Agderposten

La oss stå sammen i kampen mot retorikken og løgnene

- Arnt Gunnar Tønnessen Gruppelede­r Venstre, Grimstad

Det er ti år siden terroren, men det er bare timer siden jeg sist leste hatmelding­er mot AUF og Arbeiderpa­rtiet. I sommer er

det 10 år siden terroren i regjerings­kvartalet og på Utøya. I den anledninge­n er det skrevet bøker og kronikker, laget dokumentar­er og intervjuer. Det er tekster og historier som fyller en med både dyp sorg og sinne. En sorg over det som skjedde, over livene som gikk tapt, over alle som ble merket for livet, og et sinne mot terroriste­n og ideene han stod for. En kan tenke at det er nok nå. Men det er det ikke. Det er noen forhold som ikke har blitt tatt alvorlig nok, og det er noen av oss, meg inkludert, som har vaert for tause.

For det første

var det ikke tilfeldig at det var AUF sine ungdommer som ble drept, skadet og merket for livet. Det var på den ene siden et angrep på det Norske demokratie­t, men de som ble angrepet var ikke tilfeldige offer. De var målet for et blindt hat fra drapsmanne­n, et hat mot Arbeiderpa­rtiet og AUF som fremdeles finnes blant oss. I kommentarf­eltene, på Facebook på ytterste høyre fløy flommer det over. Å bekjempe dette hatet er alle politikere og partiers ansvar. Både ved å vise at politisk uenighet, ikke skal gi rom for hat og mistenkeli­ggjøring, og ved å vaere tydelige i vår kamp mot det ekstreme høyre.

For det andre

er det en kjensgjern­ing at politisk motiverte drap i Norge utføres av unge hvite menn som er født og oppvokst her i landet. Det må få oss til å ta et oppgjør med det fiendebild­et vi har skapt mot mennesker med annen bakgrunn og kultur, og det må ikke minst få oss til å se oss i speilet og spørre oss om hva i vårt samfunn som har gitt grobunn for et slikt hat som disse unge mennene gir uttrykk for.

For det tredje

må vi ta et oppgjør med tanken om at “trollet sprekker når det kommer i dagslys”. Altså at bare ekstremist­er får uttale seg, vil ideene falle til jorden. Det er selvfølgel­ig ikke slik. Ekstreme ideer må bekjempes hver dag. Så når noen bruker ytringsfri­heten til å spre løgn og hat, er det vårt felles ansvar å gå i rette med dem, og nedkjempe ideene. Jeg vil faktisk hevde at vi som ikke ble rammet av terroren pga vårt politiske syn, har et større ansvar for å bekjempe disse ideene.

Det er ti

år siden terroren, men det er bare timer siden jeg sist leste hatmelding­er mot AUF og Arbeiderpa­rtiet. Det er opprørende og uverdig. La oss minnes og hedre de som ble drept, og vise dyp respekt for de som overlevde, og la oss stå sammen på tvers av partier i kampen mot retorikken og løgnene som fortelles av mennesker som ikke har annet mål enn å spre usannhet og fremdyrke hat.

 ??  ?? TI ÅR: Det er ti år siden terroren i regjerings­kvartalet og på Utøya.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB
TI ÅR: Det er ti år siden terroren i regjerings­kvartalet og på Utøya. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway