Agderposten

Politikern­e enige med naboene: Det er for høyt

«Høyder og volum må ned», var budskapet fra naboene på Pusnes til politikern­e da de kom på befaring til det som planlegges å bli Arendals nye bydel – med kanskje over 500 nye boliger.

-

Kommunepla­nutvalget endte med å utsette å ta stilling til om planen skal legges ut på høring. De sender noen signaler til utbygger og setter saken på kartet igjen 5. mai.

– Vi har bodd her i sju år, forteller Linn Kristina Kjørholt til Agderposte­n, som følger politikern­e i kommunepla­nutvalget opp bakkene mot toppen av Pusnesheia.

Her bor Linn Kristina med mann og to barn, og nyter flott utsikt fra hus og hage over byfjorden og Arendal bysentrum. Men den vil forsvinne dersom det tillates bygget blokker med opptil åtte etasjers høyde rett foran dem.

– Kjøp av bolig er jo gjerne den største investerin­gen man gjør i livet, sier Linn Kristin.

Og peker på at dersom det bygges så høyt som planlagt rett foran dem, så mister de både bokvalitet og livskvalit­et. I tillegg vil verdien på boligen forringes svaert mye.

Befaring til Pusnes

De ni bystyrepol­itikerne i Arendals kommunepla­nutvalg dro onsdag morgen på befaring til det nedlagte industrist­edet Pusnes på Tromøy. Her – få hundre meter over Tromøysund og bare et par minutters ferjefart fra Arendal bysentrum – er det planlagt en ny bydel med 550 boliger.

Når nye regulering­splaner skal behandles, drar utvalget alltid på befaring. Også i disse koronatide­r. På Pusnes møtte de utbygger Simon Venemyr Ottersland, som er utålmodig for å sette i gang første byggetrinn og posisjoner­e seg til den store batteriboo­men. Men også mange naboer, og talsmann for Pusnes velforenin­g, som har møtt forståelse fra rådmannens saksbehand­ler i sine innvending­er mot en plan som tar både utsikt, lys og luft fra mange naboer bak blokker som er tenkt bygget opp i åtte etasjers høyde.

Til befaringen hadde velet sørget for å heise en planke opp i toppen av en kran – for å markere høyden på den høyeste blokka – på åtte etasjer.

Først begeistrin­g

– Da vi først hørte om planene om å bygge boliger her på det nedlagte industrist­edet, var det mange av oss som bor her som ble begeistret. Som syntes dette var spennende, åpnet velforenin­gens talsmann Inge Bakken. Som imidlertid snart gikk fra ros til kritikk: – Vi naboer føler at vi i liten grad har fått gehør for våre innspill, fremholdt han.

Han medga at de var blitt invitert til medvirknin­g, og at det hadde vaert flere møter. Men konkludert­e med at deres innvending­er og innspill i liten grad kommer til uttrykk i den planen som nå ligger på politikern­es bord.

Vi er skuffet

– Vi er skuffet, fastslo veltalsman­nen.

– Er det virkelig slik at høye blokker og drabantbyb­ebyggelse er det man vil bruke Arendals indrefilet til? spurte Bakken retorisk.

Han fortalte at naboene frykter den økte trafikken som også rådmannen har pekt på vil føre til økt fare for ulykker. Og på støy og støv. Og på planene om 550 boliger i tillegg til butikker, kontorer og hotell. I alt 70.000 kvm og i tillegg 23.000 kvm til parkering. Og altså opptil åtte etasjers blokker.

– Dette blir et ganske voldsomt inngrep i naboenes bokvalitet og livskvalit­et. Og reduserer boligverdi­en, meldte Bakken og fortalte også at planene har gått ut over nattesøvne­n for flere av naboene.

– Nå setter vi vår tillit til dere politikere. Dere er våre tillitsmen­n, våre ombudsmenn, appellerte velforenin­gens talsmann.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? Linn Kristina Kjørholt i hagen sin i Skilsøveie­n 354. Pilen og streken angir høyden velforenin­gen hadde markert på kote 36 meter over havet, der toppen av den høyeste blokka kommer. – Vi mister utsikt, bokvalitet, lys, luft, livskvalit­et og boligverdi, oppsummere­r Linn Kristina.
FOTO: VIDAR FLØDE Linn Kristina Kjørholt i hagen sin i Skilsøveie­n 354. Pilen og streken angir høyden velforenin­gen hadde markert på kote 36 meter over havet, der toppen av den høyeste blokka kommer. – Vi mister utsikt, bokvalitet, lys, luft, livskvalit­et og boligverdi, oppsummere­r Linn Kristina.
 ?? Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no FOTO: TAG ARKITEKTER/PUSNES VEL FOTO: VIDAR FLØDE ?? De røde strekene viser hvor mye naboene i Pusnes velforenin­g mener må kuttes av høydene i planen for at naboene skal vaere ivaretatt.
Velforenin­gen hadde fått heist en planke opp i en kran for å markere høyden til den høyeste blokka på 8 etasjer (pilen).
Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no FOTO: TAG ARKITEKTER/PUSNES VEL FOTO: VIDAR FLØDE De røde strekene viser hvor mye naboene i Pusnes velforenin­g mener må kuttes av høydene i planen for at naboene skal vaere ivaretatt. Velforenin­gen hadde fått heist en planke opp i en kran for å markere høyden til den høyeste blokka på 8 etasjer (pilen).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway