Agderposten

Jordbaerse­songen sent i gang i Åmli

Hos Byrge Kalvehagen i Reddal går jordbaerse­songen allerede mot slutten. For Steffen Moe i Åmli har den akkurat begynt.

- Maia Tellefsen Aslaksen maia.tellefsen.aslaksen @agderposte­n.no

I Grimstad, derimot, går sesongen mot slutten.

Byrge Kalvehagen i Grimstad er fornøyd med årets jordbaerse­song, som han nå anser så godt som avsluttet. Han tror at de norske jordbaeren­e allerede er på vei ut av butikkene og at importbaer igjen overtar.

– Jordbaerse­songen er allerede på hell, sier Kalvehagen.

Hos Steffen Moe i Åmli har jordbaerse­songen imidlertid akkurat startet. Han begrunner dette med at flere høydemeter gjør at baerene modner senere.

– Jordbaerse­songen forlenger jeg, vet du! Jeg starter når andre slutter. Jeg har plukket i halvannen uke og håper at sesongen skal vare ut denne måneden og litt inn i august, forteller Moe.

Populaert med selvplukk

Kalvehagen forteller at det har vaert veldig populaert med selvplukk på gården hans i Reddal i sommer.

Han legger til at det senere i sesongen vil bli mulighet for selvplukk av mais, samt at han planlegger å begynne med selvplukk av bringebaer neste år.

Moe tilbyr ikke selvplukk. Han mener at markedet ikke er stort nok i Åmli og at han ikke har nok folk på jobb.

Utenlands arbeidskra­ft

– Sesongen har gått veldig fint her. Jeg fikk arbeidskra­ft i siste liten fra Romania, sier Kalvehagen.

Han forteller at han har hatt besøk av 12 rumenske jordbaerpl­ukkere denne sesongen. Det er han fornøyd med, selv om han innrømmer at det hadde vaert fint med litt flere arbeidere.

– Jeg hadde trengt flere, men det var de jeg fikk tak i.

Kalvehagen har også benyttet seg av lokal arbeidskra­ft, da helst ungdommer i familien.

Moe i Åmli har prøvd flere ganger å ha norske ungdommer i sommerjobb på jordbaeråk­eren, men forteller at det sjeldent har vaert vellykket. «Håpløst» var ordet han brukte om dette overfor Agderposte­n i mai.

– Jeg kan kanskje supplere med noen, legger han til nå i juli.

Moe tar også i bruk utenlandsk arbeidskra­ft og forteller at han skal hente arbeidere fra Polen på flyplassen denne uken. Han har ikke hatt mulighet til å hente inn like mange arbeidere i år som vanligvis, noe han mener kan påvirke sesongen.

– Vi satser på å plukke så mye vi kan. Jeg tror vi skal komme i mål i år også, sier Moe.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? NESTEN OVER: Hos Byrge Kalvehagen er jordbaerse­songen snart ferdig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
FOTO: ARKIV NESTEN OVER: Hos Byrge Kalvehagen er jordbaerse­songen snart ferdig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
 ?? FOTO: TORE KATERAAS ?? TRENGER ARBEIDSKRA­FT: Jordbaerbo­nde Steffen Moe i Åmli er helt avhengig av å få inn utenlandsk arbeidskra­ft i jordbaeråk­eren. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
FOTO: TORE KATERAAS TRENGER ARBEIDSKRA­FT: Jordbaerbo­nde Steffen Moe i Åmli er helt avhengig av å få inn utenlandsk arbeidskra­ft i jordbaeråk­eren. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway