Agderposten

Må gjenreises slik de så ut

Verneplane­n for Risør sentrum krever at de nedbrente husene må settes opp igjen så likt de gamle som mulig.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n.no

Ordfører Per Kristian Lunden lover at de berørte huseierne skal få komme seg før de setter i gang.

– Men jeg lover at kommunen skal hjelpe til, sier han.

Det første som skjer nå er at kommunen må vedta at de brannskadd­e husene rives. Deretter må det komme en byggesøkna­d for de nye som skal settes opp igjen på branntomte­ne.

– Verneplane­n krever at i alle fall eksteriøre­t må bli slik det så ut før brannen. Innvendig må husene oppfylle moderne krav, sier Lunden.

Agder fylkeskomm­une skal registrere­r det som er igjen etter brannen og se om noe av det lar seg gjenbruke.

– Disse husene ble bygget opp etter den store bybrannen i 1861. Men etter av husene skal vaere enda eldre, det skal vaere flyttet dit fra et annet sted, forteller Lunden.

Jobber videre

Fredag forrige uke var krimteknik­erne på plass i Risør, og begynte arbeidet med å lete etter brannårsak­en.

– Det er ikke noe nytt enda. Vi har tatt en del vitneavhør, og vi begynner å danne oss et bilde av hendelsesf­orløpet, forteller lensmann Odd Holum til Agderposte­n mandag ettermidda­g.

Fremover skal politiet drive med utgraving og undersøkel­ser på branntomta.

– Det kommer til å ta tid å grave med gravemaski­ner, og det skal vi nok begynne med i løpet av neste uke. Det gjenstår mye planleggin­g fremdeles. I tillegg vurderer vi om vi skal koble på mer bistand fortløpend­e, legger Holum til.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? RISØR: De tre husene som ble rammet av brannen i Risør sentrum 24. februar 2021, fotografer­t fra Hollenderh­agen.
FOTO: INGER STAVELIN RISØR: De tre husene som ble rammet av brannen i Risør sentrum 24. februar 2021, fotografer­t fra Hollenderh­agen.
 ??  ?? KRIMTEKNIS­K PÅ PLASS: Fredag formiddag startet arbeidet med å lete etter årsaken til brannen i Risør. FOTO: Thorvald Knutsen
KRIMTEKNIS­K PÅ PLASS: Fredag formiddag startet arbeidet med å lete etter årsaken til brannen i Risør. FOTO: Thorvald Knutsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway