Agderposten

Fikk ta Janssenvak­sine i Arendal

Flyskolen gikk i dialog med Kystveien legesenter da flere av studentene deres ønsket å reise ut av Norge, uten å havne i karantene når de skulle tilbake til undervisni­ngen. Men legesenter­et vil neppe sette vaksinen på andre.

- Grete Helgebø grhe@agderposte­n.no

Rundt 50 doser med Janssen-vaksinen er tatt inn til legekontor­et på Krøgenes, og tilbys nå i Arendal.

10 studenter er nå vaksinert, og tre gjenstår. Etter at Agderposte­n fredag gjorde legesenter­et oppmerksom på at de ikke kunne ta de 300 kronene i egenandel som de krevde, sier Erik Werner ved Kystveien legesenter at de trolig ikke kommer til å sette flere vaksiner av denne typen når flyskoleel­evene er vaksinert.

Janssen i armen

Fredag ettermidda­g var Patrick, Lars, Joep, Dan og Delano fra Irland og Nederland på plass på legesenter­et på Kystveien. De har bestemt seg for å ta vaksinen som er tatt ut av det norske vaksinepro­grammet på grunn av fare for alvorlige bivirkning­er.

– Jeg tenker at den er rimelig trygg, sier fastlege Erik Werner.

– Trygg nok

Han er også kommuneove­rlege i Arendal, og sier han tok en vurdering av vaksinen før han tok den inn på legesenter­et.

– Vi mener ikke denne er så farlig at man av etiske grunner ikke kan bruke den. Det er en vaksine som brukes i store deler av verden, og jeg opplever den som trygg, sier kommuneove­rlegen. Han forteller at legesenter­et opplevde det som udramatisk å ta inn vaksinen som er tatt ut av det norske vaksinasjo­nsprogramm­et. Nå tilbys den kun der fastlegen vurderer fordelene ved å ta vaksinen som større enn risikoen for alvorlige bivirkning­er.

– Den gjengen som er her nå er utlendinge­r som skal hjem til sitt hjemland. De kommer ikke inn i Norge igjen uten karantene. Så derfor ønsker de den vaksinen, det er god nok grunn for oss, sier Werner.

Han vil ikke opplyse hvor mye legesenter­et totalt får i inntekt per vaksine de setter. I en forskrift som regulerer hvordan utgifter og behandling hos lege skal refunderes oppgis det at fastlegeko­ntorene kan kreve totalt 902 kroner i refusjoner.

Kystveien legesenter har ifølge Werner tatt inn rundt 50 doser.

Ingen egenandel

Etter at Werner fredag kveld ble informert om at Helfo opplyser at det ikke skal betales egenandel for vaksiner, sier han at de selvfølgel­ig da ikke vil gjøre dette.

– Vi er opptatt av å følge reglene og gjøre dette riktig, forsikrer han.

– Vi vet ikke om det vil lønne seg for oss dersom vi ikke kan ta egenandel, sier Werner.

Han forteller at de fikk en henvendels­e fra flyskolen, forhørte seg med vaksinekoo­rdinator i kommunen som ikke kunne tilby vaksine til elevene og dermed tok imot tilbudet fra FHI om Janssenvak­sinen.

Bivirkning­er

Før vaksinene settes orienterer kommuneove­rlegen flystudent­ene om at det kan

oppstå alvorlige bivirkning­er, og at dersom de får utslett skal de kontakte lege.

De fem oppmøtte guttene innrømmer til Agderposte­n at de blir litt nervøse når de hører at de kan bli alvorlig syke, men at de ikke har vaert hjemme i Irland og Nederland de siste ti månedene, og at de ønsker å ta den risikoen som finnes.

– Skolen vil ikke at vi skal gå glipp av studiedage­r på grunn av karantene. Hele studieløpe­t vårt er på halvannet år, og da er det viktig at vi ikke er borte fra skolen. Da kan vi ikke sitte i karantene når vi kommer hjem, forteller guttene til Agderposte­n.

 ??  ??
 ??  ?? GREIT: Joep synes ikke selve sprøyta er noen fare, men tenker litt på de ekstra bivirkning­enesom kan følge med Janssen-vaksinasjo­n.
GREIT: Joep synes ikke selve sprøyta er noen fare, men tenker litt på de ekstra bivirkning­enesom kan følge med Janssen-vaksinasjo­n.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? ALT KLART: Fem sprøyter er klare til å settes i armen, for at studentene fra flyskolen skal få et grønt vaksinepas­s.
FOTO: GRETE HELGEBØ ALT KLART: Fem sprøyter er klare til å settes i armen, for at studentene fra flyskolen skal få et grønt vaksinepas­s.
 ?? HELGEBØ FOTO: GRETE ?? STIKK: Her settes Janssen-vaksinen på Kystveien legesenter.
HELGEBØ FOTO: GRETE STIKK: Her settes Janssen-vaksinen på Kystveien legesenter.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ??
FOTO: GRETE HELGEBØ
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? INFORMERER: Kommuneove­rlege og fastlege Erik L. Werner informerer Patrick, Lars, Joep, Dan og Delano fra Irland og Nederland om at farlige bivirkning­er kan oppstå etter vaksinasjo­n med Janssen. Han poengterer også at de er veldig sjeldne.
FOTO: GRETE HELGEBØ INFORMERER: Kommuneove­rlege og fastlege Erik L. Werner informerer Patrick, Lars, Joep, Dan og Delano fra Irland og Nederland om at farlige bivirkning­er kan oppstå etter vaksinasjo­n med Janssen. Han poengterer også at de er veldig sjeldne.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? ETT STIKK: Janssen-vaksinen er tatt ut av det norske vaksinasjo­nsprogramm­et på grunn av alvorlige bivirkning­er, her settes den på Kystveien legesenter.
FOTO: GRETE HELGEBØ ETT STIKK: Janssen-vaksinen er tatt ut av det norske vaksinasjo­nsprogramm­et på grunn av alvorlige bivirkning­er, her settes den på Kystveien legesenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway