Agderposten

LIVET ETTER TERROREN

De ble jaget, skutt etter – så venner bli henrettet. De rømte. Noen svømte. Andre gjemte seg. De overlevde Utøya-marerittet. Men hvordan er det å leve med minnene? Hvordan har voksenlive­t blitt for ungdommene som var terroriste­ns mål?

- Synnøve Skeie Fosse synnove.skeie.fosse@agderposte­n.no

Som en grønn, liten oase ligger Utøya i Tyrifjorde­n. Øya som har fått en så stor plass i nordmenns bevissthet, en så betydnings­full plass i vår felles historie, er ikke stor. Geografisk er den liten, ikke en gang blant de tre største øyene i Tyrifjorde­n. Hjemmebane­n til Norway Cup –Ekebergsle­tta – er fem ganger så stor som Utøya. På det korteste er det 200 meter til land, på det lengste 550 meter. Med litt godvilje kan Utøya se ut som et hjerte som har fått seg en bulk. Den har det. Fått seg en bulk. Fått sår og arr. Men hjertet har overlevd.

Siden AUF fikk øya i gave i 1950, har generasjon etter generasjon tapt sitt hjerte til Utøya. Til politikken og debattene. Til gutten i naboteltet og jenta i sentralsty­ret. Til fotballtur­neringen og allsangen. Tapt sitt hjerte til fellesskap­et og solidarite­ten. Til lyse sommernett­er med morild og stjernehim­mel. Til juliregn og gjørmebad.

Tusenvis nordmenn kan fortelle sin personlige Utøya-historie. 69 unge mennesker kan det ikke.

Ettermidda­gen 22. juli 2011 er det 564 personer på Utøya. 10 av dem er fra Aust-Agder.

Klokka 17.17 går terroriste­n i land fra MS Thorbjørn. Fem minutter senere starter massedrape­ne. Den neste drøye timen skal en hvit, etnisk norsk mann, drepe én person og skade ytterliger­e én hvert minutt. Hvert eneste minutt.

Som eneste fylke i landet hadde Aust-Agder ingen drepte, verken i regjerings­kvartalet eller på Utøya. Agderposte­n har vaert i kontakt med alle ti ungdommene som var på øya, sju av dem har valgt å fortelle sin historie om tiden etter terroren. Noen har fortalt tidligere, mens andre ikke har vaert klare før nå. Sju nesten identiske – men likevel helt forskjelli­ge historier.

De fleste hadde vaert samlet i Storsalen der de hadde fått informasjo­n om terrorbomb­en i Oslo. I timen etterpå var noen opptatt med å ringe familie. Noen gikk for å forberede middag og grilling. Andre måtte trøste ungdommer som hadde foreldre som jobbet i regjerings­kvartalet. Alle var de skjønt enige om at de var på verdens tryggeste sted. Utøya.

 ??  ?? FLUKTEN: Alle de syv ungdommen var i eller i naerheten av kafebygget (Storsalen og Lillesalen) da de starogtet flukten. Sigbjørn ble reddet av en båt like utenfor Stoltenber­get, mens Kristine og Per-Anders svømte ganske langt før de plukket opp av en liten rød pioner-jolle. Sigurd Tobias gjemte seg på samme stedet, mens flere av de andre flyktet rundt på øya før de fant sine gjemme-steder eller begynte å svømme.
FLUKTEN: Alle de syv ungdommen var i eller i naerheten av kafebygget (Storsalen og Lillesalen) da de starogtet flukten. Sigbjørn ble reddet av en båt like utenfor Stoltenber­get, mens Kristine og Per-Anders svømte ganske langt før de plukket opp av en liten rød pioner-jolle. Sigurd Tobias gjemte seg på samme stedet, mens flere av de andre flyktet rundt på øya før de fant sine gjemme-steder eller begynte å svømme.
 ?? FOTO: HOLE KOMMUNE ??
FOTO: HOLE KOMMUNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway