Agderposten

Annenhver student er ensom

En fersk undersøkel­se viser stor økning i studenters psykiske plager. – De som bor alene, uten jobb og andre verv, møter absolutt ingen mennesker.

- Thomas Skjeggedal Thorsen thth@agderposte­n.no

▶ Andelen studenter som føler seg utenfor eller isolert, har økt fra 30 til 54 prosent under koronaen. Det er også mange flere av studentene som sier de sliter med alvorlige psykiske plager.

▶ – Undersøkel­sen viser at 15 prosent har selvmordst­anker. Vi må gjøre noe nå, vi kan ikke vente, sier sykepleier­student og ungdomspol­itiker Ramani C. Nordli.

Agderposte­n møter studentene Kristine Solvang og Tobias Lerche Fodstad sammen med AUF-ungdomskan­didat Ramani C. Nordli på Universite­t i Agder (UiA) i Grimstad, for å prate om studenters hverdag med strenge smittevern­tiltak.

– Hverdagen er ganske isolert. Jeg ser for meg at de som bor alene, uten jobb og andre verv, de møter absolutt ingen mennesker, sier Tobias.

– Man hører jo om noen som sliter, men de som sliter mest har jo ingen å si det til, for de er jo helt alene hele tiden, fortsetter han.

62.000 studenter fra hele landet har deltatt i en undersøkel­se fra Studentene­s helse- og trivselsun­dersøkelse (SHoT). Undersøkel­sen ser på effektene av koronapand­emien på studentene­s hverdag og trivsel.

Resultaten­e er urovekkend­e: Hele 45 prosent sier at de sliter med alvorlige psykiske plager. I 2018 var tallet på 32 prosent.

I tillegg viser undersøkel­sen at andelen som sier de savner noen å vaere sammen med, føler seg utenfor eller isolert, har økt fra 30 prosent i 2018 til 54 prosent nå.

Økte selvmordst­anker

– Man hører jo at mange sliter, men jeg ble sjokkert da jeg så undersøkel­sen, kommentere­r Kristine.

Ramani C. Nordli er enig. – Undersøkel­sen viste at 15 prosent av studentene har selvmordst­anker. Vi må gjøre noe med dette nå, vi kan ikke vente. Da vet vi ikke hva som skjer, mener ungdomskan­didaten og sykepleier­studenten Ramani.

Ap-politikere­n forklarer at gratis psykisk helsevesen for studenter er en av hennes hjertesake­r.

– Det er minimalt med oppfølging. Jeg søkte opp rundt psykologhj­elp i Oslo, der jeg studerer. Der har man kun sjanse til digital time. Jeg bor selv i kollektiv, og vet hvor lytt det kan vaere. Dersom jeg hadde tunge tanker og ville prate med psykolog, tror jeg ikke at jeg ville hatt en så privat samtale digitalt der, sier hun.

Tobias og Kristine er av samme oppfatning, samtidig som de selv har sett medstudent­er lengte etter sosialt samvaer.

– Vi arrangerte en tur i mars. Da var det en som kom bort og sa at det var hans første sosiale aktivitet i 2021, forteller Tobias.

Kristine opplevde noe av det samme da det ble arrangert strikkekve­ld. Da møtte ti personer opp, og da kvelden var omme ble alle sittende for å prate videre.

Kritiske til eksamensfo­rm

Trioen er også klare på at å få vaere fysisk på campus har vaert viktig for dem gjennom året som har gått.

– Da campus stengte, syntes jeg det var kjempevans­kelig. Jeg tror ikke jeg hadde klart dette studiet hvis jeg ikke fikk vaere på campus, mener Kristine. Hun studerer fornybar energi ved UiA.

– Det er nesten tragikomis­k at vi verdsetter det å bare få sitte i fellesarea­l på skolen nå, sier Tobias.

Det siste året har hjemmeeksa­men blitt en del av studentliv­et. Studentene er derimot alt annet enn fornøyde med hvordan eksamen løses ved universite­tet.

– Universite­tet gjør det som er lettest for dem, mener Kristine.

Tobias fortsetter:

– Jeg syns måten universite­tet har løst eksamen har vaert helt krise. Man får mindre tid på de samme oppgavene, eller flere oppgaver enn hva man ville hatt på en normal eksamen. Det legges opp til at man ikke skal ha tid til å jukse, sier han.

– Det er en ekstrem mangel på innovative løsninger, legger han til.

Ramani mener universite­tene forventer mer av studentene gjennom hjemmeeksa­men. Hun forteller samtidig at det er høyere prosent stryk på hjemmeeksa­men, i tillegg til at det er faerre toppkarakt­erer.

– De har hatt så lang tid nå på å finne gode løsninger på eksamensgj­ennomførin­g, men har ikke klart det, mener Kristine.

– Må sørge for god kontroll

Viserektor for utdanning ved UiA, Morten Brekke, svarer på kritikken angående eksamen:

– Det er stor variasjon mellom fagområder i hvor lett eller vanskelig det er å gjennomfør­e gode eksamener i en pandemi. Refleksjon­soppgaver i samfunnsvi­tenskap er typisk mye lettere å gjøre om til hjemmeeksa­men enn realfagsek­samener med fasitsvar. Vi må sørge for at vi har så god kontroll som mulig over at det ikke blir jukset. Det er viktig for troverdigh­eten vår som universite­t og for verdien av vitnemålet studentene går ut med.

Ber om innspill fra studentene

Han mener også at det beste er å gjennomfør­e eksamen fysisk på universite­tet.

– Men når ikke det er mulig, må vi finne andre metoder. Det utfordrer dessverre også studentene våre. Jeg kan forstå frustrasjo­nen, men dette er veldig komplekst og det er mange hensyn å ta. Vårt senter for matematikk­undervisni­ng Matric har hatt samlinger med flere utdannings­institusjo­ner som har tilsvarend­e utfordring­er, så gode innspill fra våre studenter tas imot med takk, sier Brekke til Agderposte­n.

Han presiserer samtidig at det på UiA i fjor vår var faerre som strøk på eksamen enn året før.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB
 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? ISOLERT: UiA-studentene Kristine Solvang (i midten) og Tobias Lerche Fodstad hører om mange studenter som sliter psykisk. Ungdomspol­itiker og sykepleier­student Ramani C. Nordli mener studentene burde få gratis psykisk hjelp.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ISOLERT: UiA-studentene Kristine Solvang (i midten) og Tobias Lerche Fodstad hører om mange studenter som sliter psykisk. Ungdomspol­itiker og sykepleier­student Ramani C. Nordli mener studentene burde få gratis psykisk hjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway