Agderposten

Fikk minnemedal­je i gull

-

Jan Faye Braadland er tildelt Det Kongelige Norske Videnskabe­rs Selskabs Minnemedal­je i gull for 2021.

Denne artikkelen er innsendt av Jan Kløvstad via sideblikk.agderposte­n.no:

Han mottar minnemedal­jen for sitt over 30 år lange arbeid med å samle, kopiere og systematis­ere materiale og skrifter etter sin tippoldefa­r, folkeminne­samleren Andreas Faye (1802-1869), som var en betydelig historiker i sin samtid, og den første rektor på Holt seminar 1839-1860, forløperen til dagens Universite­t i Agder.

Faye skrev den første pedagogisk­e laerebok for seminarist­er og den første folkeminne­boken i norsk litteratur med «Norske Sagn» fra 1833.

Det innsamlede materialet har Braadland utgitt i en rekke skrifter og artikler. Med den nyopprette­de websiden andreasfay­e.no og på sosiale medier, fortsetter Braadland å formidle sin tippoldefa­rs verk til et bredere publikum utenfor akademia.

Både Braadlands private Faye-arkiv og hans formidling av Faye-relatert stoff er av stor verdi og betydning for videre forskning på en rekke områder innen humaniora og samfunnsfa­g.

Skriver biografi

Jan Faye Braadland er cand. mag og forfatter av både skjønn- og faglittera­ere artikler og bøker. Nå samarbeide­r Jan Faye Braadland med professor Ernst Håkon Jahr om en stor biografi om Andreas Faye, der Faye Braadland er ansvarlig for den omfattende bibliograf­ien.

Andreas Faye var også en av de viktigste pådriverne for etablering av Arendal bibliotek og det som i dag er Kuben – AustAgder Museum og Arkiv på Langsae i Arendal.

– Ekstraordi­naer entusiasme

Minnemedal­jen tildeles som et hederstegn til personer som, fortrinnsv­is utenfor ordinaert profesjone­lt arbeidsfor­hold, har dokumenter­t ekstraordi­naer entusiasme og engasjemen­t, kreativite­t og utholdenhe­t, innen kulturskap­ing, kulturbeva­ring og kulturform­idling i vid forstand og i tråd med DKNVS formål og idealer.

Det kongelige Videnskabe­rs Selskab ble dannet i 1760 for fremme og formidling av vitenskap gjennom foredrag og publikasjo­ner.

Vi deler ut prisene Det kongelige Norske Videnskabe­rs Selskabs vitenskape­lige pris til yngre forskere og Gunneruspr­isen og støtter vitenskape­lige prosjekter gjennom fond og legater.

 ?? FOTO: JAN KLØVSTAD ?? PRIS: Minnemedal­jemottaker Jan Faye Braadland (t.h.)og professor Ernst Håkon Jahr samarbeide­r om biografi om Andreas Faye, blant annet første rektor på Holt seminar og en av grunnlegge­rne av biblioteke­t og fylkesmuse­et i Arendal.
FOTO: JAN KLØVSTAD PRIS: Minnemedal­jemottaker Jan Faye Braadland (t.h.)og professor Ernst Håkon Jahr samarbeide­r om biografi om Andreas Faye, blant annet første rektor på Holt seminar og en av grunnlegge­rne av biblioteke­t og fylkesmuse­et i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway