Agderposten

- Hva med å spørre folk om å bidra?

Mirell Høyer-Berntsen (SV) mener kommunen kunne fått til gode midlertidi­ge ting på Tyholmen, og reagerer kraftig på at det ikke er noen plan for når de tidligere parkerings­plassene skal bli fine.

- Grete Helgebø grhe@agderposte­n.no

– Da jeg så artikkelen kokte det litt. Jeg tenker helt seriøst at det må vaere mulig å få til noe bedre enn det. Hvis det er det som skal til, så skal jeg gjerne kjøpe noen traer selv, sier lokalpolit­ikeren fra Sosialisti­sk Venstrepar­ti.

Artikkelen hun sikter til, ble publisert i Agderposte­n på nett fredag, og handlet om steiner, gjerder og blomsterka­sser som hindrer biler i å parkere, uten at det finnes penger til å forskjønne plassene. Slik er det på Jektekaia ved Madam Reiersen og mellom Tyholmen hotell og Gjestehavn­a.

– Det er flott at parkerings­plassene er borte, og det er flott at det er store planer for området. Mye bra skjer i Arendal, det mener jeg virkelig, men vi må vaere i stand til å kaste oss litt rundt og få til noe midlertidi­g, sier Mirell Høyer-Berntsen.

Billige benker

Bygartner Jann B. Nilsen fortalte til Agderposte­n at de ikke vil sette ut planter på Tyholmen, fordi området er så stort at det ikke vil hjelpe noe saerlig.

Det er ikke ekteparet Mirell og Fredrik Høyer-Berntsen enige i. Når Agderposte­n kontakter dem, er de tilfeldigv­is på vei til gartneriet for å kjøpe planter til sin egen hage, og de tar dem gjerne med på en visitt til Tyholmen for å vise hvor lite de mener skal til for at området skal bli litt hyggeliger­e å vaere i. Både Mirell og Fredrik trår til, baerer og danderer, fram til de er fornøyde og mener å ha fått fram poenget sitt.

– Vi har sånn en fin en by, og da må vi utnytte byrommene. Gata kan vaere en turistattr­aksjon i seg selv. Vi skal alltids klare å finne noen billige benker! sier hun.

Klimasatsi­ngen til Arendal kommune mener Mirell er for dårlig synlig i bygatene. Hun synes dessuten det vitner om en lite offensiv kommune, dersom Tyholmen blir liggende brakk i byutviklin­gsøyemed i mange år fremover.

– Vi er et turiststed, og Tyholmen er noe av det aller vakreste vi har. Nå under korona tror jeg også det er utrolig viktig at folk kan komme seg ut. Bare sitte på en benk og se andre mennesker. Jeg synes det er en selvfølge at man har en plan når parkerings­plassene fjernes, sier Mirell.

Fredrick Høyer-Berntsen er også SV-politiker. Han engasjerer seg vel så mye i hva byen brukes til, og han mener det enkelt kunne gått an å lage noen små grønne lunger på Tyholmen, Jektekaia og andre områder i byen som venter på videre utvikling.

– Det er snakk om å få pigget opp asfalten på to av de gamle parkerings­plassene. Legge på noe jord, gress, plante noen busker og sette opp en benk, sier han.

– Hvis kommunen gikk i dialog med innbyggern­e og oppfordret til litt dugnadsarb­eid er jeg sikker på det kunne blitt gjort naermest gratis. Noen hadde stilt opp med gravemaski­n og noen med dugnadstim­er. Folk bryr seg og vil bidra, sier Mirell.

Traer til besvaer

I vår er traerne som sto på Tyholmen tatt ned, fordi saltvannet som følger med oversvømme­lsene fra sjøen har skadet dem. Resultatet er at plassen foran det aerverdige gamle rådhuset på Tyholmen stort sett inneholder asfalt og steiner som skal hindre parkering. Ekteparet Berntsen mener det er helt hårreisend­e at traerne kappes ned uten at det finnes en plan for hva som skal gjøres videre.

Få navnet sitt på

– Hvis kommunen bare kommuniser­er med innbyggern­e, er jeg helt sikker på at det finnes gode løsninger. Tenk hvis folk for eksempel kunne adoptere et tre, å få navnet sitt på en plan

sje, det er jeg helt sikker på at de ville gjort, sier Mirell, og ser seg litt rundt før hun fortsetter:

– Du ser at folk går forbi her. De har kanskje lyst til å sette seg ned og nyte sola, men de har ingen plass å sette seg. Det må vaere mulig å få på plass noe midlertidi­g heller enn dette her.

 ??  ??
 ??  ?? TIL VERKS: Mirell og Fredrik går kreativt til verks for å demonstrer­e hvor lite som skal til for å endre inntrykket.
TIL VERKS: Mirell og Fredrik går kreativt til verks for å demonstrer­e hvor lite som skal til for å endre inntrykket.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ??
FOTO: GRETE HELGEBØ
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? PYNTET OPP: Etter flere måneder med gjerder, kom det opp blomsterka­sser ved den stengte parkeringe­n på Tyholmen.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N PYNTET OPP: Etter flere måneder med gjerder, kom det opp blomsterka­sser ved den stengte parkeringe­n på Tyholmen.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? GJERDER: Frem til mandag denne uka var det kun gjerder som sto på ferjekaia.
FOTO: GRETE HELGEBØ GJERDER: Frem til mandag denne uka var det kun gjerder som sto på ferjekaia.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? BORTE: Traerne som sto på Tyhomen er fjernet på grunn av saltvannss­kader, og gresset som vokste rundt trestammen­e er det eneste grønne som er igjen.
FOTO: GRETE HELGEBØ BORTE: Traerne som sto på Tyhomen er fjernet på grunn av saltvannss­kader, og gresset som vokste rundt trestammen­e er det eneste grønne som er igjen.
 ??  ?? TYHOLMEN: Trafo arkitektko­ntor vant en arkitektko­nkurranse med disse skissene, og det er dermed de fremtidige planene for Tyholmen. Når de kan realiseres er det imidlertid ingen som vet.
TYHOLMEN: Trafo arkitektko­ntor vant en arkitektko­nkurranse med disse skissene, og det er dermed de fremtidige planene for Tyholmen. Når de kan realiseres er det imidlertid ingen som vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway