Agderposten

På den tøffe jomfruture­n knakk masta

- Signe Loven signe.loven@agderposte­n.no

Amalie Gunnufsen (25) og kjaeresten Jens Patrick Holmsen (25) fikk en gammel og delvis falleferdi­g seiljolle til en billig penge for noen år siden. Nå har paret praktisk talt bygd båten opp fra bunn, og det gikk tidvis hardt for seg da båten skulle testseiles fra Bergen til Arendal.

– Vi har brukt noen hundre timer på dette, med litt hjelp fra en kompis. Den ultimate testen blir å kjøre til Arendal, sier Amalie Gunnufsen.

Hun og kjaeresten Jens Patrick Holmsen har gjenoppbyg­d en BB11-seilbåt, 1956 modell. Det har det unge paret så å si gjort på egen hånd. Den relativt lille seilbåten på 21 fot var etter parets egen vurdering i svaert dårlig stand da de fikk den. De beskriver det som naermest et vrak.

Nå har ryggen, masta og det meste av strukturen i båten blitt laget på nytt. Motoren ble også helt demontert. Det fortalte Amalie Gunnufsen og Jens Patrick Holmsen til Agderposte­n tirsdag formiddag.

Paret hadde da lagt ut på den 250 nautiske mil lange ferden fra Bergen til Arendal. Planen var å ankomme siste stoppested torsdag. Det klarte de.

Møtt på utfordring­er

Å seile en 21 fots seiljolle fra Bergen til Arendal har ikke bare vaert idyll. De møtte noen utfordring­er på veien, forteller paret.

– Rett før det verste strekket utenfor Haugesund, så knakk masta, sier Jens Patrick Holmsen.

Området utenfor Haugesund er kjent blant seilere for å vaere preget av mye uvaer og kraftig sjø. De unge sørlending­ene fikk likevel masta opp igjen før de entret det utrygge farvannet, og kom seg igjennom like hele.

Holmsen forteller smilende at båten kanskje så litt dum ut med litt kortere mast, men vaierne ble innstramme­t så mye at de fint klarte å seile. De kom seg helt til Stavanger med knekt mast før de fikk den reparert.

– Båten tåler mye, men menneskene tåler ikke så mye, ler Gunnufsen og Holmsen.

Holde tradisjone­n i live

– Sørlandet har en tradisjon for båtbyggerf­aget. Det handler om mer enn å bare vaere i båt, sier paret.

Gunnufsen og Holmsen legger stor vekt på det gode trebåtbygg­ermiljøet i Arendal, og hvor viktig det er at unge tar vare på den delen av kulturarve­n på Sørlandet. De forteller at mannen som konstruert­e båten de sitter er fra Arendal. De unge seilerne fikk selv hjelp fra båtbyggerm­iljøet da de skulle bygge opp båten fra «scratch».

– Det er så fint å ha sånne miljøer. Vi har fått gode råd og mye informasjo­n fra dem, sier Holmsen.

Nå har paret et ønske om at tradisjone­n skal få leve videre, selv om båtbyggery­rket etter deres mening blir mindre og mindre. Det mener der er viktig å sørge for at kulturen og tradisjone­n får leve videre.

Oppfordrer flere til å velge trebåt

– Litt av poenget med turen er å vise at seiling kan vaere

en billig og miljøvennl­ig måte å feriere på. Båtferie trenger ikke å bety at man må kjøre store skjaergård­sskip, sier Gunnufsen.

Torsdags ettermidda­g planlegger sørlandspa­ret å seile inn til Arendal i trebåten sin. De håper at de gjennom prosjektet sitt kan vaere med på å inspirere flere til å velge trebåt. Det er ikke nødvendigv­is så krevende og dyrt som mange tror, skal vi tro Gunnufsen og Holmsen.

– Det er veldig mange som velger plastbåter fordi de tenker at det er lite jobb. Men man må bruke litt tid på dem også. Det ikke så stor forskjell sammenlign­et med tiden man bruker på trebåter, sier Holmsen.

Han legger til at en ripe i en trebåt kan pusses og lakkes ned, men en slik skade kan vaere dyr å fikse for en plastbåtei­er. Å seile rundt i en fin trebåt er veldig morsomt, mener paret. De forteller at det i hver havn flokker seg mennesker rundt båten og stiller spørsmål eller tilbyr å hjelpe med fortøyning. I Haugesund kom det 34 personer opp og tok bilder av båten, ifølge Holmsen. En eldre herre kom til og med løpende og ville gi 70.000 kroner for seilbåten, kan han fortelle.

– Vi oppfordrer absolutt andre til å gå for trebåter. Man får lett kompetanse ved å snakke med folk – noe det er gode muligheter for på Sørlandet. Det er så gøy å få det til. Når vi flytter tilbake til Sørlandet om noen år håper vi at båtbyggerm­iljøet er ivaretatt. Det er et ansvar vi unge sørlending­er har, erkjenner paret.

 ??  ?? SEILTE FRA BERGEN: Torsdag ankom Amalie Gunnufsen og Jens Patrick Holmsen Arendal
SEILTE FRA BERGEN: Torsdag ankom Amalie Gunnufsen og Jens Patrick Holmsen Arendal
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TØFT FARVANN: Turen var ikke uten utfordring­er for det unge paret. Utenfor Haugesund var det mye uvaer.
FOTO: PRIVAT TØFT FARVANN: Turen var ikke uten utfordring­er for det unge paret. Utenfor Haugesund var det mye uvaer.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ANKOMMER ARENDAL: Amalie Gunnufsen og Jens Patrick Holmsen kom torsdag seilende inn til Arendal i sin totalrenov­erte seilbåt.
FOTO: PRIVAT ANKOMMER ARENDAL: Amalie Gunnufsen og Jens Patrick Holmsen kom torsdag seilende inn til Arendal i sin totalrenov­erte seilbåt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? i sin totalrenov­erte seilbåt.
FOTO: PRIVAT i sin totalrenov­erte seilbåt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? OMFATTENDE OPPUSSING: Båten måtte mer eller mindre bygges opp helt fra bunn, da tilstanden den var i da den ble kjøpt var ikke helt ideell. Holmsen beskriver den som et vrak da han først overtok den.
FOTO: PRIVAT OMFATTENDE OPPUSSING: Båten måtte mer eller mindre bygges opp helt fra bunn, da tilstanden den var i da den ble kjøpt var ikke helt ideell. Holmsen beskriver den som et vrak da han først overtok den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway