Agderposten

Slik skal de servere deg Arendals ukjente (?) historie – med en tvist

I løpet av to «skoletimer» skal publikum bli langt klokere på Arendals rike historie, samtidig som lattermusk­lene får trimmet seg. Det er i hvert fall målet til Knut Elvik og Fredrik Schulze Krogh.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Vi kaller det AEndals historie på 6 kvarter. Alle andre sier 90 minutter, så da sier vi seks kvarter.

Historie med en vri

Det forklarer skuespille­r og politimann Fredrik Schulze Krogh. Torsdag, fredag og lørdag serverer han sammen med makker Knut Elvik kabareten «Mellåm holmår & skjaer» på Teaterplas­sen i Arendal.

Selv kaller de stykket en «lettføtt, farseprege­t gjennomgan­g av Arendals historie i medgang og motgang».

Publikum tas med på reisen helt fra istid og steinalder og fram til vår tid.

– Det blir lokalhisto­rie med en tvist! lover Schulze Krogh.

Altså, fakta og årstall som serveres er korrekte. I alle fall så lenge skuespille­rne husker å fremføre de riktige tallene. Men de pakkes godt inn i humor, sang og show.

– Perverst stor

Og, påpeker han, det er nok ikke alle som er kjent med den historiske rikdommen i byen sin. At Arendal faktisk var blant Europas rikeste byer i sin tid.

– Det beste eksempelet på dette er jo Trefoldigh­etskirken. Den ble bygget i 1886, samme året som krakket i Arendal. En så stor kirke har ingenting i en liten by som Arendal å gjøre. Den er perverst stor i forhold til størrelsen på byen, sier Schulze Krogh.

– Det er et moster av et bygg som er laget for å vise at vi har mye penger!

Det er fjerde gangen duoen setter opp sommerkaba­ret. Med seg på laget har de i år. musikerne Rasmus Solem og Lars Andreas Haug. Kabareten er skrevet av Odd Vaagland og bearbeidet sammen med skuespille­rne selv. Regien er det Elviks søster og Amandapris-vinner Kjersti Elvik som står for.

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? HISTORIEFO­RTELLING: Knut Elvik og Fredrik Schulze Krogh skal forsøke å gjøre publikum litt klokere gjennom seks kvarter med historiefo­rtelling, show og sang.
FOTO: PRESSEBILD­E HISTORIEFO­RTELLING: Knut Elvik og Fredrik Schulze Krogh skal forsøke å gjøre publikum litt klokere gjennom seks kvarter med historiefo­rtelling, show og sang.
 ??  ?? SYMBOL PÅ RIKDOMMEN: Trefoldigh­etskirken i Arendal ble bygget i 1880-årene.
SYMBOL PÅ RIKDOMMEN: Trefoldigh­etskirken i Arendal ble bygget i 1880-årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway