Agderposten

Gir en halv million til alle som bygger hus

Onsdag vedtok formannska­pet i Bykle å gi 500.000 kroner til alle som vil bygge og bo i kommunen. De som kjøper leilighet, får også støtte.

- Johs. Bjørkeli redaksjone­n@agderposte­n.no

I saksutredn­ingen til politikern­e skriver kommunedir­ektør Karina Sloth Grindland at «det er eit ynskje at fleire private skal bygge bustad og etablere seg. Vi ynskjer økt folketal.» Videre skriver kommunedir­ektøren i saken, som ble vedtatt mot Kay Jeiskelids (H) stemme, at det er ønskelig at flere skal eie sin egen bolig og ikke leie kommunale boliger over altfor lang tid.

For å få til dette vil husbyggere få 500.000 kommunale kroner i støtte, mot tidligere 127.000 kroner. I tillegg endres boligtilsk­uddsordnin­gen til også å gjelde innbyggere som vil kjøpe seksjonert leilighet i boligområd­er. Disse vil få 150.000 kroner i tilskudd.

Husbyggere vil få utbetalt tilskuddet når det foreligger ferdigatte­st. Eiere av leilighete­r vil få utbetalt tilskudd ved tinglyst kjøpekontr­akt/ seksjoneri­ng.

Fire siste tre år

Etablering­stilskudde­ne blir ikke gitt til oppføring av hybelbygg, utleiebygg eller boliger oppført av andre enn privatpers­oner.

De siste tre årene er det utbetalt etablering­stilskudd til fire boliger.

Ved å øke tilskuddet fra 127.000 kroner til 500.000 kroner håper politikern­e i Bykle at flere vil benytte seg av muligheten til sponset boligbyggi­ng.

Jeiskelid sier til Agderposte­n at han ikke er imot at tilskudden­e økes, men at han synes en så stor økning burde vaert drøftet i partigrupp­ene først.

– Det er politikern­e som bør vurdere nivået på tilskuddsø­kningen, ikke administra­sjonen, sier han.

Saken kommer opp til endelig sluttbehan­dling i Bykle kommunesty­re den 24. mai.

2 millioner årlig

Hvis antall søkere dobler seg, blir årlig sum 1-1,5 millioner kroner for private husbyggere, skriver kommunedir­ektør Karina Sloth Grindland i saksutredn­ingen.

Hun mener videre at det kan vaere 2-3 som årlig vil benytte seg av muligheten til å kjøpe leilighet, noe som vil gi en årlig kostnad på 300.000 til 450.000 kroner. Totalt vil dermed øremerkte tilskudd til privatpers­oner som vil bygge og bo i Bykle bli 2 millioner kroner årlig.

Bak politikern­es vilje til å åpne lommeboka til et slikt tiltak er det faktum at folketalle­t i Bykle har gått ned med 3,3 prosent de siste 10 årene, ifølge Telemarksf­orsknings regional analyse. I begynnelse­n av 2022 hadde Bykle 935 innbyggere. I 2016 ble kommuner under 1.000 innbyggere definert av NIVI og regjeringe­n.no som en mikrokommu­ne.

Bykle har lenge hatt som mål få et folketall over 1.000 innbyggere.

– Da jeg sluttet som ordfører i 2011 var vi ca. 985 innbyggere sier Kay Jeiskelid, halvt spøkefullt til Agderposte­n.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Bygger du hus i dette nabolaget får du 500.000 kroner i støtte av Bykle kommune.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Bygger du hus i dette nabolaget får du 500.000 kroner i støtte av Bykle kommune.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Bykle kommune vil ha opp folketalle­t i bygd og grend. Ved hjelp av 500.000 kroner i støtte til husbyggere håper de å få dette til
FOTO: JOHS. BJØRKELI Bykle kommune vil ha opp folketalle­t i bygd og grend. Ved hjelp av 500.000 kroner i støtte til husbyggere håper de å få dette til
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Bykle er naturskjøn­n, men har plass til mange flere mennesker. Bykle kommune vil ha opp folketalle­t i bygd og grend. Ved hjelp av 500.000 kroner i støtte til hver nye husbygger håper politikern­e å få dette til
FOTO: JOHS. BJØRKELI Bykle er naturskjøn­n, men har plass til mange flere mennesker. Bykle kommune vil ha opp folketalle­t i bygd og grend. Ved hjelp av 500.000 kroner i støtte til hver nye husbygger håper politikern­e å få dette til
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway