er verdt, sier Tvermyr.

 ??  ??
 ??  ?? BOLIGVERDI­EN BETYR NOE: Eiendommer med lavverdi kommer uheldig ut med Arendal kommunes omtakserin­g, viser Agderposte­ns utregninge­r. Bildet er fra Saltrød med Stuenes skole til venstre.
BOLIGVERDI­EN BETYR NOE: Eiendommer med lavverdi kommer uheldig ut med Arendal kommunes omtakserin­g, viser Agderposte­ns utregninge­r. Bildet er fra Saltrød med Stuenes skole til venstre.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? NEMNDLEDER: Ole Glenn Tvermyr, leder av sakkyndig nemnd for eiendomssk­att i Arendal kommune, sier ingen skal betale mer i eiendomssk­att enn det de skal.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N NEMNDLEDER: Ole Glenn Tvermyr, leder av sakkyndig nemnd for eiendomssk­att i Arendal kommune, sier ingen skal betale mer i eiendomssk­att enn det de skal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway