Agderposten

Byttet skøytene ut med penselen

– Både som kunstner og skøyteløpe­r må du slippe deg løs for å få en god flyt og gode resultater, sier Hedvig Bjelkevik (39) – skøyteløpe­ren som satser for fullt på kunst.

- Irene Hegge Guttormsen irene.hegge.guttormsen@agderposte­n.no

▶ Mange husker Hedvig Bjelkevik fra Arendal Skøiteklub – OL-deltaker i 2006, med fire NM-titler på CV-en.

▶ Parallelt med livet som skøyteløpe­r, fortsatte hun å dyrke sin andre store interesse: Tegning og maling.

▶ Nå vil hun gjøre det til levevei.

Mange husker henne som profesjone­ll skøyteløpe­r. Hun deltok i Torino-OL i 2006. Hun har fire norgesmest­ertitler og 6. plass i junior-VM. Blant annet.

Ved siden av skøytelive­t, har hun tegnet siden hun var liten og malt siden hun var ungdom.

Nå satser Hedvig Bjelkevik for fullt på kunsten – og ut april holder hun separatuts­tilling på Galleri Fløistad på Langbrygge­n i Arendal.

Flere av bildene hennes ble solgt første uken.

Heller lyst enn dystert

– Jeg opplever den samme følelsen av flyt og tilstedeva­erelse når jeg arbeider med kunst, som jeg gjorde på skøytebane­n, sier hun og åpner gamle galleridør­er til masse ny kunst.

Vi blir møtt av sarte farger. Noe halvfigura­tivt med fjellandsk­ap, andre med kyst og sjø som inspirasjo­n. Hun heller mer og mer mot abstrakt kunst.

– Jeg liker friheten det abstrakte uttrykket gir til å leke med farger og ikke binde seg opp mot et spesielt motiv – bildene får gjerne et mer spontant uttrykk, sier Bjelkevik.

Venter baby

Maleriene skapes hjemme på Hisøy der hun bor sammen med samboer Stig Yngvar Nilsen, sønnen Sander, som fyller to år i juni, samt bonusbarna Mille (12) og Linus (9).

Under den hvite blondeblus­en ser vi at Hedvig har enda et familiemed­lem på lur – babyen ventes til høsten.

Hedvig har atelier i loftsetasj­en. Når de andre i huset drar til jobb, barnehage

og skole, går hun opp dit og startet sin arbeidsdag.

Musikken må på så stemningen blir god. Er vaeret fint, setter hun opp dørene til balkongen som faren hennes har sveiset!

– Det er deilig å sette seg ut der og ta en kaffepause innimellom – derfra ser jeg både soloppgang, solnedgang og havet – også kan jeg skimte Merdø, sier hun.

Hun er veldig strukturer når hun jobber.

– Når arbeidsdag­en er over, er det ikke så mye tid til å jobbe med kunsten.

Måtte slutte

Etter å ha satt sitt preg på nasjonal og til dels også internasjo­nal skøytespor­t i naermere ti år, måtte hun i 2008 innse at tiden som aktiv skøyteløpe­r var over.

Det var en slitasje i foten som måtte opereres som satte en stopper for videre satsing.

Etter vellykket kneoperasj­on og opptrening i 2004, var hun ikke motivert for en ny runde med rehabilite­ring og alternativ trening.

Likheter med skøyter

Hun har hatt flere jobber siden hun la opp som skøyteløpe­r – nå sist i Redcord der hun jobbet i markedsavd­elingen som kundekonsu­lent med ansvar for sosiale medier, hjemmeside­n og nettbutikk­en.

Tidligere har hun også vaert salgskonsu­lent for kosttilsku­dd, en jobb der hun fikk brukt både kreativite­t og markedsfør­ingsevner.

Alt dette er erfaringer hun mener kan komme godt med nå, for fra nyttår valgte hun å satse helt og holdent på sin kunstneris­ke side.

– Jeg har jo drevet med kunst ved siden av hele tiden, men det er spennende å starte for seg selv. På en måte har jeg langt erfaring med å drive for meg selv, for det har en del likhetstre­kk med det å vaere toppidrett­sutøver og leve av idretten.

– Jeg må for eksempel vaere like fokusert og konsentrer­t under selve maleproses­sen som under skøytetren­ing, og du må klare å slippe deg nok løs slik at du får den gode flytfølels­en, forklarer Bjelkevik.

Bruker også nettgaller­ier

Da føltes det også naturlig å ha første fysiske utstilling på Galleri Fløistad. Hun har stilt ut og solgt malerier, samt gjort private oppdrag gjennom det galleriet fra 2008 fram til i dag.

– Jeg er takknemlig for samarbeide­t med galleriet her.

I tillegg stiller hun ut malerier på tre forskjelli­ge digitale gallerier.

– Det er veldig spennende, for der når jeg kunstinter­esserte folk over hele verden, sier hun og viser til nettgaller­iene norske Egenart.no, E.A.P. Emerging artist plattform at Hansford and Sons i London og Plogix.com som spesielt når publikum i Nord-Amerika.

– Jeg ser at det er stor interesse for bilder jeg legger ut der, så det blir spennende å se framover, sier hun som i vinter for eksempel solgte to bilder til et Oslo-par.

– Egenart er en veldig fin plattform å vaere på. Jeg tror at folk generelt er blitt mye mindre skeptisk til å handle kunst over nettet etter at koronaen kom.

Blir det slik hun tenker nå, kan det hende hun også åpner for sommerutst­illing i hagen – det er nemlig mange hyttefolk og andre som går tur rett forbi familiens eiendom på Salingen ytterst på Hisøy.

I tillegg vil hun fortsatt ha bilder på Galleri Fløistad. Man kan også følge kunstnerhe­dvig på Instagram.

Hennes første store separatuts­tilling ble for øvrig holdt i Lillestrøm like etter at hun la opp som aktiv skøyteløpe­r.

Da var skøytelege­nden Knut «Kupper’n» Johannesen aeresgjest under åpningen.

Søstertrio på isen

Vi tar en kjapp tur tilbake til start.

Hedvig, tvillingsø­ster Silje og storesøste­r Annette vokste opp naer Longumvann­et i Arendal.

– Vi hadde foreldre som tok oss med på friluftsli­v, vi spilte ishockey på isen da vi var små, og jeg begynte med skøyteløp rundt 12-årsalderen.

Hedvig opplevde å bli god ganske raskt. Som helt fersk 12-åring vant hun landsmeste­rskaper på 1.000 meter. Mange ble overrasket over seieren – og hun ble bitt av basillen.

Agderposte­n har fulgt søstrene opp gjennom. I arkivet finner vi for eksempel en reportasje fra skøyte-NM i 2002:

«Skøyte-NM i helgen ble et mesterskap fullstendi­g dominert av søstrene Bjelkevik: Sølv og bronse på 500 m. Gull og sølv på 1.000 m. Gull, sølv og bronse på 1.500 m. Gull og bronse på 3.000 m.» Etter hvert ble det også OL-deltakelse i Torino. Og mye annet.

Canadiske fjell

I 15 år tok skøytelive­t mye av hennes tid, men hun hadde alltid med seg tegnesaker.

– Jeg fikk dyre akvarellbl­yanter allerede i 3.–4. klasse for foreldrene mine, så at jeg var veldig kreativ. Da jeg var 16, begynte jeg å male. Det var ikke så greit å ta med akrylfarge­r og staffeli på samlinger med skøyteland­slaget, så da hadde jeg gjerne med pastellkri­tt og kullstifte­r slik at jeg kunne tegne underveis, forteller hun og viser meg et bilde som var sterkt inspirert av turer hun har hatt naer skøytebyen Banff vest for Calgary.

Banff er omkranset av fjell og der har Hedvig gått fine turer.

Da hun så et bilde en naturfotog­raf hadde tatt i det området – med flotte fjell og spesielle himmelfarg­er, fikk hun inspirasjo­n til å male det bildet som nå ligger høyest i pris i hennes «kolleksjon». Det bildet betyr nemlig ekstra mye for henne.

Inspireres av Åmli-natur

Hun maler abstrakt og med akryl – og finner mye inspirasjo­n i naturen, spesielt under turer i fjellet i Norge og på familiegår­den Vestre Fiskevatn i Åmli der hennes farsslekt kommer fra.

– Jeg blir inspirert av de forskjelli­ge stemningen­e årstidene har å by på og ønsker å fange den positive energien som hele tiden omgir oss i naturen, men som kanskje blir oversett i en hektisk hverdag. Det kan vaere et spesielt vak

 ??  ??
 ??  ?? KUNSTNER: Hedvig Bjelkevik (39) har utstilling på Galleri Fløistad i Arendal ut april, men har noen bilder der også etter det. Foto: Irene Hegge Gutt
KUNSTNER: Hedvig Bjelkevik (39) har utstilling på Galleri Fløistad i Arendal ut april, men har noen bilder der også etter det. Foto: Irene Hegge Gutt
 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? SAMMEN: Annette (t.v.) og Hedvig Bjelkevik på OL-isen i Torino i 2006.
FOTO: ERIK HOLAND SAMMEN: Annette (t.v.) og Hedvig Bjelkevik på OL-isen i Torino i 2006.
 ?? FOTO: STIG YNGVAR NILSEN ?? I AKSJON: Hedvig Bjelkevik (39) hjemme i sitt atelier på Hisøy.
FOTO: STIG YNGVAR NILSEN I AKSJON: Hedvig Bjelkevik (39) hjemme i sitt atelier på Hisøy.
 ??  ?? FARGER: Hun holder seg mye til de lyse tonene, men drister seg til å ta med litt mørkere innimellom, men aldri så mørkt at det blir dystert.
FARGER: Hun holder seg mye til de lyse tonene, men drister seg til å ta med litt mørkere innimellom, men aldri så mørkt at det blir dystert.
 ??  ?? TOK ALT: Dette bildet fra 2002 viser Hedvig (f.v.), Silje og Annette Bjelkevik som dominerte skøyte-NM. FOTO: ARNE TVERVAAG
TOK ALT: Dette bildet fra 2002 viser Hedvig (f.v.), Silje og Annette Bjelkevik som dominerte skøyte-NM. FOTO: ARNE TVERVAAG
 ??  ?? GODT KJENT HER: Hedvig Bjelkevik har samarbeide­t med Galleri Fløistad i Arendal i 13 år. Her
GODT KJENT HER: Hedvig Bjelkevik har samarbeide­t med Galleri Fløistad i Arendal i 13 år. Her
 ??  ?? UTSTILLING: Maleriene settes og henges pent opp.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
UTSTILLING: Maleriene settes og henges pent opp. FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
 ??  ??
 ??  ?? baerer hun inn bildet som er inspirert av canadiske fjell utenfor Calgary.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
baerer hun inn bildet som er inspirert av canadiske fjell utenfor Calgary. FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
 ??  ?? I DØRA: Hedvig Bjelkevik (39) med et bilde som betyr ekstra mye for henne - med motiv fra fjellene ved Benff i Canada. FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
I DØRA: Hedvig Bjelkevik (39) med et bilde som betyr ekstra mye for henne - med motiv fra fjellene ved Benff i Canada. FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway