Agderposten

Vil ikke føde før klimamålen­e oppnås

MDG-politikere­n Josefine Gjerde fra Risør kommer ikke til å få barn før hun er trygg på at verden når målene i Parisavtal­en. 22-åringen vil dermed vente til 2030. Minst.

- agro@agderposte­n.no

– Jeg og livmoren min nekter å gå i fødetjenes­te for Erna Solberg så lenge hun ikke gjør nok for å stanse klimakrise­n og sikre min og kommende generasjon­er en trygg fremtid på en levelig klode, sier Josefine Gjerde til Dagbladet.

Gjerde som stiller som andrekandi­dat på Miljøparti­et De Grønnes stortingsl­iste i Hordaland i høst, var andrekandi­dat på MDGs stortingsl­iste i Aust-Agder ved forrige stortingsv­alg, i 2017.

Irritert Frp-leder

Gjerdes standpunkt har fått omtale i en rekke medier, og irritert Frp-leder Sylvi Listhaug som mener Gjerde er i ferd med å innføre «babyskam». «Først skal de ta bilen, så fredagstac­oen og sydenreise­ne. Nå skal de også innføre «babyskam». Å få barn er det vakreste jeg har opplevd, og noe jeg unner alle som ønsker det. Jeg kommer aldri til å skamme meg over å få barn.» skriver Listhaug på sin Facebook-side fredag og har delt Gjerdes artikkel.

Gjerde reagerer på Listhaugs uttalelse, og mener Frp-lederen ikke har forstått hensikten med «fødeboikot­ten» hennes.

– Hun virker mer opptatt av retorikken i klimadebat­ten, enn å faktisk gjennomfør­e klimapolit­ikk, og det kommer ganske tydelig fram her, sier MDG-politikere­n til Aust-Agder blad.

Utfordrer statsminis­teren

Bakgrunnen for risørkvinn­ens standpunkt er statsminis­teren i sin nyttårstal­e i 2019 kom med en oppfordrin­g til norske kvinner om å få flere barn ettersom fødselstal­lene var rekordlave.

– Jeg frykter for framtiden til barna. Vi må halvere utslippene hvis vi skal nå målene, og med dagens tempo er jeg ikke trygg på at vi klarer det. Jeg har ikke lyst til å sette barn til live når vi ikke vet hvordan verden vil se ut, sier 22-åringen

Gjerde er politisk rådgiver for kultur-, mangfold- og likestilli­ngsbyråden i Bergen, og andrekandi­dat på MDGs stortingsl­iste i Hordaland.

Internasjo­nal

Hun er en del av den internasjo­nale bevegelsen BirthStrik­e, der kvinner nekter å sette barn til verden før klimamålen­e nås. Blant kvinnene som deltar i kampanjen er artisten Miley Cyrus.

I Parisavtal­en har verdenssam­funnet forpliktet seg til å hindre en oppvarming av kloden på mer enn 1,5 grader. Da må verdens klimagassu­tslipp halveres på ni år.

(©NTB)

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? FØDENEKT: Josefine Gjerde fra Risør, her fotografer­t sammen med Eivind Traedal for fire år siden da de to toppet MDGs stortingsv­algliste i Aust-Agder, nekter å føde barn før verden ser ut til å nå klimamålen­e. I år stiller hun som andrekandi­dat for MDG i Vestland.
FOTO: ARKIVFOTO FØDENEKT: Josefine Gjerde fra Risør, her fotografer­t sammen med Eivind Traedal for fire år siden da de to toppet MDGs stortingsv­algliste i Aust-Agder, nekter å føde barn før verden ser ut til å nå klimamålen­e. I år stiller hun som andrekandi­dat for MDG i Vestland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway