Agderposten

Cashet inn tit alls millioner kroner i gevinst på aksjer

Flere av toppledern­e i Arendals Fossekompa­ni cashet nylig inn titalls millioner i gevinst på aksjer i eget selskap da bindingsti­den på nåvaerende aksjeprogr­am løp ut.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Siden toppsjefen­e handlet i 2019 har selskapet gått som en rakett på børs og femdoblet seg. Denne måneden gikk den lovpålagte bindingsti­den ut.

Nå benytter derfor konsernled­elsen i milliardse­lskapet muligheten til å innkassere kjempegevi­nster. Totalt solgte fem direktører verdipapir­er for 57 millioner kroner.

– Det har vaert et eventyr, og jeg var veldig heldig med tidspunkte­t jeg kom inn på, sier administre­rende direktør Ørjan Svanevik i Arendals Fossekompa­ni til Agderposte­n.

Selskapet opplyste om toppsjefen­es transaksjo­ner i en børsmeldin­g nylig. I samme melding ble det opplyst at også selve aksjeprogr­ammet for konsernled­elsen endret.

Sjefen solgte mest

Aksjeprogr­ammet som nå innføres for konsernled­elsen gjør at de kan kjøpe faerre aksjer i eget selskap, men samtidig økes hyppighete­n fra tre til ett år. Bindingsti­den blir den samme – tre år.

– Vi har sett at det aksjeprogr­ammet vi har hatt ikke har vaert helt optimalt, og derfor har vi valgt å endre sånn at vi kan kjøpe hvert år. Da får man hele tiden forlenget bindingsti­den på tre år – og det gjør at man også holder lenge på de ansatte. Folk som slutter kan ikke kvitte seg med aksjene før det har gått tre år, sier han.

Stor fortjenest­e

Svanevik solgte selv 75.000 aksjer til 359,72 kroner per stykk gjennom sitt selskap Oavik Invest AS da bindingsti­den gikk ut. Det utgjør 26,97 millioner kroner.

Han kjøpte samtlige aksjer da han startet i selskap i 2019. Da betalte han 80,16 kroner per aksje, totalt rett i overkant av 6 millioner kroner. Sunnmøring­en får dermed en gevinst på naermere 21 millioner kroner.

– Jeg som mange andre har tjent veldig godt på den aksjen. Kursen var veldig lav, og jeg hadde flaks med inngangsti­dspunktet. Etter at jeg kjøpte har selskapet jobbet utrolig bra og jeg har masse flotte medarbeide­re med stor kompetanse på laget. En lignende driftskomp­etanse har jeg aldri vaert borti i noe selskap. Det er helt «top notch», skryter han.

I tillegg til salget har han kjøpt 15.637 nye aksjer gjennom det nye aksjeprogr­ammet til 20 prosent rabatt. Det tilsvarer 287,78 kroner per aksje. De er låst fram til 8. mai 2025.

– Jeg har kjøpt det jeg kan i den nye ordningen, så kan jeg kjøpe igjen neste år og bygge meg opp på nytt, sier han.

Dette er handlene til de andre i toppledels­en:

• Konserndir­ektør Morten Henriksen har solgt 28.125 aksjer for drøyt 10 millioner kroner og samtidig kjøpt 7.819 aksjer gjennom sitt heleide selskap Molima. Etter handelen eier Henriksen 7.819 aksjer i selskapet.

• Finansdire­ktør Lars Peder Fens

li har solgt 20.000 aksjer for snaut 7,2 millioner kroner og samtidig kjøpt 7.819 aksjer gjennom sitt heleide selskap Cissone. Etter transaksjo­nen eier Fensli 8.144 aksjer i Arendals Fossekompa­ni.

• Konserndir­ektør Torkil Mogstad har solgt 20.625 aksjer for 7,4 millioner kroner og kjøpt 7.819 aksjer gjennom selskapet Fernheim. Etter transaksjo­nen eier Mogstad 7.819 aksjer.

• Baerekraft­sdirektør Ingunn Ettestøl har solgt 15.000 aksjer for snaut 5,4 millioner kroner, og kjøpt 5.212 aksjer gjennom sitt heleide selskap Etcona. Hun står dermed oppført med 7.212 aksjer.

Samtlige har fått 20 prosent rabatt på det nye kjøpet, men kan ikke selge før 8. mai 2025.

– Da jeg begynte for tre år siden kunne jeg kjøpe – kjøpte alt jeg kunne. 75.000 aksjer. Bindingsti­d nå fram til sommeren. Så har vi hatt at det er ikke et optimalt system. Vil heller ha et system hvor man kan ha binding på tre år. Binding. Så man ikke risikerer å miste folk. Kjøpe hvert år. Alltid ha tre år foran seg.

Da jeg får tilbud om å kjøpe nye aksjer. Rabatt på de nye. Dumt å ikke muligheten. Kjøpte alt jeg kunne på den nye ordningen. Nå kan jeg bygge meg opp igjen de neste tre årene. Bytter rabatt mot bindingsti­d.

Selskapet binder inn nedsiden. ansatte. 20 prosent rabatt. Da må du sitte med de aksjene i tre år.

– Langsiktig tankegang for alle – Det har vaert et eventyr. Jeg har tjent veldig på det. Bindet. Nedsiden var veldig begrenset. Kursen var veldig lav. Jeg hadde flaks med inngangsti­dspunktet. Selskapet har jo jobbet utrolig bra. Masse flotte medarbeide­re. ESG mye mer verdsatt. Har vaert vanvittig heldig med timingen. Teknologi, kompetanse, veldig bra. Driftskomp­etansen har jeg aldri vaert borti. Har gjort noen smarte grep.

 ?? ?? TJENTE GODE PENGER: Administre­rende direktør Ørjan Svanevik i Arendals Fossekompa­ni sammen med finansdire­ktør Lars Peder Fensli. Begge tjente nylig gode penger på aksjesalg.
TJENTE GODE PENGER: Administre­rende direktør Ørjan Svanevik i Arendals Fossekompa­ni sammen med finansdire­ktør Lars Peder Fensli. Begge tjente nylig gode penger på aksjesalg.
 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ??
FOTO: JON ANDREASSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway