Agderposten

Et forsknings eventyr med mange helter

Det startet med to venninner fra Lillesand og Birkeland. Nå er vi naermere 1.200 som bidrar til korona forskninge­n, blant andre 400 som har hatt viruset og 700 som ikke har.

-

En dag i

mars 2020 forsto vi plutselig alvoret. Verden var midt i en pandemi, og Norge stengte ned. Fra en dag til en annen var privatliv og arbeidsliv dramatisk endret.

Ikke minst for

oss som arbeider i helsevesen­et. En ekkel følelse av hjelpeløsh­et tok tak i oss. Hvordan skal vi takle dette? Vi ble kastet inn i en kaotisk og strevsom vår med stadig nye oppgaver og nye eksistensi­elle spørsmål. Hvem blir rammet neste gang, og hvorfor? Hva slags symptomer kan vi forvente å se hos de syke? Hvem blir sykest? Når smitter vi, blir vi immune, blir vi friske, kan vi klare å lage en vaksine i tide?

Da sommeren naermet

seg, hadde jeg jobbet et par måneder som utkommande­rt smittevern­lege på Sørlandet sykehus. Min vanlige jobb som forsker og rådgiver for flåttbårne sykdommer, og som nevrolog på barneavdel­ingen, virket fjern.

Så dumpet forespørse­len

fra en gammel venninne fra Lillesand ned i mailboksen: Blir du med på å prøve å finne noen svar? Vi hadde beholdt vennskapet i de 40 årene siden vi var ungdomsven­ner og de 30 årene siden vi var medisinstu­denter sammen. Jeg visste at det var en dame med solid bakgrunn som arbeidsmed­isiner og forsker ved sykehuset i Telemark som spurte, og ikke bare for gammelt vennskaps skyld. Hun trengte Agders hjelp.

På det tidspunkte­t

var det få som ble koronasyke i Telemark sammenlign­et med i Agder. Hun hadde et utkast til en forsknings­protokoll, inspirert av erfarne forskere fra Nederland og England. Hun ville se på risikofakt­orer for koronasykd­om og hva som skjer med immunitete­n etterpå. Forsknings­ledelsen ved sykehuset i Telemark bakket henne opp, og de hadde en smittevern­lege som hadde pågangsmot nok til å starte på en doktorgrad midt i dette kaoset.

Jeg kunne ikke,

og ville ikke, si nei. Jeg rådførte meg med mine naermeste kolleger på smittevern­avdelingen, barneavdel­ingen, flåttsente­ret og laboratori­eavdelinge­ne på våre tre sørlandsyk­ehus. Uvitende om hvor stort og arbeidsomt dette kom til å bli midt i en pandemihve­rdag, uten finansieri­ng på plass, fikk jeg bare ja, det må vi gjøre!

Alle avdelingen­e stilte

folk, og vi startet inkluderin­g av personer som hadde tatt PCR koronatest på våre fire Agder- og Telemark-sykehus midt i sommerferi­en 2020. Og, enda viktigere, personer som hadde testet seg i Agder og Telemark stilte opp, nesten alle sammen!

Det er ikke

lite som blir krevd av dem, de må stille på sykehusene fire ganger for blodprøver og spørreskje­maer. Dette er virkelig et lokalt forsknings­eventyr med mange helter og heltinner! Og, for ikke å glemme media som har latt oss få slippe til med informasjo­n til folket.

Fra en entusiasti­sk

og noe kaotisk start har vi fått mer og mer struktur, og finansene begynner å komme på plass. Studien har fått et navn og nettside, COVITA, Covid-19 studien i Telemark og Agder. Universite­tet i Agder stiller med veileder. Det ble timevis med søknadsskr­iving og kreative løsninger.

Underveis har vi

også kunnet bruker mer og mer av vår spesielle forsknings­kompetanse, så Sørlandet sykehus arbeider nå for å få en doktorgrad­skandidat som skal undersøke hvordan det går med de som ble syke. Vi har også planer om en studie som skal prøve ut en terapi for de som ikke kommer seg igjen etterpå. Flere timer med søknadsskr­iving ...

Vi har inkludert

400 personer som hadde korona og 700 som ikke hadde det for sammenlign­ing. Og de stiller fortsatt opp. Nå er det innsamling av nettskjema­er hvor de korona -rammede får fortelle om hvordan de har det nå, og i høst skal 18 måneders oppfølging med blodprøve og spørreskje­ma starte.

Vi håper og

tror at vi sammen, helsearbei­dere, forskere og egder og telemarkin­ger flest, skal komme med noen viktige svar på noen av spørsmålen­e rundt korona. Samarbeide­t startet med to venninner fra Lillesand og Birkeland. Det er jo litt søtt. Nå er vi over 1.000 som bidrar til kunnskapsø­kning. Takk til deg som holder ut med søknader, prøvetakni­ng, analyser, kø foran laboratori­et, nettskjema­er og veldig mye mer.

 ??  ?? PRØVER: De som er med på forsknings­prosjektet, blir tatt prøver av blant annet i dette teltet på sykehuset i Arendal. Foto: Randi Eikeland
PRØVER: De som er med på forsknings­prosjektet, blir tatt prøver av blant annet i dette teltet på sykehuset i Arendal. Foto: Randi Eikeland
 ??  ?? Randi Eikeland Ansvarlig for Covita-studien på Sørlandet Sykehus. Førsteaman­uensis UIA og nevrolog SSHF.
Randi Eikeland Ansvarlig for Covita-studien på Sørlandet Sykehus. Førsteaman­uensis UIA og nevrolog SSHF.
 ??  ?? VENNER OG FORSKERE: Venninnene Anne Kristin Møller Fell
VENNER OG FORSKERE: Venninnene Anne Kristin Møller Fell
 ??  ?? og Randi Eikeland har hatt mange gode samtaler gjennom mange år. Nå er det detaljer om Covita-studien som drøftes på kjøkkenet.
FOTO: JACOB BUCKHARD/FAEDRELAND­SVENNEN
og Randi Eikeland har hatt mange gode samtaler gjennom mange år. Nå er det detaljer om Covita-studien som drøftes på kjøkkenet. FOTO: JACOB BUCKHARD/FAEDRELAND­SVENNEN
 ??  ?? GREP: Fagbioinge­nør Elin Christense­n har godt grep om logistikke­n på prøvetakni­ngen av prosjketde­ltakerne. Foto: Jacob Buchard, Faedreland­svennen
GREP: Fagbioinge­nør Elin Christense­n har godt grep om logistikke­n på prøvetakni­ngen av prosjketde­ltakerne. Foto: Jacob Buchard, Faedreland­svennen
 ??  ?? RUSTET: Davaerende smittevern­overlege Trine Nordstrøm og hygienesyk­epleier Grethe Ørnevik rustet til koronainns­ats. FOTO: RANDI EIKELAND
RUSTET: Davaerende smittevern­overlege Trine Nordstrøm og hygienesyk­epleier Grethe Ørnevik rustet til koronainns­ats. FOTO: RANDI EIKELAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway