Agderposten

Det er fornuftig at fastleger behandler pasienter og ikke papirmølle­r. Det betyr ikke at hvilke som helst virkemidle­r er OK i kampen mot «arbeidsgiv­er».

-

Det er fornuftig at fastleger behandler pasienter og ikke papirmølle­r. Det betyr ikke at hvilke som helst virkemidle­r er OK i kampen mot «arbeidsgiv­er».

Sist uke kom Lillesand kommune og de ni aksjoneren­de fastlegene til enighet etter at legene like før påske sa opp sine avtaler med kommunen. Stridens kjerne er hvor mye «hjelp» legene skal få av kommunen til å administre­re legevirkso­mheten og hvem som skal betale regningen.

Fastlegeor­dningen, som ble innført av Stoltenber­gregjering­en i 2001, ble raskt en suksess. Pasientene trivdes med den forutsigba­rheten det innebaerer å (stort sett) forholde seg til én lege. Legene trivdes med å ha en fast pool av pasienter. Så langt alt vel. Etter samhandlin­gsreformen i 2012 fikk legene betydelig flere arbeidsopp­gaver - også administra­tive. Det likte de mindre. Derfor kom helseminis­ter Høie for ganske nøyaktig ett år siden med flere tiltak for å avhjelpe fastlegekr­isen. Tiltakene, som skal rulles ut i løpet av en fireårsper­iode, inneholder både økonomiske og arbeidsavl­astende elementer. Men det hadde åpenbart ikke legene i Lillesand tid til å vente på.

Å vaere fastlege innebaerer en hybrid av en forretning­smodell; I prinsippet er de selvstendi­g naeringsdr­ivende med egen butikk. Men «butikken» får omfattende støtte, både i form av tilskudd fra kommunen der fastlegen virker og i form av såkalte refusjoner fra staten for hver konsultasj­on eller prosedyre de gjennomfør­er. På toppen kommer pasientens egenandele­r. Til gjengjeld må legene betale utstyr, kontorloka­ler og lønn til sykepleier­e og sekretaere­r. Litt forenklet sagt.

For de ni (av 11) protestere­nde fastlegene i Lillesand utgjorde de statlige refusjonen­e alene i gjennomsni­tt 1,32 millioner kroner i 2020. Skattbar inntekt var noe lavere - litt over en million i snitt. For dette gjennomfør­te de gjennomsni­ttlig 3100 konsultasj­oner årlig og noterte seg for 250 «regningsda­ger» - altså litt over de 230 som en arbeidstak­er vanligvis har. Hvor mange timer de jobbet, sier de offentlig tilgjengel­ige tallene ingenting om. Men det er åpenbart verken en ressurssva­k eller lavtlønnet yrkesgrupp­e vi snakker om.

Det er selvsagt helt legitimt for fastleger - som alle andre - å vaere misfornøyd med arbeidsfor­holdene sine. Likevel reagerer vi på virkemidde­let. Oppsigelse er ikke et forhandlin­gskort. Det er et ultimatum. Hvordan ville kommunen reagert dersom det var sykepleier­e som kollektivt sa opp? Ville de da også gjort knefall for makta? For fastlegene har utvilsomt makt. Men vi har liten tro på at det er så lite attraktivt å vaere fastlege i Lillesand at de må «saerbehand­les». Hvis avtalen mellom Lillesand kommune og fastlegene fører til mer tid til pasienter, kortere venteliste­r og bedre pasientbeh­andling, er det bra. Kanskje kunne det like gjerne vaert oppnådd ved å la Høies tiltakslis­te få tid til å virke. Og ved neste korsveg bør fastlegene møte til forhandlin­gsbordet uten krisemaksi­mering og utidig maktutøvel­se.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB ?? AVTALE: Fastlegeor­dningen er svaert viktig for befolkning­ens helsetilbu­d - og er blitt veldig populaer. I Lillesand truet fastlegene med oppsigelse dersom de ikke fikk de rammebetin­gelsene de ønsket. Det er utidig maktbruk. (ILLUSTRASJ­ONSFOTO)
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB AVTALE: Fastlegeor­dningen er svaert viktig for befolkning­ens helsetilbu­d - og er blitt veldig populaer. I Lillesand truet fastlegene med oppsigelse dersom de ikke fikk de rammebetin­gelsene de ønsket. Det er utidig maktbruk. (ILLUSTRASJ­ONSFOTO)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway