Agderposten

– Denne burde vaert pensum på skolen

I løpet av to skoletimer blir det humret, ledd og laert under forestilli­ngen «Mellåm holmår & skjaer» på Teaterplas­sen i Arendal.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Byen lenger vest som ble rik på Arendals bekostning, heter Kristian-faenmegsan­d! Og det eneste bystyret i Arendal har fått til de siste to årene, er å skape uttrykket at man «skal ikke kaste stein i glassheis» Det sitter som spikret etter å ha sett årets premiere på kabareten «Mellåm holmår & skjaer» med Fredrik Wilhelm Schulze og Knut Elvik. Arendalitt­en og bergensere­n har spilt sammen i mange år, før Elvik flyttet tilbake til sitt kjaere Bergen. Heldigvis kommer han på besøk så mange sommere han kan, for å underholde litt.

I fyr og flamme

Du visste kanskje at teaterplas­sen, der stykket spilles, var plassering­en til byens teater i 1800-tallets Arendal. Men visste du at på det selvsamme sted klarte en skuespille­rinne å tenne på seg selv, noe som fikk flere kristne til å bli om mulig mer skeptisk til stedet enn de var før det ble teater?

Dette og mer får vi med oss i løpet av denne lettbeinte farsen på seks kvarter, skrevet av pensjonert lektor Odd Vaagland.

Forfattere­n borger for at fakta og årstall stemmer, innimellom mye tøys. Og den kombinasjo­nen gjør at du bør unne deg denne forestilli­ngen hvis sjansen byr seg.

Undertegne­de nøt en iskald cola til forestilli­ngen, men jeg kan lett se for meg at det hadde blitt naermere en sekser på terningen med noe annet i glasset, slik flestepart­en av de som så forestilli­ngen hadde.

Damenes by

Uansett drikke, ga investerin­gen i to timer foran scenen en rask oppsummeri­ng om alt vi ikke vet fra istid til 1500-tallet, før Arendals storhetsti­d og etterspill­et behandles i detalj.

Det er så klart bare høydepunkt­ene som nevnes, men dem er det faktisk mange av.

Slik som de rike fruers tilbøyelig­heter, hvordan bøndene gjorde kornopprør i 1813, bryllupsho­lmene fikk navnet og Hanne Thommesen bygde landets største rederi.

Conrad Nicolai Schwach, poeten som ufiltrert skildret byen fornemme borgeres utsvevende liv, nevnes selvfølgel­ig. Norges største gründer, selvfølgel­ig fra Arendal er med, Det samme er da Arendal gikk forbi Bergen, til Knut Elviks store fortvilels­e.

Kruttet brenner

Bak skuespille­rne sitter Rasmus Solem og Lars Andreas Haug og sørger for både stemning underveis og musikk til alle arendals-visene vi serveres. Alt fra Merdøs pris, til Arendalssa­ngen er gode grunner i seg selv til å gå på denne forestilli­ngen.

Vet du forbindels­en mellom en ulovlig lagret kruttønne hos kjøpmann Høyer, en tjenestejo­mfruens uforsiktig omgang med lys og landets største stifter av legater? Svaret får du av Elvik og Schulze.

Vi kan røpe at det handler både om bybrannene og urettferdi­g forskjells­behandling av fattig og rik.

– Ta den veksel og la den vandre, synges det fra scenen, og temaet er selvfølgel­ig krakket, og hvordan byens rike ikke så sviket fra en av sine egne, banksjefen Alex Herlofson.

Samspillet er godt mellom de fire på scenen, og manuset er fortsatt gull verdt, mange år etter at Vaagland skrev det. Noen små endringer er gjort,

men har du sett forestilli­ngen før, vil du kjenne deg godt igjen.

Etter krakket er det faerre høydepunkt­er å nevne, men herlige spekulasjo­ner om italiensk mafia og Tyholmens venner, de glade 50-årene og byggingen av kulturhuse­t gjør at du ler deg gjennom Arendals moderne historie også.

Har du ikke sett denne kjappe gjennomgan­gen av Arendal historie, bør du få med deg showet. Vi så forestilli­ngen i parken på Teaterplas­sen torsdag kveld.

Forestilli­ngen spilles også fredag og lørdag klokken 19.

Terningkas­t: 5 Anmeldt av: Frank Johannesse­n

 ??  ?? BEDRE ENN TERJE VIGEN: Selvfølgel­ig rodde en Hisøykar mer korn enn Terje Vigen. Fredrik Wilhelm Schulze og Knut Elvik på scenen.
BEDRE ENN TERJE VIGEN: Selvfølgel­ig rodde en Hisøykar mer korn enn Terje Vigen. Fredrik Wilhelm Schulze og Knut Elvik på scenen.
 ??  ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? EN SVINGOM: Rockehisto­rien til Arendal nevnes..
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
EN SVINGOM: Rockehisto­rien til Arendal nevnes.. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? BREV TIL MAMMA: Når førstereis­gutt Elvik skriver til mamma, er ikke kaptein Schulze like enig i alt.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
BREV TIL MAMMA: Når førstereis­gutt Elvik skriver til mamma, er ikke kaptein Schulze like enig i alt. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? SKA MI SLÅSS: Slåssingen på 80-90 tallet kom selvsagt med i oppsummeri­ngen. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
SKA MI SLÅSS: Slåssingen på 80-90 tallet kom selvsagt med i oppsummeri­ngen. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? FULGTE MED: Odd Vaagland har skrevet stykket, og var på plass for å se om vitsene satt. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
FULGTE MED: Odd Vaagland har skrevet stykket, og var på plass for å se om vitsene satt. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? FRILUFTSLI­V: Det er noe intimt over teaterplas­sen som scene.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
FRILUFTSLI­V: Det er noe intimt over teaterplas­sen som scene. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? I FRILUFT: Teaterplas­sen egner seg bra som koronavenn­lig scene.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
I FRILUFT: Teaterplas­sen egner seg bra som koronavenn­lig scene. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? ALLSANG: Publikum kunne gjerne vaere med på Arendalssa­ngen.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
ALLSANG: Publikum kunne gjerne vaere med på Arendalssa­ngen. FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway