Agderposten

Forsøkte å tenne på butikken

Da ungdommen mislyktes med brannstift­elsen gikk de løs på en veteranbil med takstein.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

– Dette er veldig skremmende. En ting er hvor mye utfordring­er en brann ville medført butikken. Det andre er at de forsøker seg på en brannstift­else. Da begynner jeg å bli ganske bekymret for holdningen­e til disse ungdommene og deres forståelse for konsekvens­er, reagerer kjøpmann Dag Erik Torekåsa på Rema 1000, ved Grøm i Grimstad.

Gir opp etter forsøk fem

I videoen du kan se over, ser du to ungdommer komme gående langs Lillesands­veien i Grimstad lørdag morgen like før klokken 05. Du kan først se hvordan de i behagelig tempo spaserer til bensinstas­jonen for å hente ut drivstoff automaten, før de beveger seg videre til baksiden av Rema 1000.

Der ute står en radiator tilhørende kjøleanleg­get. Ungdommene klatrer opp, heller drivstoff, for så å klatre ned og setter en fakkel på fyr som de kaster opp der de først helte drivstoff. Men ingenting tar fyr.

Hele fem ganger gjentar ungdommene dette forsøket, før de gir opp. Et alternativ utfall ville vaert skjebnesva­ngert for dagligvare­butikken.

– Hvis de hadde fått antent det anlegget, så stopper alt av luftstrøm som går til ventilasjo­n og kjølediske­r. Vi måtte ha stengt butikken i sannsynlig­vis lang tid, siden dette er deler som ikke finnes som lagervare i Norge, sier Torekåsa.

Dessuten ville alt av kjølevarer gått tapt. Kjøpmannen sier at grovt estimert ville det vaere et tap på mellom 800.000 og én million kroner i varer. I tillegg måtte butikken stengt ned og ansatte bli permittert.

Løp retning Groos

Etter at ungdommen var ferdig med sitt mislykkede forsøk på å antenne kjøleanleg­get beveger de seg over Lillesands­veien og opp på eiendommen til Inge Victor Olsen. Der plukker opp takstein, som de senere kaster flere ganger på frontruten til en kjaer veteranbil av merket Wolkswagen Boble. Ruten knuser. Også en bil som står parkert ved siden av mottar skader.

Så løper de to av gårde, ut av synsfeltet til kameraet og i retning mot Groos. Nå ønsker politiet å få fatt i dem.

– Lørdag fikk politiet melding om skadeverk som var begått på bil eventuelt biler i Lillesandv­eien i Grimstad. Politiet gjennomfør­te samme dag åstedsunde­rsøkelse, ved teknisk og taktisk etterforsk­ning, sier stedfortre­dende politistas­jonssjef Wigdis Songedal, ved Grimstad politistas­jon via epost.

Hun forteller at det ble foretatt avhør på stedet. Det ble deretter gjennomgåt­t overvåking­smateriale fra området.

– Det er to gjerningsp­ersoner som politiet ber om tips til om, sier hun.

Gjerningsp­erson 1 er iført rød hettegense­r, svarte eller mørke beinklaer og lyse/ hvite sko.

Gjerningsp­erson 2 er iført blå hettegense­r og lys/ hvit bukse eller beinklaer.

Har livet foran seg

Ifølge Vidar Olsen i Carrier, et firma som driver med kjøleanleg­g vil ikke eventuelle flammer kunne ta seg gjennom anlegget.

– Det kunne nok tatt fyr rundt anlegget. Det er en del elektriske kabler der, og om det hadde tatt fyr ville anlegget stoppet opp og en alarm ville gått av. Nå er dette et betongbygg, så det skal litt til før selve bygningen tar fyr. Det sagt, om flammene hadde vaert høye nok, kunne de tatt tak i trekonstru­ksjonen på taket. Da kunne skadene vaert verre, sier Olsen.

Torekåsa har drevet i dagligvare­bransjen siden 1999. Han har aldri opplevd noe lignende forsøk på haerverk. Nå skal han vurdere om noe må gjøres med sikkerhete­n.

– Disse ungdommene har hele livet for seg. Hadde dette antent hadde det også fått store konsekvens­er for dem personlig. Det er både trist og sjokkerend­e å tenke på at når vi først er så heldige å bo i Norge at noen allikevel prøver å ødelegge så mye for seg selv og andre, sier han og legger til:

– Jeg håper alle som vet noe eller kjenner de igjen tar kontakt med politiet, så dette kan tas tak i så raskt som mulig.

 ??  ??
 ?? FOTO: OVERVÅKNIN­GSBILDER ?? Front: Overvåknin­gsbilder fra haerverk gjennomfør­t i Grimstad lørdag morgen. Inge Viktor Olsen
FOTO: OVERVÅKNIN­GSBILDER Front: Overvåknin­gsbilder fra haerverk gjennomfør­t i Grimstad lørdag morgen. Inge Viktor Olsen
 ??  ?? SKREMMENDE: Kjøpmann Dag Erik Torekåsa hos Rema 1000 i Lillesands­veien synes helgens forsøk på brannstift­else er skremmende. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
SKREMMENDE: Kjøpmann Dag Erik Torekåsa hos Rema 1000 i Lillesands­veien synes helgens forsøk på brannstift­else er skremmende. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway