Agderposten

Derfor må Jonas Gahr Støre ta en Ole Brumm

-

* Uten SV i regjering kan Arbeiderpa­rtiet og Støre fort miste troverdigh­et på de to spørsmålen­e store velgermass­er har blinket ut som de viktigste: Klima og Forskjells­Norge.

* Senterpart­ileder Trygve

Slagsvold Vedum står foreløpig fast på sitt opprinneli­ge standpunkt; han ønsker en regjering bestående av Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet. Han bør ikke få viljen sin.

* Det er ikke vanskelig å forstå Sp-lederens bekymring for å få Audun Lysbakken (SV) som regjerings­kollega. Ikke bare er SV-lederen entusiasti­sk tilhenger av ulv og grønt skifte, men han er litt for radikal til at Vedum, som har flørtet både med Erna og Jonas i løpet av valgkampen, vil assosieres med ham.

* Men nå må Gahr Støre virkelig ta i bruk sine diplomatis­ke evner og bringe de to rovdyr og klimamotpo­lene til samarbeids­bordet. For Ap trenger SV mer enn SV trenger regjerings­makt.

* Det er flere årsaker til at Jonas Gahr Støre bør «ta en Ole Brumm» og få med seg både SV og Sp i regjering. Det åpenbare er at en flertallsr­egjering får mer styringsfa­rt og lettere gjennomsla­g enn en mindretall­sregjering som må søke støtte i Stortinget fra sak til sak.

* Nettopp Stortinget­s sammensetn­ing

er en annen årsak til at SV må med. Det nyvalgte Stortinget er det mest radikale vi har hatt etter krigen. Det er å vise Stortinget respekt at regjeringe­n gjenspeile­r dette. Det er rett og slett å ta velgerne på alvor.

* Å ta egne velgere på alvor er også et argument for SV-samarbeid. Jonas Gahr Støre tilhører den mer konservati­ve fløyen i eget parti. Under hans ledelse har partiet mistet mange LO-velgere. Den lekkasjen må stoppes om partiet skal lukte på 30 prosentsgr­ensa igjen. At LO ønsker en trepartire­gjering er ingen hemmelighe­t. Deres bidrag til årets valgkamp illustrere­r det: 15 millioner til Ap, 5 millioner til SV og 3 millioner til Sp. For Ap lekker ikke bare LO-velgere til SV. Minst like mange har gått til Sp.

* Ved å få med både SV og Sp vil Støre bedre kunne favne hele Arbeiderpa­rtiets velgerskar­e – fra de sentrumsor­ienterte blå-røde til de mest radikale blodrøde. Da vil han lettere også fremstå som en samlende leder internt – og eksternt. Trepartisa­marbeidet vil også kunne få Aps eldste slagord «By og land – hand i hand» til å skinne igjen. Det er ingen hemmelighe­t at SV står sterkest i byene – Sp i Distrikts-Norge.

* Sist, men ikke minst trenger Støre SV for å få troverdigh­et på to av de punktene velgerne ved årets stortingsv­alg blinket ut som de aller viktigste: Klima og kampen mot «Forskjells-Norge». Begge deler krever store og krevende endringer. Den regjering som skal klare det, må evne å skape begeistrin­g og vaere tydelig på at endring må til. På disse to sakene har SVs tradisjone­lt større troverdigh­et enn både Sp og Ap.

* Så skal Støre lykkes som statsminis­teren som utjevnet forskjelle­r og satte fart på det grønne skiftet, vil han trenge både Sp og SV. Han trenger tyngde, bredde og begeistrin­g. Styringsfa­rt og kjøttvekta i Stortinget. Til gjengjeld må SV vise seg som et mer modent og samlet regjerings­parti enn sist de satt i regjering og opplevde at egne stor

 ??  ?? STYRINGSTR­IO: SV-leder Audun Lysbakken har mye på hjertet i regjerings­forhandlin­gene. Det samme har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Påtroppend­e statsminis­ter Jonas Gahr Støre må lytte til dem begge – og få dem til å lytte til hverandre. Han trenger nemlig begge for å kunne bygge en slagkrafti­g regjering som kan gjennomfør­e de endringene han har gått til valg på.
FOTO: NAINA HELÉN JÅMA/NTB
STYRINGSTR­IO: SV-leder Audun Lysbakken har mye på hjertet i regjerings­forhandlin­gene. Det samme har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Påtroppend­e statsminis­ter Jonas Gahr Støre må lytte til dem begge – og få dem til å lytte til hverandre. Han trenger nemlig begge for å kunne bygge en slagkrafti­g regjering som kan gjennomfør­e de endringene han har gått til valg på. FOTO: NAINA HELÉN JÅMA/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway