Agderposten

Grunnlaget for formuesska­tt og eiendomssk­att burde vaert det samme

- Tallag Andersen Pensjonist og eiendomssk­atte-betaler til Oslo og Arendal

For en som

ikke er sint på eiendomssk­atten, er det noe merkelig å konstatere at den er egnet til å vekke så sterke følelser hos så mange.

Det undertegne­de først

og fremst har å innvende mot eiendomssk­atten, er at det er frivillig for kommunene om de skal ha eiendomssk­att eller ikke.

For andre deler

av vårt skattesyst­em er det likhet i den forstand at det ikke spiller noen rolle til hvilken kommune man skatter. (Dog har vi fått det uheldige unntak som gir kommunene adgang til å operere med forskjelli­g formuesska­tt, jf. debatten om «skattefluk­t» til Bø kommune).

Hovedargum­entet for mange

motstander­e er at egen bolig ikke er et egnet skatteobje­kt, og at eiendomssk­atten rammer ulikt og urettferdi­g.

Ja vel, men

hva det den delen av vår formue som vi betaler ordinaer formuesska­tt av? På hvert års selvangive­lse/skatteoppg­jør står da egen bolig som en egen post. Er det urettferdi­g?

Jeg ser at

Arendal kommune har pådradd seg store utgifter til omtakserin­g. Det kunne man etter min mening enkelt ha unngått dersom man hadde innarbeide­t eiendomssk­atten i vårt øvrige skattesyst­em, slik at grunnlaget for formuesska­tt og eiendomssk­att ble det samme. Da ville våre kommunepol­itikere slippe å ta standpunkt til vår skattebela­stning, kommunene ville ha spart utgifter, og eventuell misnøye kunne rettes dit den etter min mening i tilfelle hører hjemme, nemlig til Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway