Agderposten

Ane ble sykkelprof­f på 1-2-3

Ane Iversen begynte med sykling i 2018. Nå hevder hun seg i norgestopp­en, og har signert med landets eneste profflag på kvinneside­n.

- Christian Nørstebø, Lillesands-Posten redaksjone­n@agderposte­n.no

– Det er bare tre år siden du begynte å sykle?

– Ja! Jeg spilte håndball på barne- og ungdomssko­len, men hadde ikke trent aktivt siden da. I april 2018 ville jeg begynne å trene igjen, og dro ned på Intersport. Valget sto mellom rulleski og sykkel. De hadde tilfeldigv­is en landeveiss­ykkel på lager, som passet til meg. Jeg ble med i Pedalpigen­e, som er en kvinnegrup­pe tilsluttet Kristiansa­nds Cykleklubb. Måneden etter syklet jeg det 210 kilometer lange turrittet Kristiansa­nd - Hovden på åtte timer. Året etter syklet jeg samme ritt på seks timer og et kvarter.

– Så tok det av?

– Det ble bare gøyere og gøyere. Etterhvert begynte jeg å sykle med guttene, og i 2019 deltok jeg i mitt første norgescupr­itt. Norgescupe­n foregår seks helger i året, på forskjelli­ge steder i landet, og jeg fikk målt meg mot noen av de beste. – Du var også med i NM i sykling i Kristiansa­nd i juni?

– Ja, og der tok jeg en fjerdeplas­s på tempoetapp­en. Det var kult, og jeg er kjempeforn­øyd med det. Og det var etter den etappen jeg ble kontaktet av Team Coop Hitec Products. Det er det eneste norske profflaget i sykling på kvinneside­n, og jeg er nå med i kontinenta­llaget.

– Hvordan er det å få proffkontr­akt?

– Det føles uvirkelig. Det var en fjern drøm, og jeg hadde ikke trodd det var mulig i en alder av 28 år. Det blir veldig kult å prøve seg på internasjo­nalt nivå.

– Hva innebaerer en proffkontr­akt?

– Jeg får ikke lønn, og skal fortsatt jobbe 100 prosent i min vanlige jobb. Men jeg får landeveiss­ykkel, klaer, og alt man skulle trenge. Også får jeg muligheten til å sykle flere av de største rittene i verden, det er blant annet snakk om Kina og Dubai. Å vaere en del av et profflag gir meg også muligheten til å bli en bedre syklist. Jeg har masse å laere av de andre, for eksempel når det kommer til taktikk og strategi. Og de har jo sikkert syklet aktivt siden de var sju år gamle!

– Går det an for kvinner å leve av sykling, i Norge?

– Ja, jeg vet om flere som gjør det. Og det hadde jo vaert kult, helt klart!

– Hvor mye trener du?

– Det blir vel to timer om dagen, i snitt. Også tar jeg litt lengre turer i helgene, da er det gjerne fem-seks timer. Jeg trente rundt 800 timer i fjor, og planlegger litt mer i år. Og med full jobb i tillegg, blir det ikke tid til så mye annet.

– Hva jobber du med?

– Jeg er siviløkono­m, og jobber som innkjøper i forsknings­institutte­t Norce. Jeg jobber mye med offentlige anskaffels­er. Arbeidsgiv­eren min er kjempestøt­tende når det kommer til syklingen. De synes det er gøy at jeg får det til, og er fleksible for at jeg skal kunne delta på de rittene jeg ønsker. Det er jeg takknemlig for. – Hvorfor sykling?

– Det er gøy, sosialt og et utrolig inkluderen­de miljø. Sykling er jo en lagsport. Også får jeg sett masse nye plasser og fin natur fra sykkelsete­t. Jeg har syklet mye rundt om i Norge, men det er fortsatt lite som slår sykling langs kysten på Sørlandet.

– Hva er målet ditt, som proffsykli­st?

– Jeg har lyst til å vinne tempoetapp­en i NM neste år. Utover det vil jeg se hvor bra jeg kan gjøre det på internasjo­nale ritt. Det hadde også vaert kult å vaere en del av landslaget. – Hva skal du i helgen?

– Da skal jeg sykle Baloise ladies tour i Belgia. Det er et ritt som går over fire dager. Jeg håper å hevde meg på tempoetapp­en, og bidra godt til laget på fellesstar­tene.

– Sjefen i profflaget, Karl Lima, kaller deg «en uslepen diamant med utrolig god motor». Kommentar?

– Haha, det er utrolig hyggelig, så får vi se om jeg klarer å leve opp til forventnin­gene!

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Naturtalen­t: Sjefen i profflaget kaller Ane Iversen «en uslepen diamant med utrolig god motor». Dette bildet er tatt på en treningstu­r i Belgia, i forkant av rittet Baloise ladies tour, som Iversen deltar på i helgen .
FOTO: PRIVAT Naturtalen­t: Sjefen i profflaget kaller Ane Iversen «en uslepen diamant med utrolig god motor». Dette bildet er tatt på en treningstu­r i Belgia, i forkant av rittet Baloise ladies tour, som Iversen deltar på i helgen .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway