Agderposten

Som å slå opp med kjaeresten

▶ Silje Flaten Haugli sammenlikn­er det å gå ut av politikken som å slå opp med kjaeresten og miste all kontakt med svigerfami­lien. ▶ – Jeg er kommet til veis ende med Frp, erkjenner 26-åringen med 11 års fartstid i partiet.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Det har ikke manglet på tilbud fra andre partier, verken for Silje Flaten Haugli eller hennes partifelle Yngve Werner Monrad som også trakk seg fra lokallaget i Tvedestran­d da Haugli ble suspendert som leder og utestengt fra politisk aktivitet i Frp fram til 1. oktober.

Det skjedde etter at hun tydelig sa ifra at Sylvi Listhaug er feil lederkandi­dat i Frp. Utestengel­sen ble gjennomfør­t av fylkespart­iet og oppretthol­dt, om enn i et noe kortere tidsrom, av sentralsty­ret i partiet. Det er nå kommet et interimsst­yre i Tvedestran­d Frp med Margrethe Risdal fra Froland som leder.

Til veis ende med Frp

– Jeg er kommet til veis ende med Frp, erkjenner 26-åringen med 11 års fartstid i partiet. Jeg er ikke lenger ønsket. Det en rar følelse. Jeg har mange venner og har hatt et fellesskap i partiet. Mye tid og energi har gått til politikken. Det er litt som å slå opp med kjaeresten og miste all kontakt med svigerfami­lien, illustrere­r hun det med.

Et annet parti nå

Samtidig opplever hun at Frp et er annet parti enn det hun meldte seg inn i som ungdom.

– Det har skjedd noe etter av vi gikk ut av regjering. Da skulle vi bli tøffere og markere egne saker. Jeg synes det har vaert en merkelig prioriteri­ng av saker. Som å få senket ølavgiften med to kroner i bytte med et kompromiss i asylpoliti­kken, sier Haugli.

Treffer ikke

Hun synes ikke partiet treffer dersom det skal tilbake til røttene. Haugli minner om at det var et ønske om minst mulig statlig styring og kamp mot skatter og avgifter som var partistift­er Anders Langes intensjone­r for snart 50 år siden.

Det hun oppfatter som en nasjonalko­nservativ dreining mener hun ikke er god Frp-politikk. Når også takhøyden er borte og partiet domineres av voksne menn, er det ikke så vanskelig å forlate partiet som har vaert en stor del av hennes liv.

– Jeg er ikke sikker på at innstillin­gen til sentralsty­ret med kun en kvinne, Sylvi Listhaug, og 14 menn blir endret på landsmøtet mai. Det signaliser­er både at kvinner ikke når fram og en kursendrin­g når personer som Per-Willy Amundsen og Jon Helgheim skal inn i sentralsty­ret, mener Haugli som er første vararepres­entant for Frp til Stortin

get fra Aust-Agder valgkrets.

– På stedet hvil

– Hva tenker du om valgkampen og Frps muligheter?

– Jeg opplever ikke at partiet går ut i valgkampen med noen vinneropps­krift. Frp sliter med å få med ungdom og kvinner. Jeg tror ikke signaler om en elendig kvinnerepr­esentasjon og nasjonalko­nservativ dreining av politikken fenger nye velgergrup­per og ungdom. Det gir ikke framgang og jeg tror partiet blir stående på stedet hvil, sier den unge Frp-kvinnen på vei ut av partiet.

Tilbud om å gå over til andre partier har kommet fra nesten hele partiflora­en.

– Noen er mer aktuelle enn andre, men det er ikke noe parti jeg er hundre prosent enig med. Jeg tar en tenkepause og er ikke sikker på om jeg engasjerer meg politisk igjen. I hvert fall ikke på en stund. Det er en del som er blitt forsømt på bekostning av politikken, blant annet utdannelse. Nå holder jeg på med bachelorop­pgaven min, og samboeren og jeg har kjøpt et hus her på Hisøy som vi pusser opp. Det er faktisk godt å ha litt mer tid andre ting, synes Haugli.

Angsten forsvant med politikken

Samtidig synes hun politikken har gitt henne mye. Silje har aldri lagt skjul på at hun har hatt sine problemer.

– Da jeg begynte i politikken hadde jeg blant annet sterk sosial angst. Etter disse årene har jeg ikke problemer med å stå foran flere hundre personer og holde innlegg. Jeg er på et helt annet sted i livet nå. Det er godt og det har blant annet det politiske engasjemen­tet hjulpet meg til, sier Silje Flaten Haugli.

Så får fremtiden vise om hun fyrer opp igjen engasjemen­tet i et annet parti med tid og stunder.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? OGSÅ GODT FOR NOE: Silje Flaten Haugli ble suspendert av Frps sentralsty­re og forlater partiet hun har brukt så mye tid på. – Det er litt vemodig, men det skal bli godt å prioritere utdanning og familieliv, mener hun.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N OGSÅ GODT FOR NOE: Silje Flaten Haugli ble suspendert av Frps sentralsty­re og forlater partiet hun har brukt så mye tid på. – Det er litt vemodig, men det skal bli godt å prioritere utdanning og familieliv, mener hun.
 ??  ?? FAKSIMILE: Fra Agderposte­n 17. mars i år etter at SIlje Flaten Haugli gikk offentlig ut og sa at hun ikke ønsket Sylvi Listhaug som Frps lederkandi­dat.
FAKSIMILE: Fra Agderposte­n 17. mars i år etter at SIlje Flaten Haugli gikk offentlig ut og sa at hun ikke ønsket Sylvi Listhaug som Frps lederkandi­dat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway