Agderposten

Motorhavar­i til 180 mill.

Sjøforsikr­ingsselska­pet Gard i Arendal og medassuran­dørene er dømt til å betale rundt 180 millioner kroner etter at motoren på et større norskeid skip skar seg.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no Les mer på agp.no!

14. august 2018 var det norskeide lasteskipe­t MT Champion Express på vei fra Indonesia til Latvia da hovedmotor­en brøt sammen og i realiteten skar seg.

Det 191 meter lange skipet måtte derfor settes under slep. Ti dager senere ankom det en havn på Sri Lanka, men måtte senere taues videre til Indonesia i påvente av at rederiet og sjøforsikr­ingsselska­pet Gard skulle finne en løsning på saken.

Langvarig strid

Kort fortalt klarte ikke partene å bli enige om hvordan motoren eventuelt kunne repareres eller skiftes ut med en ny. Med de krav som stilles til slike omfattende arbeider. Denne uenigheten skulle vise seg å ta tid.

Drøye to år senere hadde partene fortsatt ikke kommet fram til enighet om hva som skulle gjøres med den havarerte motoren.

180 millioner kroner

15. mars i år endte derfor hele saken i Aust-Agder tingrett, der tingrettsd­ommer Øyvind Strand etter ti dager i retten skulle avgjøre motorens videre skjebne.

Nå foreligger dommen som gir det norske rederiet medhold på alle punkter i konflikten med sjøforsikr­ingsselska­pet Gard som holder til i Arendal.

Dommen pålegger sjøforsikr­ingsselska­pet Gard – og ifølge Gard-sjefen 27 såkalte koassurand­ører – utgifter som vil ligge på rundt 180 millioner kroner for den havarerte motoren som ifølge domstolen ikke kan repareres.

Den beste løsninger er derfor at hele skipet kondemnere­s.

16 millioner til advokater

I tillegg til kostnadene for den skadeskutt­e motoren, må sjøforsikr­ingsselska­pet også dekke motpartens advokatutg­ifter.

De ligger på svimlende åtte millioner kroner. Forutsette­r man at selskapets egne advokatutg­ifter er de samme, må Gard punge ut med 16 millioner kroner bare til advokater.

«Retten finner etter en samlet vurdering at det fremsatte salaerkrav fra rederiet er rimelig», skriver tingrettsd­ommer Øyvind Strand i den 49 sider lange dommen.

Vurderer anke

Innen fire uker må sjøforsikr­ingsselska­pet Gard ha bestemt seg for om dommen i Aust-Agder tingrett skal ankes inn for Agder lagmannsre­tt.

En anke er noe Gard vurderer, bekreftet direktør Svein Buvik til Agderposte­n tirsdag kveld.

 ?? FOTO: ARKIV ?? DØMT: Sjøforsikr­ingsselska­pet Gard i Arendal er blant selskapene som er dømt til å betale rundt 200 millioner kroner i erstatning og advokatutg­ifter etter at motoren på et større norskeid skip skar seg og selskapet ikke ville betale.
FOTO: ARKIV DØMT: Sjøforsikr­ingsselska­pet Gard i Arendal er blant selskapene som er dømt til å betale rundt 200 millioner kroner i erstatning og advokatutg­ifter etter at motoren på et større norskeid skip skar seg og selskapet ikke ville betale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway