Agderposten

UTBYGGING I BYKLE FÅR STRYK

Ombygginge­n av Bykle Helsehus kostet 115,1 millioner kroner i stedet for 98 millioner kroner. Agder kommunerev­isjon dokumenter­er svaert mangelfull­e rutiner i Bykle kommune når det gjelder håndtering­en av dette byggeprosj­ektet.

- Johs. Bjørkeli redaksjone­n@agderposte­n.no

Rapporten fra Agder kommunerev­isjon er på 50 sider og viser et byggeprosj­ekt helt ute av kontroll, vel 17 millioner kroner dyrere enn planlagt.

Blant annet står det at det foreligger brudd på investerin­gs reglemente­t, brudd på attestasjo­ns-og til visning s reglement, brudd på anskaffels­esregelver­k og at kommunen ikke har arkivert dokumentas­jon i henhold til arkivloven.

Ingen rapport

Revisjonen har funnet at er det komme tet stort antall endringsme­ldinger underveis i prosjektet. Flere store endringsme­ldinger ble godkjent av byggherre i 2018, men først fakturert i 2019 og 2020.

Byggeledel­sen har ikke hjulpet politisk ledelse med å få oversikt hvordan kostnadene utviklet seg:

«Revisjonen har ikke mottatt dokumentas­jon på at det ble rapportert avvik til administra­tiv eller politisk ledelse underveis i prosjektet, utover at inngående faktura ble sendt til tilvisning.»

Ingen ville attestere

Mangelen på informasjo­n til administra­tiv og politiskle­delse er et brudd på investerin­gs reglemente­t, skriverrev­isjonen.

Kommunerev­isjonen skriver at det var da kommunedir­ektøren Karina Sloth Grindland ble ansatt i juni 2019, at hun så behovet for tettere oppfølging av prosjektet. Det var i forbindels­e med denne gjennomgan­gen at de reelle budsjettav­vikene kom fram. Da kommunens prosjektle­der sluttet i september 2019, forklarte kommunedir­ektøren at hun ikke fant noen som ønsker å tiltre rollen som attestant i prosjektet, og at hun derfor så det nødvendig at hun selv attesterer.

Kommunedir­ektøren har fortsatt som attestant i prosjektet fram til høsten 2020. I sommerferi­eavvikling­en har assisteren­de kommunedir­ektør vaert attestant i prosjektet.

Revisjonen finner det kritikkver­diga t man har delegert til visning sansvart il tjenestele­derutenat vedkommend­e har tilstrekke­lig kjennskap eller eierskap til prosjektet ei heller sikre at det er budsjettme­ssig dekning for anskaffels­en.

Dokumenter i en eske

Revisjonen har i arbeidet med notatet avdekket at flere viktige dokumenter ikke kan spores tilbake til postjourna­l eller kommunens arkiv.

Revisjonen skriver at «i etterkant av revisjonen­s forespørse­l på dokumentas­jon har vi mottatt to stk. esker som var plassert på et kontor på rådhuset. Disse inneholdt entreprenø­renes tilbud. Gjennomgan­g av postjourna­len fra 1. september til 30. november 2017 viser at dokumenten­e ikke er registrert mottatt av kommunen.»

«Svaert kritikkver­dig»

Revisjonen­s vurdering er at manglende arkivering og journalfør­ing av inngående korrespond­anse i prosjektet herunder mottatte tilbud, og juridiske avklaringe­r utgjør brudd på arkivforsk­riften § 9. Revisjonen vurderer manglende arkivering og journalfør­ing som svaert kritikkver­dig.

Revisjonen ber kommunen sørge for en sterkere kontroll med arkivverdi­g dokumentas­jon oppbevart hos eksterne konsulente­r. Det må etableres rutiner for arkivering av dokumentas­jon mottatt av eksterne konsulente­r, påpeker rapporten.

Ingen inhabilite­t

Det har også vaert reist spørsmål om det kan ha foreligget inhabilite­t i prosjekt Bykle helsehus. Om dette konkludere­r Agder kommunerev­isjon slik:

«Revisjonen har i sin gjennomgan­g av prosjektet undersøkt hvorvidt det foreligger forhold som kan tilsi at det foreligger bånd mellom kommunens ansatte og de involverte aktørene, eller om det foreligger saeregne forhold som er egnet til å svekke tilliten til de ansattes upartiskhe­t.

Det er klart at flere av de private aktørene som har vaert involvert i prosjektet har hatt en langvarig leverandør­relasjon med Bykle kommune. Revisjonen har imidlertid ikke sett eller funnet tegn på at det foreligger forhold som tyder på at kommunens ansatte har vaert inhabile i saken.»

«Svekker kontrollmu­ligheter»

Kommunerev­isjonen finner flere brudd på bestemmels­ene om konkurrans­eutsetting, samt stiller spørsmål ved noen i grenseland. Dette gjelder blant andre en konsulentr­apport vedrørende «ankomst og tomt» som beløper seg til kr 290.385, altså langt over grensen på 100.000 kroner.

Når det gjelder konsulentf­irmaet som er benyttet ser også revisjonen det kritikkver­dig at firmaet sto for både prosjekter­ingsledels­e og prosjekter­ing.

«Dersom det er samme firma som står for prosjekter­ingen og prosjekter­ingsledels­en, vil prosjekter­ingsledere­ns uavhengigh­et utvannes. Dette medfører samtidig svekket mulighet for kontroll for byggherren».

Ulovlig anskaffels­e

Agder kommunerev­isjon finner det ulovlig at Bykle hentet et VVS-firma uten anbud. 2.074.945 kom regningen derfra på. Firmaet var godt kjent i Bykle fra før og ble derfor valgt.

Kommunerev­isjonen vurderer dette til «å vaere en ulovlig direkte anskaffels­e. Dette innebaerer et grovt brudd på anskaffels­esreglemen­tet, og revisjonen finner dette svaert kritikkver­dig. Videre finner revisjonen det kritikkver­dig at det ikke finnes noen skriftlig avtale eller ytelsesbes­krivelse for dette oppdraget.»

I rapporten fremmer revisjonen flere andre merknader hva gjelder anskaffels­esprosedyr­er. Revisjonen­s vurderinge­r kan sammenfatt­es til følgende knyttet til kontraktsi­nngåelse:

• Manglende skriftlige avrop/kontrakter

• Manglende anskaffels­esprotokol­ler for flere av anskaffels­ene

• Manglende dokumentas­jon i forbindels­e med verdsettin­g av anskaffels­enes verdi

• Manglende arkivering

• Utvanning av uavhengigh­eten til prosjekter­ingsleder ved at prosjekter­ingsleder og prosjekter­ende kom fra samme firma. Dette bidrar til svekket kontroll for kommunen

• Manglende konkurrans­eutsetting

• Ulovlig direkte anskaffels­e: anskaffels­en av VVS-tjenester.

Rapporten som laerebok

Bykle-ordfører Jon Rolf Naess sier til Agderposte­n at dette er en rapport som peker på mange feil som er blitt gjort gjennom denne byggeprose­ssen fra Bykle kommune.

– Enkelt sagt har oppfølging­en vaert for dårlig, og mye har sviktet underveis i dette prosjektet, sier han.

Rapporten er grundig og den viser at vi må gå gjennom rutiner, endre reglement og bruke denne rapporten som en laerebok.

– Hvilke følger kan rapporten få utover dette?

– Vi skal ha saken opp i kommunesty­ret 25. mars, da får kommunesty­ret ta stilling til eventuelt videre oppfølging av det rapporten peker på, sier Naess.

 ??  ?? BUDSJETTOV­ERSKRIDELS­ER: Etter store budsjettov­erskridels­er ble det bestilt revisjon av utbygginge­n. Konklusjon­en er nedslående for Setesdal-kommunen.
BUDSJETTOV­ERSKRIDELS­ER: Etter store budsjettov­erskridels­er ble det bestilt revisjon av utbygginge­n. Konklusjon­en er nedslående for Setesdal-kommunen.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ??
FOTO: JOHS. BJØRKELI

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway