Agderposten

DET HENDTE

-

1889:

Charlie Chaplin ble født i Londons East End. Han fikk en barndom som kunne ha vaert en Dickens-roman verdig: Foreldrene var varietéart­ister og skilte lag da han var tre år. Faren døde av skrumpleve­r da gutten var tolv, og da moren ble sendt på mentalsyke­hus, ble han innlosjert på en fattigskol­e. Chaplin fikk sin første scenerolle i 1903 og filmdebute­rte i 1914. Samme år gjorde den ikoniske landstryke­rskikkelse­n sin første opptreden på lerretet i stumfilmen Kid Auto Races At Venice . Chaplin har fortalt at han ikke hadde anelse om hvordan han skulle forme figuren før han fikk på seg kostymet. Men straks han så seg selv med barten, bowlerhatt­en og de posete buksene, sto hele karakteren klart for ham. Den tyske dramatiker­en Bertolt Brecht sa om Chaplin at han var det største teatergeni­et i det 20. århundre.

1912:

Harriet Quimby ble første kvinne i verden til å fly over Den engelske kanal. Ferden varte i 59 minutter. Uheldigvis for Quimbys fikk bragden hennes liten oppmerksom­het i pressen, ettersom Titanic hadde forlist døgnet i forveien. Før flyturen hadde Quimby allerede skapt seg et navn som journalist og filmmanusf­orfatter. I 1911 skrev hun manus til hele sju stumfilmer som alle ble regissert av D.W. Griffith. Hun spilte selv en mindre rolle i en av filmene. Det var imidlertid flyvingen som var Quimbys store lidenskap, og som også skulle bli hennes endelikt. Under et flystevne i Boston elleve uker etter at hun hadde krysset kanalen, tippet flyet hun førte plutselig fremover. Harriet Quimby ble kastet ut av setet i 500 meters høyde. Hun ble 37 år. 1945:

Slaget om Berlin begynte. Det skulle bli det siste større slaget på europeisk jord under

2. verdenskri­g. Ifølge Wikipedia angrep Den røde haer med en styrke på totalt 2,5 millioner mann. Det er anslått at i underkant av en million tyskere var mobilisert til forsvaret av byen. Foruten rester av tyske divisjoner ble det satt inn tvangsutsk­revne gutter fra Hitlerjuge­nd og såkalte Volkssturm-soldater helt opp til 60 år. Innen kampene stilnet

2. mai, hadde minst 150.000 sivilister og like mange tyske soldater mistet livet. I tillegg ble 134.000 tyskere tatt som krigsfange­r. På sovjetruss­isk side falt ca. 81.000 soldater. Et berømt uttrykk for lidelsene under slaget er bildet av den gråtende Hans-Georg Henke, en 16 år gammel gutt som var satt til å betjene et tysk luftvernba­tteri. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway