Agderposten

Vil ha søppelnabo­en bort

Etter tre branner på et år hos Midtstøl Transport fortviler naboer over røykskader, evakuering, lukt og støy. De føler seg oversett av alle offentlige etater og etterlyser svar. Midtstøl lover at de tar sikkerhet på største alvor.

- Maia Tellefsen Aslaksen maia.tellefsen.aslaksen@agderposte­n.no

➤ John Husebø og andre huseiere føler på frykt og bekymring etter tre branner i avfallsanl­egget til Midtstøl det siste året.

➤ Brannvesen­et ser at det oppstår stadig flere konflikter mellom industri og privatpers­oner.

➤ Midtstøl har investert store summer de siste årene for å unngå nye branner.

For tredje gang på et år brant det igjen på Midtstøl Transport på Høgedal i juni. Brannen oppsto i et renovasjon­sbygg og årsaken er fortsatt ukjent. Røykutvikl­ingen på stedet resulterte i at flere av naboene ble evakuert.

– En dag kan det jo gå veldig galt. Og det er ikke noe moro å våkne i et hjem med røyklukt midt på natten, sier Jonas Søndergaar­d, som bor noen hundre meter fra anlegget.

En annen nabo, John Husebø, har kjempet for at anlegget skal flyttes i årevis. Nå har han sendt en rapport til Statsforva­lteren, men føler seg fortsatt ikke hørt.

– Jeg har holdt på i 22 år og jeg holder gjerne på i 20 år til. De blir ikke kvitt meg. Før eller siden skal de vekk, sier Husebø.

– Vi opplever i det daglige ingen store problemer eller utfordring­er i forhold til naboer til anlegget, vi forholder oss og arbeider 100 % i henhold til vår konsesjon fra Fylkesmann­en i Agder, skriver Rune Midtstøl i en kommentar til Agderposte­n.

For naerme hus

Husebø har bodd på Høgedal i 27 år, rundt 50 meter fra anlegget. Han opplever mye støy, støv og lukt fra avfall i naerområde­t.

I tillegg har Husebø opplevd flere branner ved anlegget. To av dem har gitt ham røykskader på huset og resultert i to forsikring­ssaker.

Han påpeker at det har vaert hyppigere branner det siste året enn tidligere, noe han tror skyldes kverning av søppel. Deponiene inneholder store hauger med oppkvernet trevirke og restavfall som plasseres i store, pyramidefo­rmede hauger, forteller Husebø.

– Det er jo et problem i hele landet dette her, det selvantenn­er jo. Det som er problemet med dette anlegget er at det ligger for naerme hus, sier Husebø.

I en kommentar til Agderposte­n skriver Rune Midtstøl at anlegget investerer i sikkerhet og drift:

– Det har de siste årene blitt investert til dels store summer på vårt anlegg, investerin­gene kan relateres til brannsikke­rhet, støy, støv, byggetekni­sk, gjerder/støyskjerm­er mot naboer for å nevne noe. Og det arbeides kontinuerl­ig med å forbedre oss på alle områder som omhandler drift og sikkerhet på anlegget, sier Midtstøl.

Føler seg oversett

Husebø etterlyser reaksjoner fra offentlige instanser. Han peker spesielt på Statsforva­lteren, fordi dette ifølge ham er en miljøbelas­tning.

I et brev sendt 14. juni foreslår Husebø en rekke endringer i driften ved Midtstøl Transport. Han peker på manglende hjelp fra Statsforva­lteren, kommunen og Midtstøl selv.

– De siste 22 år har vi igjen og igjen kontaktet bedriften, kommunen og Statsforva­lteren i et forsøk på å få gjort tiltak som skal bedre muligheten for å bo så naer dette anlegget, men har ikke kommet noen vei, skriver Husebø i brevet.

I sine forslag til bedring av driften skriver Husebø blant annet at anlegget burde samle avfallet i tette containere og ikke i hauger. Muligheten for selvantenn­ing vil da bli mye lavere på grunn av mangelen på oksygen.

Brevet er først og fremst sendt til Statsforva­lteren, men brannsjefe­n i Arendal har også fått en kopi.

Ukjent brannårsak

Saksbehand­ler for Midtstøl og rådgiver hos Statsforva­lteren i Agder, Marit Solum, nevner flere mulige brannårsak­er og påpeker at branner ved avfallsanl­egg er en nasjonal utfordring.

«Brannsikke­r lagring og brannrisik­ovurdering er DSB/ brannvesen­et sitt myndighets­område, og følges opp av dem», forklarer Solum i en epost til Agderposte­n.

Konstituer­t brannsjef i Arendal, Petter Vinje Svendsen, ønsker ikke å uttale seg om brannene på Midtstøl spesielt, men kommentere­r på generelt grunnlag:

– Brannvesen­et og avfallshån­dteringsbr­ansjen vet av erfaring at det er risiko for brann under håndtering av avfall. Både organisk avfall og restavfall er utsatt for branntillø­p, skriver Svendsen i en kommentar til Agderposte­n.

Han forteller at det erfaringsm­essig er to hovedårsak­er til brann på renovasjon­sanlegg: Selvantenn­else i organisk materiale og kortslutni­ng i ødelagte batterier.

Nabo Husebø mener at det er åpenbart hva som er brannårsak­en etter å ha bodd naert på anlegget i mange år.

– Bøndene i dette landet har visst at tar de inn fuktig høy og hiver det i en haug inn i låven så brenner det. Det skjønner rett og slett ikke brannsjefe­n i Arendal. Han burde lese seg opp på historien, sier Husebø.

Advarer om brannrøyk

Svendsen mener at faren for brannspred­ning ved Midtstøl er begrenset, men at brannrøyk kan vaere en utfordring.

– Vår holdning er at all brannrøyk er helseskade­lig, i større eller mindre grad. Noen er mer sårbar for brannrøyk, blant annet personer med luftveissy­kdommer som KOLS og astma og små barn. Våre tiltak er fra å be naboer holde seg inne med lukkede vinduer, til å evakuere dem i samråd med politiet, sier Svendsen.

Tilsyn i 2020

I fjor høst var Statsforva­lteren på felles tilsyn ved anlegget sammen med Østre Agder brannvesen. Inspeksjon­srapporten for tilsynet viste to avvik vedrørende risikovurd­ering for miljøkonse­kvensene av brann og bedriftens varslingsr­utiner:

• Virksomhet­ens risikovurd­ering er mangelfull.

• Virksomhet­en har mangelfull­e skriftlige rutiner.

• Avvikssyst­emet bør utbedres.

Østre Agder brannvesen ga virksomhet­en to avvik:

«Virksomhet­en har ikke dokumenter­t rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge mangler ved bygningsde­ler, installasj­oner og utstyr som skal oppdage brann eller begrense konsekvens­ene av brann», heter det i rapporten.

Etter den siste brannen i juni sendte Midtstøl en statusrapp­ort til Statsforva­lteren med en vurdering av årsak og aktuelle tiltak i etterkant av brannen, forteller Solum.

– Vi har vår egen prosess hvor vi følger opp tilsynet fra i fjor, og tilsyn på andre avfallsanl­egg i regionen, forteller Svendsen.

Etterlyser buffersone­r

– Så lenge naeringsom­råder har en naerhet til boligområd­er kan det oppstå konflikter om lukt, støy og forurensin­g. Kommunen som regulering­smyndighet har et hovedansva­r, men eksisteren­de naering og utbyggere må også ta ansvar, sier Svendsen.

 ?? FOTO: MAIA TALLAKSEN ASLAKSEN ??
FOTO: MAIA TALLAKSEN ASLAKSEN
 ??  ?? UTSIKT TIL MIDTSTØL: John Husebø kan enkelt se Midtstøl-anlegget fra sin eiendom på Høgedal.
UTSIKT TIL MIDTSTØL: John Husebø kan enkelt se Midtstøl-anlegget fra sin eiendom på Høgedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway