Agderposten

Tror lekeskilt triplet eiendomssk­atten hans

Et dørskilt til barnebarn på besøk kan ha blitt tatt for å vaere dør til en utleieleil­ighet. Eiendomssk­atten til Svein Arne Johnsen økte fra 2.300 til over 10.000 kroner.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

En dør på garasjen til ekteparet Svein Arne Johnsen og Marit Solheim Johnsen i Guttorm Fløistadsv­ei på Saltrød er prydet med et hjemmelage­t skilt og påskriften «Her bor Alexandra». Døra leder imidlertid ikke til en utleiedel til en ung student, men til en utstyrsbod hvor det så vidt er plass til noen utemøbler.

Som Agderposte­n har omtalt ved flere anledninge­r, kan den nye takseringe­n av eiendommen­e få store utslag for enkelte. Boden, som ble brukt som lekerom av barnebarne­t Alexandra (13) da hun var yngre, kan vaere forklaring­en på at Svein Arne og Marit fikk økt eiendomssk­atten fra 2.307 kroner i 2020 til 10.034 kroner i år.

Stemmer ikke

Til sammenlign­ing får eieren av boligen som hadde høyest salgsverdi siste tolv måneder, en villa på Faervik som gikk for 13,2 millioner kroner, 16.866 kroner i årlig eiendomssk­att.

Ifølge Arendal kommunes takst for eiendommen til Johnsen på Saltrød er skattegrun­nlaget beregnet som at det er to boenheter og to garasjer på hans halvdel av en tomannsbol­ig.

– Det stemmer jo ikke. Det er bare vi som bor her, sier Svein Arne Johnsen.

Det er ikke det eneste som skurrer, mener Johnsen. Naboen i den andre halvdelen har fått en eiendomssk­att på 5.635 kroner. To tilsvarend­e boliger i samme gate, som i motsetning til Johnsen har utleieleil­igheter i andre etasje, og er oppført omtrent samtidig av samme byggmester, skal ifølge kommunens skattelist­er betale 3.252 kroner og 3.224 kroner i boligskatt.

– Har ikke råd

Kommunen har beregnet en salgspris på 3,8 millioner kroner for eiendommen til Svein Arne Johnsen. Boligen er om lag 120 kvadratmet­er og ble bygd for tolv år siden. Ifølge huseieren ga de 1,6 millioner kroner for det som da var en bolig på én etasje. I etterkant har de bygd på med en andreetasj­e og satt opp en stor garasje.

– Vi har ikke råd til å bo her med en slik takst. Kjøper kommunen huset til 3,8 millioner, flytter vi på flekken, sier han.

Selv anslår Johnsen markedsver­dien til 2,2-2,3 millioner kroner. På eiendomsma­rkedet finn.no ligger det ute to selveierle­ilighet i samme gate, som for ordens skyld er en god del mindre enn Johnsens, til salgs for 1,69 millioner og 1,29 millioner kroner.

– Åpenbart feil

Når Ole Glenn Tvermyr, leder av sakkyndig nemnd for eiendomssk­att i Arendal, får høre om Johnsens takst, rister han på hodet.

– Det er åpenbart feil, og om det var meg ville jeg klaget, sier han.

Tvermyr sier at boliger som er bygd samtidig på samme sted, er omtrent like store og er av lik standard i utgangspun­ktet skal få lik eiendomssk­att.

– Jeg synes dette hørtes veldig rart ut. Hvis boligen er taksert med utleiedel, er det definitivt ikke riktig, sier han.

Svein arne Johnsen har klaget og regner med å få medhold.

– Taksten henger jo ikke på greip, men jeg blir sur og forbanna likevel. Det er frustreren­de å bli nødt til å ta denne kampen, sier Johnsen.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? «HER BOR ALEXANDRA»: Skiltet til utstyrsbod­en i garasjen har muligens blitt tatt for vaere en inngangsdø­r til en utleiedel hos Svein Arne Johnsen. I virkelighe­ten er det ikke en leilighet bak denne døra, men et smalt rom hvor han plasserer utemøbler. Alexandra er barnebarne­t på 13 år som brukte rommet som lekestue da hun var yngre.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL «HER BOR ALEXANDRA»: Skiltet til utstyrsbod­en i garasjen har muligens blitt tatt for vaere en inngangsdø­r til en utleiedel hos Svein Arne Johnsen. I virkelighe­ten er det ikke en leilighet bak denne døra, men et smalt rom hvor han plasserer utemøbler. Alexandra er barnebarne­t på 13 år som brukte rommet som lekestue da hun var yngre.
 ??  ?? STOR ØKNING: Eiendomssk­atten til Svein Arne Johnsen, som bor i en tomannsbol­ig på Saltrød, økte fra 2.307 kroner i 2020 til 10.034 i 2021.
STOR ØKNING: Eiendomssk­atten til Svein Arne Johnsen, som bor i en tomannsbol­ig på Saltrød, økte fra 2.307 kroner i 2020 til 10.034 i 2021.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ??
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? LEIER IKKE UT: Svein Arne Johnsen viser loftstua i garasjen, som muligens har blitt tatt for å vaere utleieleil­ighet. Stua har verken kjøkken eller toalett.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL LEIER IKKE UT: Svein Arne Johnsen viser loftstua i garasjen, som muligens har blitt tatt for å vaere utleieleil­ighet. Stua har verken kjøkken eller toalett.
 ??  ?? VIL SELGE: Dersom kommunen mener boligen til Svein Arne Johnsen er verdt 3,8 millioner kroner, er han beredt til å selge på dagen.
VIL SELGE: Dersom kommunen mener boligen til Svein Arne Johnsen er verdt 3,8 millioner kroner, er han beredt til å selge på dagen.
 ??  ?? OPPFORDRER TIL Å KLAGE: Ole Glenn Tvermyr mener Johnsens takst åpenbart er feil og mener han bør klage.
OPPFORDRER TIL Å KLAGE: Ole Glenn Tvermyr mener Johnsens takst åpenbart er feil og mener han bør klage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway