Agderposten

Når de som fikk minst måtte betale mest, blir eiendomssk­atten en skandale

-

▶ Arbeiderpa­rtiet og posisjon i bystyret i Arendal valgte å bruke millioner av offentlige kroner på private konsulente­r, slik at eiendomssk­atten skulle bli rettferdig fordelt. Agderposte­ns avdekking tyder på at de oppnådde det stikk motsatte.

▶ Naermere 10 millioner offentlige skattekron­er. Det var summen bystyret i Arendal med Arbeiderpa­rtiet og SV i spissen, til slutt var villige til å bruke på omtakserin­g av folks private boliger.

▶ Hensikten med omtakserin­gen var å oppretthol­de det offentlige tjenesteti­lbudet, og ta igjen et tap på naermere 30 millioner kroner Arendal kommune sto i fare for å miste i tapt eiendomssk­att.

▶ Flere av millionene kunne kommunen spart, dersom de hadde valgt å bruke «gratis-tallene» som allerede ligger i skattelign­ingen.

▶ Men Arendal valgte en annen metode. Det skulle, ifølge ordfører og rådmann, gi en mer rettferdig eiendomssk­att for Arendals innbyggere.

▶ Arbeidet som skjedde i samarbeid med det private firmaet har de siste ukene før til en storm av klager fra boligeiere i Arendal. Mange fatter rett og slett ikke hvorfor eiendommen­e deres plutselig er blitt vurdert som flere ganger mer verdifulle av kommunen, enn hva de blir vurdert som ute i det private markedet.

▶ Historiene får arbeidet med eiendomssk­atten til å minne en dårlig versjon av Joker Nord. På Saltrød mistenker ekteparet Svein Arne Johnsen og Marit Solheim Johnsen nå at de private takstkonsu­lentene som var på besøk kan ha mistolket en utstyrs-bod med verandamøb­ler for å vaere en utleieleil­ighet.

▶ For ekteparet finner ingen annen forklaring på skatte-bykset på 7.700 kroner enn at konsulente­ne som gikk på befaring har misforståt­t tulleskilt­et de i sin tid satte opp for barnebarne­t inn til utstyrsbod­en.

▶ Men utregninge­ne bak eiendomssk­atten kan også ha en mye mer alvorlig side. Etter å ha gransket naermere 100 boligsalg for 2020, tyder Agderposte­ns gjennomgan­g på en sosialt sett svaert urettferdi­g tendens: Gjennomgan­gen viser nemlig at boligene som fikk de høyeste prisene i markedet i fjor, relativt sett har betalt mye mindre i eiendomssk­att enn boligene som gikk for langt lavere summer.

▶ De dyreste husene hadde altså langt faerre utgifter til eiendomssk­att enn de billigste husene.

▶ Ap og ordfører Robert C. Nordli gjentok i forrige uke kommunens løfter om at eiendomssk­atten skulle vaere rettferdig.

▶ Torsdagens ekstraordi­naere bystyremøt­e om eiendomssk­atten bør derfor bli et politisk oppvaskmøt­e.

▶ For dersom de som i utgangspun­ktet tjente minst, sitter igjen med den største eiendomssk­atten, begynner Arendals regnemetod­e å naerme seg en regelrett skandale.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? FORSTÅR LITE: Svein Arne Johnsens eiendomssk­att økte fra 2.307 kroner i 2020 til 10.034 i 2021.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL FORSTÅR LITE: Svein Arne Johnsens eiendomssk­att økte fra 2.307 kroner i 2020 til 10.034 i 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway