Agderposten

«Brexit-sjokket som kunne ha truet vår batteri-drøm»

-

Brexit dukket plutselig opp som slangen i batteripar­adiset vi har svevet i siden jul.

* Dagen etter at Arendal fikk tidenes julepresan­g om etablering av batterfabr­ikken i Eyde Industripa­rk, skrev EUkommisjo­nens president Ursula von der Leyen og Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson under Brexit-avtalen.

* I forrige uke ble det kjent at den mer enn 1.500 sider lange handelsavt­alen mellom Storbritan­nia og EU stikker kjepper i hjulene for batterisat­singen i Norge.

* For å sikre markedene for egen elbil- og batteripro­duksjon, ble det i Brexit avtalt at elbiler med batterier som ikke er produsert i EU eller Storbritan­nia, vil bli ilagt 10 prosent toll.

* Dermed vil elbiler produsert i Europa, utstyrt med norskprodu­serte batterier, prise seg ut av det europeiske markedet og bli svaert lite attraktive for bilproduse­nter i vår egen verdensdel. Mørke skyer bredte seg over de store planene i Arendal og Grimstad. Mens solen fortsatt skinner på konkurrent­er hos våre EU-naboer i Sverige, Finland og Danmark.

* Trolig var det større og langt mer brysomme konkurrent­er enn Norge forhandler­ne fra EU og Storbritan­nia hadde i tankene i Brexit-avtalen. Derfor er det også et godt håp om at situasjone­n løser seg.

* Det viktigste i denne litt kinkige situasjone­n er likevel EØS-avtalen. Uten den i ryggen, hadde utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide og naeringsmi­nister Monica Maeland hatt langt dårligere kort på hånden. EØS-avtalen sikrer vår adgang til de europeiske markedene, og Boris Johnsons viktigste agenda har neppe vaert å skjerme seg for konkurrans­e fra Norge.

* Både EØS-avtalen og vårt gode forhold til Storbritan­nia tilsier at tollbarrie­ren fjernes. Men det er ikke noen «quick fix» å flytte mektige posisjoner og endre et avtaleverk som det tok fire og et halvt år å komme fram til. Slett ingen bagatell som «løser seg» ut av intet. Derfor er floken også løftet til høyeste nivå i regjeringe­n, og allerede tema i Brussel.

* Situasjone­n er en tankevekke­r. Vi er avhengige av å brygge broer mot Europa, ikke barrierer. Vårt eget lille marked har i århundrer vaert altfor lite for visjonaere norske gründere og vårt eksportpot­ensial. Det er verdt å huske når valgkampen nå står for døren, og noen partier vil lefle med tanken om å trekke Norge ut av EØS.

 ?? FOTO: OLIVIER HOSLET/AP/NTB ?? Ursula von der Leyen og Boris Johnson har avtalt at elbiler med batterier produsert utenfor EU og Storbritan­nia skal få 10 prosent toll på disse markedene. Det vil vaere et stort handikap for norske batteripro­dusenter.
FOTO: OLIVIER HOSLET/AP/NTB Ursula von der Leyen og Boris Johnson har avtalt at elbiler med batterier produsert utenfor EU og Storbritan­nia skal få 10 prosent toll på disse markedene. Det vil vaere et stort handikap for norske batteripro­dusenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway