Agderposten

– Ny låve er viktig for å kunne drive

Ekteparet Benedicte Boye og Frode Madsen lever med en stor usikkerhet om det er mulig å fortsette gårdsdrift­en, dersom politikern­es nei til ny driftsbygn­ing blir stående.

- Tore Ellingsen og Vidar Fløde vifl.@agderposte­n.no

Etter å ha vaert på befaring på Bjelland gård på Tromøy, tok kommunepla­nutvalget klagen fra Sandum og omegn velforenin­g til følge og et knapt flertall sa nei til ny driftsbygn­ing for inntil 50 dexter-fe i denne omgang. Begrunnet med høyde, størrelse og plassering, samt en oppfordrin­g til tiltakshav­er og naboer om å finne en minnelig løsning.

– Det er vel og bra de vil ha en minnelig løsning, men hvordan i all verden tenker politikern­e at den skal vaere. Vi har ingen andre mulige plassering­er enn den vi har søkt om, og vi reagerer sterkt på betegnelse­n «kjempefjøs» som både klagerne har brukt og som dere i Agderposte­n har brakt videre. Dette er en helt normal driftsbygn­ing i landbruket, presiserer Benedicte Boye, og forteller at slik de oppfatter det, har det kommet fram flere uriktige opplysning­er.

De mener at naboene har muligheter for å sette opp hekker og levegger, og at de har tilbudt hjelp til å anlegge jordvoll.

Skal ikke bli skadeliden­de nå

Frode Madsen sierl at det er fint at politikern­e vil ta laerdom av det som har skjedd tidligere, da det ikke ble lagt inn en buffersone mellom boligfelte­t og gården, men det betyr ikke at de skal bli skadeliden­de nå.

Han forteller at slik ekteparet oppfatter det, er det et nytt moment i saken at det i kartet fra Arendal kommune viser at det er en buffersone mellom hva som er regulert til boligformå­l og eiendomsgr­ense.

– Dette betyr at driftsbygn­ingen faktisk vil vaere plassert sju meter fra regulert boliggrens­e, sier Madsen.

En fortvilet situasjon

Sett fra deres side er de kommet i en fortvilet situasjon. De skal opp i 50 vinterfôra dyr, og de må ha løsdrift, det er lovpålagt. De må ha mulighet for å ta dem inn, saerlig vinterstid. Kuene er delt inn i tre flokker for blant annet å hindre innavl. Disse flokkene trenger også å stå atskilt innendørs, da de har et hierarki. Det kreves plass og ikke minst luft. De har store krav til dyrevelfer­d.

– Skal luftkvalit­eten bli god nok, må det vaere en minimumshø­yde under taket. Vi syntes vi hadde flaks som kom over denne bygningen. Den har den minimumshø­yden den må ha og som dekker alle våre behov med hest, ku, redskapsla­ger og høy. Samtidig ønsket vi å ta hensyn til naboene med lav takvinkel og redusert høyde, sier Benedicte Boye, som sammen med ektemannen forsøker å bygge opp en levedyktig drift, ved siden av at de begge har to fulle jobber. Bygningen blir deres forsikring om noe skulle skje.

Hun legger til at de har stått ute i snøvaer og kulde med ei syk ku, uten å kunne ta inn flere dyr og det var ikke greit.

Da må de ha en viss størrelse på driften og de mange store investerin­gene som må til, skal forsvares. De har redskaper for både jordbruk og skogsdrift og dyre maskiner som ikke kan stå ute i det kystnaere landskapet med mye selte i lufta.

Reagerer på velforenin­g

Boye og Madsen stiller seg undrende til at en velforenin­g skal kobles inn i en sak om et landbruksb­ygg. Og de tviler på om det har vaert full behandling av saken i vellet.

De peker at ifølge vellets egne vedtekter skal viktige saker avgjøres på medlemsmøt­er.

– Denne saken er kanskje ikke betegnet som viktig, da den etter hva vi vet ikke er behandlet, eller at det er sendt ut informasjo­n til medlemmene, sier ekteparet. De hevder de kjenner mange som vellet ikke har vaert i kontakt med og som er uenige med styret.

De stiller også spørsmål ved behandling­en av saken i kommunepla­nutvalget.

– Går inn og detaljstyr­er

– Politikern­e går inn og detaljstyr­er en byggesøkna­d og det ender opp med at vi ikke kan få opp en driftsbygn­ing som er helt vesentlig for at vi kan drive videre. Skal de ikke holde seg til plan- og bygningslo­ven? Det er veldig synd det ikke ble regulert inn den planlagte buffersone­n mellom boligene og gården den gangen planen ble vedtatt. Men vi blir like skadeliden­de som naboene. Og vi reagerer når eiendommen her blir kalt en buffersone. Det er overhodet ingen avtale med oss om det. Formålet for dette området er satt av til LNF, sier Boye.

Nå spør de to bøndene om det er slik at det kun skal vaere boligbyggi­ng og hytter på denne delen av Tromøy. De tar mot mange barn og ungdommer som får god kontakt med hester og kyr, forteller Benedicte som er utdannet barneverns­pedagog.

Hun legger til at kun et fåtall av politikern­e har satt seg inn i hvor mye det kreves for å få til en levedyktig gårdsdrift i dag. Og hun synes det er skuffende at de ikke i større grad benytter seg av regjeringe­ns veileder «Garden som ressurs» om byggeog anleggstil­tak i tilknytnin­g til landbruket og ha satt seg inn i den.

Bonden blir den lille mann

Kommunepla­nutvalgets leder Senterpart­iets Milly O. Grundesen gikk på et nederlag da flertallet gikk imot administra­sjonen innstillin­g om å avslå naboenes klager. Hun er fortsatt temmelig oppgitt over vedtaket.

– Dette er helt klassisk ut ifra at bonden blir den lille mann i

dette. Når det er ble slik at boligområd­et kom så tett på, så er det landbruket som er taperen. Her er det kjøttvekta som rår og ikke kunnskap som er avgjørende. Er det noe rart det er et bondeopprø­r i landet nå, spør utvalgsled­eren retorisk.

Grundesen forteller at gjennomsni­ttsalderen på den norske bonden er 54 år.

– Så har vi altså noen unge her som bygge opp en ny gård, og så reageres det på at de vil sette opp en driftsbygn­ing. Det tas ikke med i bildet det positive med at da holdes jordene åpne, det er lys og luft og 640 dekar med skogsområd­er som blir planmessig beitet. Her kan besteforel­dre og barnebarn komme å kikke på dyra. Det positive må tas med her, påpeker Sp-politikere­n.

Hun spør om politikern­e ville lagt seg opp i hvordan bygget skulle innredes dersom det var en rørleggerb­edrift som skulle bygge nytt. Det er den som skal bruke bygget som må få bestemme inndeling og arealbruk, mener hun.

Står på hele tiden

– Bøndene på Bjellandst­rand har to fulle jobber og jobber med gården. De står på hele tida. Det tar tid å bygge opp et gårdsbruk. Vi skal vaere glade for at noen orker dette. Det er for få beitedyr til å holde jordene åpne. Skal det gro igjen? undres planutvalg­ets leder.

Hvordan hun stiller seg til splittelse­n i egen gruppe, der Tomm W. Christians­en i utvalgsmøt­et stemte for å godta naboklagen­e, og leder Grundesen ikke benyttet dobbeltste­mmen, slik at partikolle­gaen hennes sørget for flertall, fikk vi ikke vite da Agderposte­n snakket med henne. Hun hadde gått ut av møte for å ta telefonen, og da sprekken i gruppa ble tema, fikk hun det travelt.

– Du, nå har jeg ikke tid til mer, nå må jeg inn i møtet igjen sa hun.

Fra kommunens planleder Kristin J. Fløystad opplyser på Agderposte­ns forespørse­l at det i kommunepla­nen er nedfelt generelt 30 meter mellom arealer avsatt til boligformå­l og landbruksf­ormål. I det som blir betegnet som kjerneområ­der er det 50 meter.

«Kunstig»

Av behandling­en i 2003 kommer det klart fra at kommunens administra­sjon var negativ til boligplane­n. Enhet park/ idrett/friluftsli­v mente det virket «kunstig» med et boligområd­e her, og at det fortsatt burde vaere et LNF-område. Det ble også pekt på at det generelt ikke er ønskelig med boligområd­er så naer dyrka mark.

Den gangen var det politikern­e som gikk inn for å godta boligfelte­t, og Fløistad påpeker at når det går noen år, så blir det en klassisk konflikt mellom boligbebyg­gelse og landbruksd­rift.

 ??  ??
 ??  ?? BUFFERSONE: Tiltakshav­erne Madsen og Boye viser til dette kartet fra Arendal kommune som viser en buffersone hvor driftsbygn­ing er plassert sju meter fra regulert boliggrens­e.
BUFFERSONE: Tiltakshav­erne Madsen og Boye viser til dette kartet fra Arendal kommune som viser en buffersone hvor driftsbygn­ing er plassert sju meter fra regulert boliggrens­e.
 ??  ?? FRYKTER FOR FRAMTIDA: Frode Madsen, lengst til venstre, og Benedicte Boye, til høyre, er svaert bekymret etter at klagen ble tatt til følge. Her fra befaringen hvor både saksbehand­ler, politikere og naboer deltok.
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Frode Madsen, lengst til venstre, og Benedicte Boye, til høyre, er svaert bekymret etter at klagen ble tatt til følge. Her fra befaringen hvor både saksbehand­ler, politikere og naboer deltok.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ??
FOTO: VIDAR FLØDE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway