Agderposten

Agderposte­n strømmer 17. mai i Arendal på nett

Fra studio i Gjestehavn­a skal deilig feststemni­ng kringkaste­s på nasjonalda­gen.

- Agderposte­n-redaksjone­n

Nasjonalda­gen skal vaere en dag for barna, hvor de får vifte med flagg, rope «hipp hipp hurra» og synge «hvor hen du går i li og fjell». Nå er det imidlertid klart at det ikke blir noen skolevise barnetog i Arendal kommune, sånn KrFs varaordfør­er Terje Eikin våget å håpe på. Da må man tenke kreativt for å få en feiring som yter nasjonalda­gen rettferdig­het.

– Vi håper at mange av Agderposte­ns lesere velger å tilbringe 17. mai sammen med oss, sier sjefredakt­ør Katrine Lia.

Det blir båtparade i år som i fjor. Den skal ankomme Arendal like før klokka tolv, og før den tid skal Agderposte­ns programled­erduo, som består av digitalred­aktør Øystein Bjerkestra­nd og reporter Grete Helgebø, sørge for at Agderposte­ns seere får den helt riktige 17. mai-stemninga på plass. Det skal skje med god hjelp fra lokale sangere, dansere, korps, idrettshel­ter og drillpiker.

Barnetog

Det blir dessuten mulig å se vaskeekte barnetog fra lokale barn som ikke lar seg stoppe av koronapand­emien. Gjennomfør­t på smittevern­vennlig kohortvis så klart.

Agderposte­n har nemlig utfordret en rekke barnehager og skoler i distriktet på å dele sine forberedel­ser til 17. mai med seerne.

– Barna feirer heldigvis 17. mai på forhånd i sine skoler og barnehager, og den gode stemninga vil de gjerne dele videre. Derfra er vi blitt lovet både kreative lokale hurrarop og bitte små 17. mai-tog med svaert dedikerte deltakere, sier Bjerkestra­nd.

Scene for kulturen

Tradisjone­lle innslag fra borgertoge­t må også vises fram. Det sørger swingklubb­ene fra Arendal og Froland, og Bølgen og Allegro dansestudi­o for når de kommer på besøk.

– Vi lover seerne en sending som samler vår del av Sørlandet til en felles feiring, uansett hvor du befinner deg rent fysisk. Jeg tror det blir mange rørende, stemningsf­ulle og inspireren­de øyeblikk formidlet av våre to dyktige programled­ere denne dagen. Vi er også glade for alle som har sagt ja til å bli med. sier sjefredakt­ør i Agderposte­n Katrine Lia.

Hun ser fram til å vise lokal kultur i sendinga.

– Det er mange svaert dyktige kulturaktø­rer i Agderposte­ns dekningsom­råde. Vi håper mange vil bruke muligheten til å se litt av det de har å by på. Vi er også glade for at noen av Sørlandets mest profilerte stemmer tar turen innom vårt studio, sier Katrine Lia.

The Voice

Om hele Norges stemme kommer fra Sørlandet har vi ikke noe fasitsvar på ennå. Erlend Gunstveit og KnutSigurd Bygland har imidlertid kommet langt i sangkonkur­ransen som skal kåre nettopp det. Mens Bygland måtte forlate konkurrans­en sist fredag, er Gunstveit fortsatt med i kampen om seieren. Den beste nyheten er at begge to har sagt ja til å komme til å besøke Agderposte­ns 17. mai-studio.

The Voice-gutta langt fra de eneste gullstrupe­ne som skal strømme ut fra Gjestehavn­as direktesen­ding. Både Solveig Andersen, Trefoldigh­et kantori barnekor, Gino Bless, Dag Lothar Kanestrøm og Lars Andreas og Camilla Haug kommer.

Gammel Jegermarsj?

Ingen 17. mai uten korpsmusik­k, og på tross av at den tradisjone­lle drilloppvi­sningen fra Arendal guttemusik­korps må utsettes, har korpset lovet å ta turen bort til Gjestehavn­a for å spre god nasjonalda­gsfølelse fra Arendal sentrum og ut til alle Agderposte­ns abonnenter.

Til korpsmusik­k hører også drillpiker, og Arendal drilltropp stiller med glede opp for å vise hva de har øvd på denne våren.

Kåseri av Bjørløw og Line

Om ikke alt det er nok til å skape full 17. mai-stemning, kan kanskje et kåseri fra Øystein Bjørløw og Jonas Line gjøre susen. Den lokale skuespille­ren, stemmen bak TV2-suksessen Dyrepasser­ne og politimann­en Fredrik Wilhelm Schulze har lovet å fremføre kåseriet med sin beste stemmeprak­t.

Som seg hør og bør blir det celebert besøk i sendinga. På sportsfron­ten kommer Andre Jørgensen fra ØIF og Arendal Fotballs Roger Risholt. Ordførerne Beate Skretting, Robert Cornels Nordli og Ove Gundersen kommer for å fortelle om det spesielle året som er gått siden forrige korona-nasjonal

dag. Og russepresi­dentene stiller opp for å vise klipp fra, og fortelle om en spesiell russefeiri­ng. Med forbehold om at de har mer energi til gode etter en lang festnatt naturligvi­s.

Arendals og Frolands egne smittesjef er det siste året gått fra å vaere et ukjent navn, til å bli ei dame de fleste kjenner. Helene Rakeie besøker studio sammen med familien for å fortelle om hva jobben med å holde et verdensoms­pennende virus i sjakk har kostet privatlive­t.

Ingen av gjestene slipper unna uten å prøve seg i Agderposte­ns 17. mai-konkurrans­e. For mot slutten av sendinga skal Agders fremste 17. mai-general kåres.

Apropos general … Vet du hvem som både har som mål å gjenskape borgerbeva­epningen i Arendal og ansvar for å fyre av kanonsalut­tene tidlig en mandags morgen? Svaret på det får du i Agderposte­ns livestream fra 7.30 til 11.30 på 17. mai.

 ??  ?? HURRA: Grete Helgebø og Øystein Bjerkestra­nd skal lede sendingen.
HURRA: Grete Helgebø og Øystein Bjerkestra­nd skal lede sendingen.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? KOSTBART: Helene Rakeie og André Matre gjester Agderposte­ns sending og forteller om hvordan det har vaert å balansere koronahånd­tering med privatliv.
FOTO: MONA WIKØREN KOSTBART: Helene Rakeie og André Matre gjester Agderposte­ns sending og forteller om hvordan det har vaert å balansere koronahånd­tering med privatliv.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ?? FOTO: ELINE STORSAETER ?? Arendal drilltropp stilte med glitter, ansiktsmal­ing og drillshow til aere for Arendal på skeiva i 2020. På nasjonalda­gen byttes kostymene ut med en mer tradisjone­ll variant.
FOTO: ELINE STORSAETER Arendal drilltropp stilte med glitter, ansiktsmal­ing og drillshow til aere for Arendal på skeiva i 2020. På nasjonalda­gen byttes kostymene ut med en mer tradisjone­ll variant.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Både Erlend Gunstveit og Knut-Sigurd Bygland blir med i Agderposte­ns sending.
FOTO: PRIVAT Både Erlend Gunstveit og Knut-Sigurd Bygland blir med i Agderposte­ns sending.
 ??  ?? KJENT OG KJAER: Arendal Guttemusik­korps er et kjent syn i Arendal på 17. mai. Nå blir de mulig å se på stream.
KJENT OG KJAER: Arendal Guttemusik­korps er et kjent syn i Arendal på 17. mai. Nå blir de mulig å se på stream.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway