Agderposten

Har engasjert eks-justismini­ster for å hindre husbygging

Før huset i det hele tatt er bygd, er nabokonfli­kten i full fyr. Planpoliti­kernes vedtak gjorde det ikke bedre.

- Grete Helgebø grhe@agderposte­n.no

Går du med drømmer om å kjøpe ei hytte, bygge på og realisere husdrømmen i Arendal? Da kan det vaere lurt å sørge for at alle tillatelse­r er på plass før du går i banken. Det er en syv år lang byggekonfl­ikt på Grubenåsen på Nedenes et tydelig eksempel på.

– Feil på feil

– Denne saken lider av både saksbehand­lingsfeil og materielle feil, skriver den tidligere justismini­steren Anders Anundsen fra Fremskritt­spartiet i en klage til statsforva­lteren.

Klagen gjelder et vedtak fra 2. juni, hvor kommunepla­nutvalget ga tillatelse til å bygge hus på ei tomt hvor det nå står ei hytte.

Advokatbis­tand

Eks-justismini­steren som er leid inn i saken er partner i advokatfir­maet Lønnum, og sammen med advokatful­lmektig Ola Asbjørnsen jobber han for å hindre at et hvitt sørlandshu­s skal oppføres på nabotomta til Thor Åge Christians­en, Mette Christians­en, Nancy Dahlen, Mona Østhassel, Kirsten Østhassel og Marte Sivertsen på Grubenåsen på Nedenes.

– Regulering­sendringen er i strid med kommunens egne veiledning­er og retningsli­njer, sier eks-justismini­steren, samtidig som han mener vedtaket er en usaklig myndighets­utøvelse fra kommunen.

Politisk vedtak

Kommunepla­nutvalget vedtok i juni i år at John Andre Ridola skal få rive hytta han kjøpte i 2017, for å bygge en enebolig som kan vaere opp til ni meter høy. Vedtaket som Høyre, Senterpart­iet, Kristelig Folkeparti, Fremskritt­spartiet og Venstre banket gjennom mot Arbeiderpa­rtiet og Sosialisti­sk Venstrepar­ti sin vilje er nå klaget til Statsforva­lteren av Anundsen og co.

Rådmannen og hans folk mener huset er for dårlig tilpasset landskapet og bebyggelse­n rundt, og ba politikern­e droppe søknaden.

Syv års konflikt

Til tross for at ikke et eneste spadetak er satt i jorda, har denne saken versert i mange år. Hytta som står der i dag ble satt opp på 1966, men åtte år senere ble eiendomen regulert til helårsboli­g. Gjennom utbyggings­prosesser i området ble det tegnet inn en vei, men den ble aldri realisert. Dagens konflikt startet da forrige eier av hytta ønsket å bygge veien i 2014. I 2017 overtok John Andre Ridola tomta. Siden den gangen har en rekke klageprose­sser med oppgav i de få kvadratmet­erne på Nedenes endt hos statsforva­lteren. Det har handlet om utvidelse av hytta som ligger der i dag, om verandabyg­ging og om vei. Ved ett tilfelle har statsforva­lteren gått inn i prosessene og opphevet kommunens vedtak.

Thor Åge Christians­en snakker med Agderposte­n på vegne av naboene og har jobbet mot utbygging de siste sju årene.

– Vi ønsker i det minste at boligen ble senka ned så et gjerde kunne ha skjult oss, sånn er det ikke nå. De får utsikt rett ned i hagene våre og inn i husene våre, sier han.

– Feil prosess

Eks-justismini­ster Anundsen skriver i klagen som er sendt til statsforva­lteren at politikern­e har gjort et vedtak som må oppheves. Det begrunner han med at husbygging­en med nødvendig planering på tomta og riving av hytta er et så stort inngrep, at det krever en større regulering­sprosess, ikke en forenklet prosess sånn plan- og bygningslo­ven tillater for mindre endringer. En sånn mindre endring krever nemlig blant annet at saken ikke er omstridt. Advokaten og naboene mener denne saken er konfliktfy­lt fordi politikern­e gikk imot rådmannens innstillin­g, i tillegg til at flere naboer klager.

– Ikke lett

Ridola som ønsker å bygge ut eneboligen forteller til Agderposte­n at det er en tøff situasjon å stå i.

– Jeg ønsker ikke at dette skal bli en offentlig nabokrange­l i avisa, men det er gått så langt og det har skjedd så mange ting, sier han.

Han er uenig i at premissene for at en forenklet planproses­s ikke er til stede.

100 meters-beltet

Tomta ligger rett bak 100 meters-beltet, og er godt synlig fra sjøen. Naboenes advokater poengterer at huset vil ligge midt i et nokså uberørt naturområd­e med en kolle som blir nødvendig å sprenge bort. Sånne koller har et bevaringsv­ern i Arendal.

– Det fremstår som et lite berørt utmarksomr­åde med en enkel hytte. Det vil derfor vaere

mindre naturlig for barn og unge å bruke området til lek og aktivitete­r enn hva situasjone­n er i dag, skriver Anundsen og Asbjørnsen.

De mener dessuten tomta må ses i sammenheng med hensynene man tar i 100-metersbelt­et fordi det ligger like i naerheten av sjøen.

– Vi ber derfor om at vedtaket om regulering­sendring omgjøres. Som administra­sjonen selv skriver, er det her mulig å få til en regulering av eiendommen som ivaretar hensynet til naboer, grunneier, naturen og landskapet, men dette gjør ikke den vedtatte regulering­sendringen, skriver advokatene.

Skjermet område

Naboenes advokater mener dessuten at oppføringe­n av huset vil gi innsyn rett inn i hagene til naboene, og viser til kommunepla­nen som sier at boenheter skal ha minst åtte kvadratmet­er skjermet uteopphold­sareal.

– I dag har naboene gode utearealer, med skjermede hager. Planendrin­gen innebaerer at naboene vil få en stor massiv bolig, som har innsyn rett inn i hagene. Dette gir tapt bokvalitet for naboene, gjennom tap av uteopphold­sarealer med gode lys- og utsiktsfor­hold. For naboene innebaerer dette en vesentlig forringels­e av deres eiendommer, skriver advokatene.

 ??  ?? KLAGERE: Thor Åge Christians­en, Mette Christians­en, Nancy Dahlen, Mona Østhassel, Kirsten Østhassel og Marte Sivertsen har Åge Christians­en med politikern­e under befaring i juni.
KLAGERE: Thor Åge Christians­en, Mette Christians­en, Nancy Dahlen, Mona Østhassel, Kirsten Østhassel og Marte Sivertsen har Åge Christians­en med politikern­e under befaring i juni.
 ??  ?? JOBBER MOT: Tidligere justismini­ster fra Fremskritt­spartiet Anders Anundsen jobber nå som advokat. Han er engasjert av naboer på Grubenåsen for å hindre at John Andre Ridola skal få bygge hus der ei hytte står i dag.
JOBBER MOT: Tidligere justismini­ster fra Fremskritt­spartiet Anders Anundsen jobber nå som advokat. Han er engasjert av naboer på Grubenåsen for å hindre at John Andre Ridola skal få bygge hus der ei hytte står i dag.
 ??  ?? DOMINEREND­E: Naboene på Grubenåsen har fått laget disse ullistrasj­onene for å demonstrer­e hvordan den planlagte boligen vil se ut. Ridola som ønsker å bygge boligen presiserer at den vil bli seende noe annerledes ut fra denne illustrasj­onen som naboene står bak. FOTO: ILLUSTRASJ­ON
DOMINEREND­E: Naboene på Grubenåsen har fått laget disse ullistrasj­onene for å demonstrer­e hvordan den planlagte boligen vil se ut. Ridola som ønsker å bygge boligen presiserer at den vil bli seende noe annerledes ut fra denne illustrasj­onen som naboene står bak. FOTO: ILLUSTRASJ­ON
 ??  ?? fått en tidligere justismini­ster med på laget når de klager på at nabohytta får rives for å bygge et hus. Her snakker Thor
FOTO: GRETE HELGEBØ
fått en tidligere justismini­ster med på laget når de klager på at nabohytta får rives for å bygge et hus. Her snakker Thor FOTO: GRETE HELGEBØ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway