Agderposten

Spilte paintball med terroriste­n

-

Sigbjørn Haraldson Haslemo er i Storsalen da han ser en mørk, politikled­d skikkelse gå langs vindusrekk­a. Utenfor skyter «politimann­en» en gutt i ryggen - og panikken bryter løs. Sørlending­ene blir spredt for alle vinder.

22 juli 2011 er Sigbjørn 21 år. Bestekompi­sen Preben har dratt ham med på leir. De to ingeniørst­udentene har mye felles. De er begge enebarn. De studerer sammen og har samme verdisyn. I dag er de begge også samboer med hver sin sykepleier.

–I starten trodde jeg det var en terrorøvel­se. Selv da jeg ser en ung mann med et åpent sår, tenker jeg – hmm – det var proft laget. Det var full fornektels­e. Angrep er så fjernt fra det man kan regne med i Norge at jeg ikke klarer å ta det innover meg. Men jeg tenkte uansett at jeg skulle overleve. Det gjelder jo å overleve.

Ville stjele en båt

Sammen med en annen tar de seg til en brygge der de skal forsøke å tjuvkoble en båt, men må gi opp da terroriste­n skyter etter dem mens de flykter for livet. Gutten han er sammen med, blir skutt og drept.

Setesdølen har spilt mye paintball og vet at den beste måten å overleve på er å se fienden først. Det beste og sikreste er å ha oversikt. Sigbjørn går i paintballm­odus. Veksler mellom å speide og å gjemme seg. Ender nok en gang nede ved vannet, og blir beskutt på nytt mens han svømmer. Ett skudd som bommer. Før terroriste­n retter oppmerksom­heten mot en jente og en gutt som forsøker å gjemme seg. Fra vannet ser Sigbjørn de to bli henrettet. Like etter blir han reddet av en båt og kjørt til land.

–Det var ikke akkurat noen rettferdig «kamp». Jeg ubevaepnet. Han med automatvåp­en.

Pur ondskap

Sigbjørn Haraldson Haslemo husker alle detaljene fra ettermidda­gen på flukt. Han kan rulle det fram som en film. Tross dramatikke­n sier han at han aldri følte på dødsangst.

-22. juli er et arr i nasjonens historie. Det var pur ondskap det han gjorde, men det påvirker ikke meg så mye. Ikke nå. Jeg tenker nesten aldri på Behring Breivik. Jeg har bearbeidet opplevelse­n ved å fortelle den mange ganger til venner og familie, spesielt i løpet av de første dagene.

To år etter terroren møtte Sigbjørn Renate Aavik som han fortsatt er samboer med. Sammen lager de mat – og spiller brettspill. Gjerne sammen med gode venner.

–Jeg har et veldig godt liv. Jobben i Otera Traftec er utrolig givende. Jeg får bokstaveli­g talt vaere med på å bygge landet, sier ingeniøren.

–Hvorfor tror du at det har gått så bra med deg? –Jeg er en ganske rolig type. Det hjalp nok også at jeg slapp begravelse­ne. Alle fra Aust-Agder kom hjem. –Men du har ikke vaert tilbake på Utøya?

–Nei.

 ??  ?? KJAERLIGHE­T: Tre år etter terroren traff Sigbjørn sin store kjaerlighe­t, Renate.
KJAERLIGHE­T: Tre år etter terroren traff Sigbjørn sin store kjaerlighe­t, Renate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway