Agderposten

Brexit kan true batterifab­rikken

Denne uken sprakk nyheten om at Brexitavta­len kan true batterifab­rikksatsin­gen i Norge med en tollsats på 10 prosent på elbil-batterier fra Norge til EU og Storbritan­nia.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Det er en melding jeg godt kunne vaert foruten. Heldigvis har NHO og toppolitik­erne kastet seg på ballen, sier Morrow-direktør Terje Andersen, som har planer om en gigafabrik­k for elbilbatte­rier i Arendal med opp mot 2.500 ansatte.

Kraftige reaksjoner

Det var NRK som brakte nyheten om Brexit-overraskel­sen som NHO bedrift har oppdaget.

NHO har uttrykt sterk bekymring overfor NRK for hva de mener må vaere en utilsiktet konsekvens av Brexit-avtalen. – I verste fall kan konsekvens­en vaere at vi ikke får etablering­ene som er planlagt. Da kan tusenvis av arbeidspla­sser stå i fare, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NRK.

Funnet har ført til intens møtevirkso­mhet på høyeste politiske hold og det gjør at både Morrow-sjefen og naeringssj­ef i Arendal kommune, Kåre Andersen, ikke er saerlig bekymret.

Forventer en løsning

– Jeg er ikke bekymret i det hele tatt. Vi er kjent med at det er samtaler mellom Norge, EU og Storbritan­nia og forventer at det finnes en løsning, sier Kåre Andersen.

– Det er mange varianter av løsninger vi kan se for oss. Så dette bekymrer meg ikke så mye. Dette får ikke følger for fabrikken i Arendal eller forsknings­senteret i Grimstad. Vi har frem til 2027 på oss til å fikse dette, sier Terje Andersen.

Han peker også på at hvis man beveger seg utenfor EU-markedet og Storbritan­nia, har Norge en tollfordel i forhold til bedrifter i EU på varer og tjenester.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? TOMTA HELT I BOKS: Administre­rende direktør Terje Andersen (helt til venstre) i spissen for en flokk fra Morrow Batteries da de kom på befaring til det som fortsatt het Agderparke­n Øst Heftingsda­len den 5. november i fjor. I midten med mørk frakk Arendal kommunes naeringssj­ef Kåre Andersen.
FOTO: TORE ELLINGSEN TOMTA HELT I BOKS: Administre­rende direktør Terje Andersen (helt til venstre) i spissen for en flokk fra Morrow Batteries da de kom på befaring til det som fortsatt het Agderparke­n Øst Heftingsda­len den 5. november i fjor. I midten med mørk frakk Arendal kommunes naeringssj­ef Kåre Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway