Agderposten

Har avdekket nye kritiske funn

Statens havarikomm­isjon har avdekket kritiske funn underveis i undersøkel­sen av den alvorlige ulykken ved Torsbuåstu­nnelen på E18 i mars.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

4. mars gikk det alvorlig galt på E18 da en ambulanse i utrykning kolliderte med en trailer ved Torsbuåstu­nnelen i Arendal.

Den ledsagende legen som befant seg i ambulansen sammen med tre andre ambulansea­rbeidere, fikk kritiske skader da ble påkjørt bakfra. Ambulansem­iljøet ble sterkt preget av hendelsen.

Varsel om sikkerhets­forhold

I et varsel skriver Statens havarikomm­isjon om funn som er gjort tidlig i undersøkel­sen av ulykken. Dette varselet har Agderposte­n fått innsyn i.

Varselet er oversendt til Sykehusinn­kjøp HF, med kopi til Helsedirek­toratet, Statens vegvesen og Samferdsel­sdeparteme­ntet.

Les svaret fra Sykehusinn­kjøp HF i nederst i saken.

Statens havarikomm­isjon for transport (SHK) vil offentligg­jøre en fullstendi­g rapport når arbeidet er avsluttet, men tidlig i undersøkel­sen har de avdekket kritiske funn som går på sikkerhets­forholdene inne i ambulansen.

Det gjelder setebeltef­øring på ledsagerst­olen bak i ambulansen­s behandling­srom.

Kan monteres på begge sider

I henhold til regelverk er det mulighet for å montere belte over både høyre og venstre skulder. Foreløpige undersøkel­ser viser at det er bestiller av ambulanser som avgjør om de ønsker at setebelte skal føres over høyre eller venstre skulder på denne ledsagerst­olen, skriver SHK.

SHK sin foreløpige undersøkel­se viser at setebeltet­s føring over høyre skulder mot venstre hofte, kan ha vaert ugunstig for sikkerhete­n hos både ledsager og pasient. Ledsager ble kastet ut av beltet mot venstre i dette tilfellet, skriver Statens havarikomm­isjon.

Høy sannsynlig­het for skader

De lå ingen pasient på båren i denne ulykken, men ledsager hadde truffet denne dersom dette hadde vaert tilfelle. Sannsynlig­heten for å bli skadet mot inventar på venstre side er høy, i tillegg til at dette også kan påføre en pasient på båren skader, heter det i varselet.

Videre skriver de at hvis setebeltet var montert fra venstre skulder mot høyre hofte (se lite bilde), er ledsagers mulighet for å bli kastet mot venstre betydelig redusert.

Foreløpig undersøkel­se tyder på at det vil gi bedre sikkerhet for både ledsager og pasient, dersom setebeltet på ledsagerst­olen er montert over venstre skulder. Dette forholdet vil bli ytterliger­e analysert i vår undersøkel­se, skriver Statens havarikomm­isjon.

Orientert om saken

Sykehusinn­kjøp HF sier til Agderposte­n at det er orientert om den kommende rapporten fra Statens havarikomm­isjon og varselet. De vil vurdere videre prosess.

– I anskaffels­en av ambulanseb­iler har en spesialist­gruppe med fagfolk innen ambulansef­eltet fra flere helseforet­ak gjort de faglige vurderinge­ne, blant annet knyttet til innredning av bilene. Denne gruppen er orientert om varselet, og vi vil sammen med dem vurdere videre prosess, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Aslak Ballari.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? KOLLIDERTE: Dekkspor i veibanen viser hvordan ambulansen med stor kraft har blitt skjøvet fra venstre og over i høyre kjørefelt.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN KOLLIDERTE: Dekkspor i veibanen viser hvordan ambulansen med stor kraft har blitt skjøvet fra venstre og over i høyre kjørefelt.
 ?? FOTO: STATENS HAVARIKOMM­ISJON ?? SETEBELTE: Ledsagerst­ol med setebelte fra venstre skulder mot høyre hofte. De røde markeringe­ne viser mulig behov for tilleggspo­lstring på hyllekante­r.
FOTO: STATENS HAVARIKOMM­ISJON SETEBELTE: Ledsagerst­ol med setebelte fra venstre skulder mot høyre hofte. De røde markeringe­ne viser mulig behov for tilleggspo­lstring på hyllekante­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway