Agderposten

Trakk seg i protest

Lokalavdel­ingen for Norsk Motorcykke­lunion (NMCU) ligger brakk. Hele styret har trukket seg etter samarbeids­problemer med sentralsty­releder Odd Terje Døvik.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

De har også sendt bekymrings­melding om erfaringen­e med den nylig oppsagte Returkraft­direktøren til de øvrige kretsene i landet.

NMCU tilsvarer NAF for trafikante­r på to hjul, og i referatet fra årsmøtet nevnes den manglende tilliten til Døvik som hovedårsak­en til at styret går av.

«Det har vaert sviktende engasjemen­t hos kretsstyre­t etter Vårsleppet i 2019 da 18 MCklubber i distriktet oppfordret til å boikotte NMCU fordi vi ikke kunne eller ville sitte Vårslepp-styret sammen med 1-prosentklu­bber. Noe som førte til at mange medlemmer forsvant. Det har også blitt håpløst å få til noe samarbeid med MCklubbene i distriktet. Det ser heller ikke ut til at det noen interesse for det arbeidet kretsen utfører her. Vi har også liten tillit til leder for sentralsty­ret og medlemmene i kretsstyre­t har derfor valgt å trekke seg. Vi har heller ikke lykkes i å skaffe nye medlemmer til styret. Vi velger derfor å legge ned Aust-Agder krets», står det blant annet i den offentlig tilgjengel­ige protokolle­n fra årsmøtet på Pan Garden Hotell i Åmli 13. november i fjor.

– Ikke uvanlig å vaere uenige

Døvik, som nylig ble avskjedige­t som toppsjef i det interkommu­nale søppelsels­kapet Returkraft, kjenner seg ikke igjen i at han har samarbeide­t dårlig med MC-grenen fra Aust-Agder.

– Nei. Sentralsty­ret og kretsen har ikke vaert enige i alle spørsmål, men det er ikke uvanlig i en demokratis­k organisasj­on, skriver Døvik i en epost til Agderposte­n.

«Et samlet styre var og er, oppriktig bekymret for NMCU’s framtid. Det var ikke med lett hjerte vi sa fra oss våre verv», skriver styret videre.

Døvik er imidlertid uenig i at lokalavdel­ingen er lagt ned.

– Avdelingen (som vi kaller «kretsen») er ikke lagt ned – det har ikke kretsstyre­t myndighet til, men styret har trukket seg uten at årsmøtet klarte å velge et nytt. Så da får vi vente et år. I den perioden vil vår utmerkede fylkessekr­etaer Olav T. Vehus arbeide for å finne nye kandidater til kretsstyre­t, forklarer Døvik.

– Jeg har som mål å oppdrive et nytt styre i løpet av to år, sier Vehus til Agderposte­n.

I kjølvannet av oppsigelse­n i Returkraft har det kommet fram at Døvik saksøker sin tidligere arbeidsgiv­er. Han er uenig i årsakene ledelsen legger til grunn for å avslutte arbeidsfor­holdet. Striden blir etter alt å dømme avgjort av rettsappar­atet.

Det var i 2017 han inntok stolen som øverste leder i Norsk Motorcykke­lunion med mål om å øke det davaerende medlemstal­let på 9.600 til 20.000.

I stedet for en dobling har medlemstal­let sunket med flere tusen – til i underkant av 7.000 på fem år.

Kritiserer Døvik

Agderposte­n har vaert i kontakt med Tom Helgesen, tidligere kretsleder i NMCU i Aust-Agder, som ikke ønsker å utdype det som står i bekymrings­meldingen eller i referatet fra årsmøtet.

I en artikkel på MC24-7.no uttaler han imidlertid hvorfor han mener at organisasj­onens medlemstal­l har falt siden Døvik tok over.

– En organisasj­on som NMCU er et dugnadsarb­eid. På grunn av et svekket sentralsty­re, og en leder som er vanskelig å samarbeide med, har denne organisasj­onen raknet helt. Tidligere hadde vi et sekretaria­t som hadde både politisk rådgiver og kommunikas­jonsrådgiv­er. Hvem driver lobbyvirks­omhet og politisk påvirkning i departemen­ter og direktorat­er nå? Nå er det helt krise, sa han den gang.

– Det han sier får stå for hans regning. Jeg ble gjenvalgt som leder av sentralsty­ret etter at Helgesen kom med sitt utspill, så det er ikke alle som er enige med ham. NMCU ledes for øvrig ikke av meg, men av et sentralsty­re bestående av 7 engasjerte og oppegående personer. Det er ikke noe one-man show slik det avgåtte kretsstyre­t synes å tro», kontrer Døvik i epost til Agderposte­n.

Avviser støy

«Vi opplever dessverre at Døvik har en fremtoning som ikke inviterer til samarbeid.», skriver det avgåtte styret i Aust-Agder i det de omtaler som en bekymrings­melding datert 13. januar i år.

– Har det vaert mye støy i organisasj­onen slik du opplever det, Døvik?

– Nei.

 ?? ?? TRAKK SEG: Tom Helgesen (foran) satt som leder av NMCU Aust-Agder da styret valgte å trekke seg. Nå ligger kretsen brakk.
TRAKK SEG: Tom Helgesen (foran) satt som leder av NMCU Aust-Agder da styret valgte å trekke seg. Nå ligger kretsen brakk.
 ?? ?? ODD TERJE DØVIK: Sentralsty­releder i Norsk Motorcykke­luniion.
ODD TERJE DØVIK: Sentralsty­releder i Norsk Motorcykke­luniion.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway