Agderposten

– Som å lese en historiebo­k

Forberedel­sene til å sprenge ved Galten og utenfor Arendal havn i Tromøysund er i gang.

- Grete Helgebø grhe@agderposte­n.no

Arbeidet har en foreløpig beregnet prislapp på 27, 6 millioner kroner, og Kystverket tar regninga. Først må imidlertid fagfolkene til bunns i om sprengning­en vil gi farlig forurensni­ng i Arendals sjøområder.

Prøver

Kjemiker Anita W. Nybakk og biolog Karin Raamat fra Norconsult er på plass i Arendal. De sjekker områdene i Galtesund og Tromøysund, der det er planlagt sprenging. Ved hjelp av en undervanns­drone og båt med kran fra Agder dykk tar forskerne prøver av sjøbunnen og sjekker forholdene på havets dyp.

Fordi skipstrafi­kken er forventet å øke med 4,2 prosent hvert år fram mot 2050 forventer Arendal havn nesten en dobling i skipstrafi­kken totalt. Kystverket mener den økte båttrafikk­mengden til Arendal havn kan gi flere ulykker hvis det ikke settes inn tiltak. Derfor vil de sprenge seg ned til tolv meters dyp mellom Arendal havn og Omdalsyra i Tromøysund. Mellom Galten og Lille Skottholme­n i Galtesund er det behov for 10,5 meters dybde.

Undervanns­drone

– Her ser jeg en alge som jeg vet at hovedsakel­ig vokser på berg, så da vet jeg at det ikke er mudder her, sier biologen Raamat.

På agderposte­n.no kan du se video av hva undervanns­drona så på sjøbunnen.

Hun står på dekk i kranbåten fra Agder dykk ikledd arbeidsbuk­se og vernesko. Vi befinner oss rett over det planlagte sprengning­sområdet i Tromøysund. For den lokalkjent­e: Midt mellom den grønne flytestaka og HIB-en utenfor Arendal havn.

Mellom hendene sine har hun en xbox-fjernkontr­oll. Den styrer den norskutvik­lede undervanns­drona Blueye som systematis­k undersøker meter for meter av sjøbunnen i Tromøysund.

– De unge hos oss laerer seg å manøvrere denne drona ganske raskt. De er vant til fjernkontr­oller fra Xbox, ler hun, mens hun følger nøye med på nettbrette­t som drona overfører videosigna­lene til.

Mystiske funn

Kollega og kjemiker Anita W. Nybakk følger spent med. Hun forteller at de skal gjøre mye arbeid i sprengning­sområdene nå. I tillegg skal de sjekke flere områder som kan brukes som sjødeponie­r, hvis de finner ut at det blir nødvendig å sprenge vekk forurensed­e masser.

– Vi var ved i Galten i går og der fant vi at det er store stein og fjell ned til 30 meter. Hovedregel­en er at forurensni­ng fester seg i mindre partikler, så det kan bety at sprengning­sarbeidet blir enklere, sier hun.

– Ja, det er godt nytt for prosjektet, bekrefter prosjektle­der fra Kystverket Frode Seiersnes.

Nybakk dukker ned i en utstyrskis­te hun har med seg og finner fram noe lite og svart som kan minne om en stein. Den er imidlertid veldig lett og nesten flakvis i overflaten.

– Vi fant denne ved Galten i går, har du peiling på hva det kan vaere?

– Det er jo noe som heter kulltangen like ved der, kan det vaere kull? Lurer Seiersnes.

Grundig sjekk

Alt dette og mere til skal undersøkel­sene som nå gjøres finne svar på. Og det er ikke få undersøkel­ser Norconsult er leid inn for å gjennomfør­e. Før de runder av etter å ha trålet områdene med drone og tatt undersøkel­ser av sjøbunnen, skal målere som sjekker strømmen i vannet

plasseres ut.

– Vi har bestilt undersøkel­se av hva slags grunn det er, en strømmålin­g som kan si noe om hvordan partiklene spres og undersøkel­se av hva konsekvens­ene er om vi slipper sprengt stein ned i sjødeponie­r, forklarer Seiersnes og legger til at deponibruk er siste utvei.

Aller helst vil de ta sprengning­smassene opp på land.

Til kommunepla­nutvalget

Det forskerne nå finner må konsekvens­utredes. Senere blir det en del av faktagrunn­laget i en regulering­splan til sjøs.

– Det blir en ordinaer regulering­splan, akkurat som på land. Arendals politikere må si ja før noe kan gjennomfør­es, sånn plan- og bygningslo­ven krever, forklarer Seiersnes.

Deponisjek­k

Mens han prater er undervanns­drona kommet tilbake på dekk. Den får hvile seg litt, mens båten kjører lenger utover i Tromøysund. Utenfor Buøya ligger et av de planlagte deponiområ­dene. Her får Anita hjelp av Morten Terjesen fra Agder dykk til å sende en grabb ned på 40 meters dyp. Den skal ta med seg en sjøbunnspr­øve opp til kjemiker Anita. En liten motordreve­t tautrekker drar grabben opp igjen etter at prøven er tatt, og hun kaster seg spent over funnene. Hun tar på seg hansker, kikker litt og tar ett godt drag inn gjennom nesa fra det som vi lekfolk kjenner best som gjørmebunn.

– Jeg lukter etter en sånn råtten egglukt. Vi lukter på sedimentet for å vurdere det. Det kan lukte H2S, som lukter råttent egg, eller andre lukter som for eksempel oljeforure­nsning. Her er ingen lukt, slår hun fast og fortsetter med å undersøke funnene fra grabben.

– For meg er dette som å lese en historiebo­k. Vi skal ta med prøver av dette til laboratori­et for å beskrive lag for lag hva vi ser. Og se, her er det liv, sier hun og peker på et lite meitemarkl­ignende kryp.

– Vi analyserer de ti øverste centimeter­ne av sedimentet i dette prosjektet, for å måle konsentras­jonen av miljøgifte­r i sedimentet hvor dyrene lever. Vi beskriver lagene i sedimenten­e i våre feltnotate­r. Det er mulig å analysere flere ulike lag, som kan fortelle mye om historikke­n til området, men det er ikke vår hensikt i dette oppdraget.

Smelteverk­shistorie

Sammen med prosjektle­der Seiersnes kaster Anita seg over små stein fra grabben og lurer på hva det kan ha kommet fra. Seiersnes har med seg lokalkunns­kap og peker på at det kan vaere avfallssto­ff fra produksjon­en av silisiumka­rbid, eller faktisk silisiumka­rbid, fra det gamle smelteverk­et.

– De måtte skrelle av ett lag før de kom til kjernen. Det kan vaere avfallssto­ff fra den produksjon­en. Vi er jo like utenfor et industriom­råde, peker han på.

Som et vegprosjek­t

Den planlagte prislappen på arbeidet som nå er igangsatt er 27,6 millioner kroner. Prosjektet på sjøveien behandles som ethvert annet veiprosjek­t og skal gjennomen kommunal saksbehand­ling for å godkjennes. Arendal havn og Kystverket er samstemte i at sprengning­en trengs for å ruste Arendals innseiling­er for fremtidig skipstrafi­kk. Pengene må imidlertid prioritere­s inn i nasjonal transportp­lan. Og det kan tidligst skje i 2026.

Fortsatt er ingenting bestemt, og hva som skjer videre avhenger blant annet av hva forskerne finner på havets bunn i Tromøysund og Galtesund.

 ??  ?? ▶ Det planlegges å fjerne tusenvis av kubikkmete­r på sjøbunnen i Galtesund og Tromøysund. Men først må det vaere helt sikkert at inngrepet ikke vil gi farlig forurensni­ng i Arendals sjøområder.
▶ Det planlegges å fjerne tusenvis av kubikkmete­r på sjøbunnen i Galtesund og Tromøysund. Men først må det vaere helt sikkert at inngrepet ikke vil gi farlig forurensni­ng i Arendals sjøområder.
 ??  ?? KJEMIKER: Anita W. Nybakk sjekker prøver av sjøbunnen fra et mulig deponiområ­de.
KJEMIKER: Anita W. Nybakk sjekker prøver av sjøbunnen fra et mulig deponiområ­de.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? SJØBUNN: Anita W. Nybakk har sendt grabben ned på 40 meters dyp for å hente prøver av sjøbunnen.
FOTO: GRETE HELGEBØ SJØBUNN: Anita W. Nybakk har sendt grabben ned på 40 meters dyp for å hente prøver av sjøbunnen.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? RULLER UT: Morten Terjesen fra Agder dykk hjelper til med å få utstyret på plass.
FOTO: GRETE HELGEBØ RULLER UT: Morten Terjesen fra Agder dykk hjelper til med å få utstyret på plass.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ??
FOTO: GRETE HELGEBØ
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? HER: Bildet er tatt like over det er planlagt sprenging i Tromøysund.
FOTO: GRETE HELGEBØ HER: Bildet er tatt like over det er planlagt sprenging i Tromøysund.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? OPPDRAGSGI­VER: Kjemiker Anita W. Nybakk fra Norconsult i samtale med prosjektle­der Frode Seiersnes i Kystverket.
FOTO: GRETE HELGEBØ OPPDRAGSGI­VER: Kjemiker Anita W. Nybakk fra Norconsult i samtale med prosjektle­der Frode Seiersnes i Kystverket.
 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? XBOX OG PAD: Karin Raamat fra Norconsult sjekker grunnen i Tromøysund gjennom en undervanns­drone.
FOTO: GRETE HELGEBØ XBOX OG PAD: Karin Raamat fra Norconsult sjekker grunnen i Tromøysund gjennom en undervanns­drone.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway