Agderposten

96 kjemper om to ledige jobber

Om du trodde ditt siste jobbinterv­ju var tøft – se på hva Østre Agder Brannvesen gjør når de skal rekruttere.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

De må svømme, skru, klatre opp og ned og gjennom trange rør, løpe og redde liv. I en hel dag testes hver av kandidaten­e knallhardt på brannstasj­onen i Arendal.

Vet ikke hva som venter

– Det kom ting jeg ikke var helt forberedt på, men i dette yrket er en del av gamet å bli overrasket på jobb, sier en av kandidaten­e, Kristian Vestøl.

– Det er gode kandidater. De er spreke. Testene skal hjelpe oss med å velge den rette kandidaten som kan bli en del av teamet og luke ut dem som ikke har det som trengs. Har du klaustrofo­bi, så vil en av testene vise det. Har du høydeskrek­k, vil det vaere vanskelig å klatre opp kranbilen, sier opptaksled­er Torger Singelstad.

Liker å hjelpe

Ti søkere, derav to damer, av 96 kom seg gjennom første nåløye og til opptaksprø­vene til de to stillingen­e som er ledige ved Arendal brannstasj­on. Da var det allerede klart at de oppfylte minimumskv­alifikasjo­nene, som er å ha redningsdy­kkersertif­ikat og mulighet til å ta lastebilla­ppen.

– Brannvesen­et har alltid fascinert meg. Men da jeg var yngre trodde jeg ikke damer hadde muligheten til å bli brannkonst­abler. Men så oppdaget jeg at det fantes kvinnelige brannfolk og da begynte jeg å kurse meg og satse på å bli brannkonst­abel, sier Camilla Solheim.

Hun har både vaert innom forsvaret og tolletaten. Men det er som brannkonst­abel hun føler kallet ligger.

– Jeg liker å hjelpe og redde folk. Lagsamarbe­idet og de fysiske og psykiske utfordring­ene i jobber frister, sier Solheim.

Trent hardt

I likhet med arbeidshve­rdagen hun og de andre kandidaten­e ønsker seg, fikk de lite informasjo­n i forkant av opptaksprø­vene. Men de kunne vaere sikre på at løping og baering ble en del av øvelsene. Derfor har alle kandidaten­e trent hardt på å både løpe og tenkt grundig gjennom hva som ellers kan dukke opp.

– Du må vaere gjennomsni­ttlig god på alt for å klare denne jobben i tillegg til å

vaere i god fysisk form, sier kandidat Gaute Havnå.

Han har de siste to årene vaert brannmanns­vikar og er for tiden i et vikariat ved Arendal brannstasj­on. Men han må allikevel gjennom de samme prøvene som de andre.

Glemte opptaksprø­ven

For kampen om de faste plassene er knallhard. Og alle de som kom seg til opptaksprø­ven har allerede jobbet som brannfolk, enten i forsvaret, i vikariater eller i industribe­drifter.

Av de ti som ble innkalt til brannstasj­onen, er det dog kun seks som er med i evaluering­ene som nå skal gjøres etter de fysiske og skriftlige prøvene.

To søkere falt nemlig av allerede under 3000-meteren og ytterliger­e to tok feil av datoen.

 ??  ??
 ??  ?? SVØMMETEST: Alle kandidaten­e er redningsdy­kkere, men må bevise at de kan svømme.
SVØMMETEST: Alle kandidaten­e er redningsdy­kkere, men må bevise at de kan svømme.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? TRANGT: Med røykdykker­utstyret på, testes brannkandi­datene i klaustrofo­bi og takling av mørke rom.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N TRANGT: Med røykdykker­utstyret på, testes brannkandi­datene i klaustrofo­bi og takling av mørke rom.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? HØYDESKREK­K: Avsløres lett når kandidaten­e må avlevere en beskjed i toppen av liften til Østre Agder Brannvesen.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N HØYDESKREK­K: Avsløres lett når kandidaten­e må avlevere en beskjed i toppen av liften til Østre Agder Brannvesen.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? TESTER PROBLEMLØS­ING: Camilla Solheim blir utfordret i å skru, bore og føre inn en slukkelans­e.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N TESTER PROBLEMLØS­ING: Camilla Solheim blir utfordret i å skru, bore og føre inn en slukkelans­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway