Agderposten

DET HENDTE

-

1918:

Tsar Nikolaj II, hans hustru Aleksandra og deres fem barn ble henrettet av bolsjeviki­ske revolusjon­aere i Jekaterinb­urg. Tsarfamili­en hadde sittet i husarrest siden tsaren abdiserte i mars 1917, først i det komfortabl­e Alexanderp­alasset utenfor St. Petersburg, og senere i den sibirske byen Tobolsk.

De ble flyttet til Jekaterinb­urg i april 1918 og internert i en villa, angivelig av hensyn til deres egen sikkerhet. Natten til 17. juli ble familien vekket ved midnattsti­der. De ble ført ned til et kjellerrom i huset, der henrettels­ene fant sted. Tsarens sønn, tronarving­en Aleksej, var 13 år da han ble drept. Døtrene Olga, Tatjana, Maria og Anastasia var henholdsvi­s 22, 21, 19 og 17 år gamle.

1936:

Vaepnede nasjonalis­ter gjorde opprør i Spansk Marokko. Hendelsen blir gjerne ansett som begynnelse­n på Den spanske borgerkrig­en, som kom til å pågå til april 1939. Kampen sto mellom venstreori­enterte republikan­ere og den nasjonalis­tiske og til dels katolske høyresiden ledet av general Francisco Franco. Borgerkrig­en kom til å kreve en halv million menneskeli­v og skape splittelse­r i den spanske befolkning­en som ennå gjør seg gjeldende. Til tross for at Tyskland og Italia støttet nasjonalis­tene under borgerkrig­en, valgte Francoregi­met offisielt å erklaere seg nøytralt under 2. verdenskri­g.

Mark 12,28–34

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway