Agderposten

HVIS DU KOLLIDERER MED ET DYR

- Kilde: Mattilsyne­t

Dyrevelfer­dsloven § 4. Hjelpeplik­t

Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt som mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbar­t. Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret, avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmels­en dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinaer eller politiet innen rimelig tid. (Begrepet storvilt omfatter hjortedyr, villsvin, moskusfe, bjørn, ulv, jerv og gaupe)

Dette gjør du på stedet:

Ta på deg markerings­vest og sikre ulykkesste­det med nødblink og varseltrek­ant.

Skaff først oversikt over eventuelle skadde personer. Gi førstehjel­p og ring 113 dersom akutt hjelp er nødvendig. Ring politiet på 02800 for å melde om påkjørsele­n.

Merk stedet der dyret ble påkjørt, slik at skadde dyr som har forlatt stedet, kan spores.

Hjelp det skadde dyret så langt du har mulighet. Du kan om nødvendig avlive dyret selv. Men for bl.a. tamrein og hjortevilt gjelder dette bare hvis det ikke lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinaer eller politiet innen rimelig tid. Avliving av hjortevilt og tamrein krever tilstrekke­lig kunnskap, ferdighete­r og utstyr til å gjøre det en måte som ikke utsetter dyret for ekstra lidelser. Det er derfor sjelden aktuelt for privatpers­oner å avlive slike dyr selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway