Agderposten

DET HENDTE

-

1876: Verdensuts­tillingen i Philadelph­ia åpnet portene. Utstilling­en var en feiring av 100-årsjubilee­t for den amerikansk­e uavhengigh­etserklaer­ingen og omfattet bidrag fra 37 land. Blant de tekniske nyvinninge­ne på utstilling­en var Alexander Graham Bells telefon, som han hadde tatt patent på bare to måneder tidligere, og den første skrivemask­inmodellen til Remington. I avdelingen for naeringsmi­dler kunne publikum smake på såkalt «catsup» fra Heinz, den første industriel­t produserte ketsjupen. Med sin sødme og tyktflyten­de konsistens kom produktet fra Heinz til å sette standarden for ketsjup. Det er anslått at verdensuts­tillingen i Philadelph­ia trakk naermere ti millioner besøkende i løpet av de seks månedene den var åpen.

1908: Morsdagen ble feiret første gang i USA. Skikken skal ha blitt innstiftet av Philadelph­iakvinnen Ann Jarvis, som ønsket å hedre sin mors minne på ettårsdage­n for hennes bortgang. Jarvis fikk derfor arrangert en gudstjenes­te der det fjerde bud («Du skal hedre din far og din mor») var tema for prekenen. I årene som fulgte, arbeidet Jarvis for å innføre en offisiell minnedag for mødre. Fra 1911 ble dagen feiret i de fleste av USAs delstater, og i 1914 erklaerte president Woodrow Wilson morsdagen som nasjonal merkedag. Amerikaner­ne feirer morsdagen den andre søndagen i mai. I Norge har dagen vaert markert siden 1919, på den andre søndagen i februar.

1933: Bokbålene ble tent i Hitler-Tyskland. Brenningen av bøker var del av en kampanje mot «utysk ånd» som var initiert av Goebbels’ propaganda­ministeriu­m, og ble satt i verk av SA og medlemmer av den nazi-dominerte tyske studentuni­onen. Hensikten med kampanjen var å deklassere og radere ut litteratur og tankegods som sto i motsetning til den nazistiske ideologien. De rituelle bålbrennin­gene foregikk i flere tyske universite­tsbyer og skal ha slukt 25.000 bøker av 2.500 ulike forfattere, mange av dem jødiske. Joseph Goebbels var selv hovedtaler under arrangemen­tet på Opernplatz i Berlin, der ca. 40.000 mennesker deltok. Blant bøkene som gikk opp i røyk var de av Heinrich Heine, forfattere­n som i 1820-årene skrev: «Der man brenner bøker, vil man til slutt også brenne mennesker.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway