Agderposten

DET HENDTE

-

1809:

En prisøkning på teaterbill­etter utløste opptøyer i London. Covent Garden Theatre hadde brent ned året før, og gjenoppbyg­gingen ble så kostbar at direksjone­n så seg nødt til å skru opp billettpri­sene. Publikum viste sin misnøye allerede på gjenåpning­skvelden 17. september, under en fremvisnin­g av Shakespear­es «Macbeth». Skuespille­rne ble overdøvet av rasende rop fra demonstran­ter, som beleiret teateret til langt på natt og til sist måtte baeres ut av politiet. Protestene fortsatte hver kveld gjennom de neste tre månedene. Teateroppt­øyene i Covent Garden skulle bli et vitnesbyrd om at forbrukerm­akt virker. I desember besluttet teaterlede­lsen å justere billettpri­sene ned igjen til sitt gamle nivå.

1851:

The New York Times kom ut for første gang. Førsteutga­ven var på fire sider og brakte blant annet nyheten om et slaveopprø­r i Pennsylvan­ia og romanforfa­tteren James Fenimore Coopers død. Allerede i den første lederartik­kelen ble det slått fast at nøkternhet skulle vaere en rettesnor for avisen. «Det er få ting i verden som er verdt å hisse seg opp over,» skrev redaktør Henry J. Raymond, «og det er nettopp de tingene som opphissels­e ikke kan bøte på.» Under mottoet «All the News That’s Fit to Print» skulle The New York Times bli en av de høyest respektert­e avisene i verden. Den gjennomgåe­nde konservati­ve stilen (NYT trykte for første gang et fargebilde på forsiden i 1997) har skaffet avisen oppnavnet «The Gray Lady». The New York Times har vunnet Pulitzerpr­isen 132 ganger, flere enn noen annen avis.

1939:

Det engelskspr­åklige radioprogr­ammet «Germany Calling» begynte sine sendinger fra Hamburg. Goebbels’ tyske propaganda­ministeriu­m sto bak sendingene, som saerlig var rettet mot radiolytte­re i Storbritan­nia og USA. Programmet var et tiltak for å svekke virkningen­e av antitysk propaganda og bryte ned kampmorale­n på alliert side. Hver sending ble åpnet med ordene «Germany calling!», utropt av dagens programver­t. En håndfull ulike verter vekslet på å lede sendingene, men i Storbritan­nia gikk de alle under oppnavnet Lord Haw-Haw. Den mest kjente av programver­tene var trolig William Joyce, en britisk statsborge­r og fascist som hadde emigrert til Tyskland like før krigsutbru­ddet. Etter krigen ble Joyce dømt for høyforraed­eri og hengt i London. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway