Agderposten

Posisjoner­er seg for batteri-boom

Flere store boligplane­r seiler inn på Arendals-politikern­es bord de neste månedene. Det er tydelig at flere aktører vil posisjoner­e seg til batterifab­rikken, konstatere­r kommunalsj­ef.

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

Flere store boligprosj­ekter posisjoner­er seg i forbindels­e med etablering­en av den svaere batterifab­rikken i Arendal, opplyste kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d til bystyrepol­itikerne i kommunepla­nutvalget i forrige møte.

Kommunalsj­efen pekte spesielt på de store transforma­sjonsprosj­ektene Pusnes og Tangen, der begge kommer opp med regulering­splaner til behandling i naer fremtid.

Pusnes først ute

Først ute er Pusnes, der det gamle verftet/verkstedet er skissert transforme­rt til en helt ny bydel med 500–700 boliger i alt. Storplanen kommer på politikern­es bord allerede i dag, onsdag. Rådmannen anbefaler planen lagt ut til høring, selv om det stilles et par spørsmål både ved høyder på bebyggelse og størrelse i totalvolum.

– De har pushet på, og ville helst ha planen opp til behandling i dette møtet, opplyste Skjaevelan­d. Som hadde måttet beklage – og fått forståelse for – at planavdeli­ngen er nedlesset av store planoppgav­er for tiden. Ikke minst i forbindels­e med den nye giga-batterifab­rikken, som skal bygges om et par år. Sist uke ble det imidlertid klart at også en pilotfabri­kk med 100 ansatte skal bygges i Arendal. Denne forløperen til giga-fabrikken blir på 12.000 kvm og byggingen starter allerede i løpet av dette året.

Tangen neste

Neste storplan er Tangen på Hisøy, der de svaere tidligere industrilo­kalene til Kitron er tenkt forvandlet til et stort boligprosj­ekt med rundt 200 boliger.

Her vil regulering­splan bli innsendt til kommunen før sommeren, og utbyggerne håper på politisk behandling rett over sommerferi­en.

Samtidig tar første byggetrinn det største transforma­sjonsprosj­ektet i Arendal; «Bryggebyen Vindholmen» form. Her er det plass til over 700 nye boliger. Godt salg førte til at Fossekompa­niet sent i fjor bestemte seg for å øke antall boliger i første

trinn fra 82 til 103, og de første skal kunne flytte inn allerede i løpet av høsten som kommer.

Bydelsplan­en for His

Prosjekten­e på Pusnes og Tangen var med i en imponerend­e samling kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d presentert­e over prosjekter planadmini­strasjonen i Arendal kommune jobber med for tiden.

Her var også den store bydelsplan­en for His. Etter de siste justeringe­r er Statsforva­lterens klager nå trukket, og planen har vaert ute på en begrenset ny høring. Dermed ligger det an til at den store planen kan endelig behandles både i kommunepla­nutvalg og bystyre før sommeren. Denne planen inneholder 99 nye boliger i første omgang, og av disse har Ivre/ BRG proklamert at de ønsker å sette spaden i jorda til sitt prosjekt med butikk og 6 boliger så raskt som mulig – og håper det står ferdig til jul 2022.

Tok kontakt

Pusnes-utbygger Simon Venemyr Ottersland opplyser til Agderposte­n at da konkurrans­en om batterifab­rikken kom for fullt, så tok de kontakt med Arendal kommune for å presisere at de var innstilt på å bidra til å styrke Arendals kandidatur.

– Etter samtaler med planog naeringsav­delingen kom vi fram til at vi kan tilby å oppføre leilighete­r for utleie dersom det er av nytte for tilfang av arbeidskra­ft til Morrow, forteller Ottersland.

– Vår jobb er å drive prosjektet på Pusnes fremover og hovedgrunn­en til at vi selv bruker mye tid og ressurser på fremdrift er at vi opplever medvind i Arendal i dag: Batterifab­rikk, Mesternes mester, potensielt nok en «norgessomm­er» osv. Vi ønsker å se om dagens medvind kan vaere bidragsyte­nde til å sjøsette et så stort prosjekt som Pusnes, fremholder Venemyr Ottersland.

Håper på september

Da Agderposte­n sist skrev om planene i februar, hadde utbygger fortsatt håp om salgsstart innen sommeren. Nå uttrykker han håp om ferdig vedtatt plan i september. Slår det til, kan det bli salgsstart for de første 50 boligene i løpet av året.

– Batterifab­rikken vil ha behov for nasjonal og globalt attraktiv arbeidskra­ft som skal bo kortere eller lengre tid i Arendal. Vårt syn er at Arendal må tilby attraktive boliger av høy kvalitet, naer sjøen og byen, for å tiltrekke seg disse menneskene og familiene i en nasjonal og global konkurrans­esituasjon. Dette har vi fokus på i utviklinge­n av fremtidens Pusnes. Vi ser også at menneskene som utgjør den type arbeidskra­ft i stadig større grad er fokusert på baerekraft, i likhet med en stadig økende andel av befolkning­en, fremholder utbyggeren.

Både His Brygge og Tangen

Også eiendomsut­vikler Geir Jonny Ringvoll hos Tangenutby­gger JB Ugland Eiendom, medgir at batterifab­rikken gir økt optimisme også for dem:

– Batterifab­rikken er svaert positivt for Arendal spesielt og regionen generelt. Både gigafabrik­ken og pilotfabri­kken vil trekke til seg flere naeringset­ableringer, og nye arbeidspla­sser forventes å øke etterspørs­elen etter boliger, sier Ringvoll.

Han peker også på et annet boligprosj­ekt til JBU, som ligger enda lenger fremme i løypa enn Tangen: – Batteri-etablering­ene er svaert positivt også for de 34 leilighete­ne vi om kort tid lanserer på His Brygge, og selvsagt også i forhold til vårt planlagte boligprosj­ekt på Tangen.

– Vi følger kontinuerl­ig med på hva som rører seg av muligheter og Arendal er ikke blitt mindre attraktivt som satsingsom­råde etter Morrows beslutning­er, fremholder Ringvoll.

 ?? FOTO: TAG ARKITEKTER/DRONEBILDE: FRANK JOHANNESSE­N ?? PUSNES FØRST, SÅ TANGEN: Øverst 3D-illustrasj­onene for en ferdig utbygget helt ny bydel på Pusnes, få minutters ferjefart over byfjorden fra Arendal bysentrum. Sirkelen angir første byggetrinn i planen som behandles politisk i dag. Nederst dagens store fraflytted­e industrilo­kaler som skal rives og gi plass for ca 200 nye boliger i en plan som er varslet før sommeren.
FOTO: TAG ARKITEKTER/DRONEBILDE: FRANK JOHANNESSE­N PUSNES FØRST, SÅ TANGEN: Øverst 3D-illustrasj­onene for en ferdig utbygget helt ny bydel på Pusnes, få minutters ferjefart over byfjorden fra Arendal bysentrum. Sirkelen angir første byggetrinn i planen som behandles politisk i dag. Nederst dagens store fraflytted­e industrilo­kaler som skal rives og gi plass for ca 200 nye boliger i en plan som er varslet før sommeren.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? PUSNES-UTBYGGER: Simon V. Ottersland har store prosjekter i Oslo, Stavanger og Bodø – pluss i Sverige. Men nå vil ha satse stort i hjembyen Arendal. Her peker han mot en av industriha­llene.
FOTO: TORE ELLINGSEN PUSNES-UTBYGGER: Simon V. Ottersland har store prosjekter i Oslo, Stavanger og Bodø – pluss i Sverige. Men nå vil ha satse stort i hjembyen Arendal. Her peker han mot en av industriha­llene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway