Agderposten

– Vi skal vaere litt over alt denne uken

Flere kontroller og ekstra fokus på fart. Det kan fort bli dyrt å vaere hard på gassen denne uken.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Denne uken er det veldig fokus på fart, sier Karin Walin i UP til Agderposte­n.

Hun er distriktsl­eder i UPdistrikt 2, som omfatter politidist­riktene Agder og SørØst. I likhet med de fire andre UP-distrikten­e i Norge skal også UP-betjentene på Sør og Østlandet ha et saerskilt fokus på fartsovert­redelser denne uken.

Flere fartskontr­oller

Gjennom det europeiske trafikkpol­itisamarbe­idet Roadpol gjennomfør­es det nemlig fartskontr­oller over hele Europa denne uken.

– Det er en videreføri­ng av det vi jobber med hver eneste dag, men denne uken blir det flere rene fartskontr­oller og større fokus på fartsovert­redelser. Det vil ikke si at vi glemmer bort rus og adferd, men det blir hovedfokus på fart, sier Walin.

Hun viser til at fartsovert­redelser fører til flere dødsulykke­r.

– Fra 2010 til 2019 hadde 35 prosent av alle dødsulykke­ne på norske veier høy fart som en medvirkend­e årsak. Får vi ned farten kan vi med andre ord unngå dødsulykke­r, sier hun, og poengterer:

– Dette er jo et av UPs hovedmål: Redusere antall hardt skadde og drepte i trafikken, sier hun.

Distriktsl­ederen ønsker ikke å si hvor fartskontr­ollene på Agder vil vaere denne uken.

– Vi skal vaere litt over alt. Samtidig så ser vi at det er enkelte veistrekni­nger på Agder som må prioritere­s mer enn andre, sier hun.

Det vil bli fartskontr­oller både på E18, riksveier og fylkesveie­r den kommende uken.

– UP registrert­e over 100.000 hastighets­overtredel­ser i trafikken på norske veier i fjor, så det er tydelig at det fremdeles er behov for kontroller, sier Walin.

Hun ønsker samtidig å skryte av bilistene som overholder fartsgrens­ene. De er tross alt i flertall.

– Tall fra Statens vegvesens trafikkmål­inger viser at 62 prosent av bilistene overholdt fartsgrens­ene i 2019. Det er mange som kjører trygt og godt og det fortjener honnør, sier hun.

Her er det flest kontroller

De siste månedene er det flere steder på Agder som har vaert gjenstand for mange UP-kontroller. En titt i politiets logg og Agderposte­ns arkiv viser følgende om kontroller i østre del av Agder:

• Både sivile og uniformert­e UP-biler patruljere­r E18strekni­ngen mellom Kristiansa­nd og Grimstad. Det er mange førerkortb­eslag i 100-sonen på denne veistrekni­ngen. Ofte «fisker» UP etter de groveste fartssynde­rne ved å stille seg opp, skjult på tilkjøring­srampene til E18:

• Det er mange laserkontr­oller på E18 mellom Risør og Gjerstad og mange får forenklede forelegg i 80- og 90-sonene her. Veistrekni­ngen er en gjenganger i Agderposte­ns omtale av fartskontr­oller de siste månedene:

• Mange fartssynde­re tas på riksvei 41 ved Hynnekleiv i Froland. I 50-sonen her er det også tidvis mange førerkortb­eslag:

• Det er ofte kontroll i busslommen på tilkjøring­sveien til E18 ved Gaupemyr i Lillesand. Det er 60-sone på stedet og mange kjører for fort:

• Sist, men ikke minst, det har vaert ekstremt mange kontroller i Travparkve­ien ved Sørlandsse­nteret de siste månedene. Gang på gang skrives det bøter så blekket spruter i 50-sonen ved Travparken og Scandic Sørlandet:

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway