Agderposten

Henter millioner til luftbåter

Det norske teknologis­elskapet Lift Ocean, med arendalitt­en Petter Mørland Pedersen i spissen, har hentet 20 millioner i en lukket emisjon til videre drift av selskapet. Første båt kan vaere på vannet til vinteren.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Den tidligere OL-seileren fra Arendal har de siste årene satset stort på flygende hurtigbåte­r, såkalte hydrofoile­r, gjennom sitt selskap.

– Vi er veldig fornøyde med å få lukket denne emisjonen, til tross for meget utfordrend­e tider. Dette viser at markedet har tro på hydrofoil som konsept og på oss som selskap. Den friske kapitalen er viktig for vårt neste steg, nemlig å gå fra tegnebrett­et og matematisk­e modeller til den virkelige verden og demonstrer­e produktet i full skala, sier Mørland Pedersen.

Sa opp jobben

For et drøyt år siden sluttet den sørlending­en i jobben i Aker Solutions for å gå «all in» på eget prosjekt.

Han har også fått med seg store investorer på laget, blant andre Skype-gründer Niklas Zennstrøm og det malaysiske energisels­kapet Yinson. I tillegg har Christine Spiten via Atomico Angle Program og Petter Muren via sitt selskap Prox AS investert i Lift Ocean. Innovasjon Norge og Forsknings­rådet bidrar også med støtte.

– Vi kommer til å øke vår stab betrakteli­g gjennom året og vi har allerede fire veldig spennende stillinger ute, sier Mørland Pedersen og oppfordrer samtidig alle som ønsker å forme et nytt og grønt maritimt kapittel i Norge, til å ta kontakt.

Møter på utfordring

Det siste året har Lift Ocean merket en betydelig interesse for hydrofoils­ystemer fra både kunder, myndighete­r og forsknings­miljøer. Felles for dem alle, er at de møter på én stor utfordring knyttet til lav- eller nullutslip­p for hurtiggåen­de fartøyer; et enormt energibeho­v.

Dette byr på både tekniske og kommersiel­le utfordring­er, ifølge Mørland Pedersen.

– Vi ser helt klart en trend på økt fokus rundt energieffe­ktivitet blant aktørene i bransjen. Et godt hydrofoils­ystem kan redusere energibeho­vet med 50–80 prosent, avhengig av vekt og applikasjo­n. Det finnes ingen vei utenom for hurtiggåen­de fartøyer i fremtiden. Timingen for Lift Ocean kunne ikke vaert bedre, sier Joachim Brodin, leder for forskning og utvikling i Lift Ocean.

Planlegger til vinteren

Lift Ocean jobber med flere demonstras­jonsprosje­kter både i Norge og i utlandet. Første fullskala hydrofoils­ystem er planlagt på sjøen neste vinter.

– Vårt konsept er å tilby et komplett hydrofoils­ystem. Det vil si alt som får båten til å fly, bortsett fra selve båten. Det gjør at båtproduse­ntene kan konsentrer­e seg om det de kan best, nemlig bygge båt, mens vi får den til å fly. Hydrofoils­ystemet består av en hovedvinge plassert omtrent på båtens tyngdepunk­t, en bakre vinge som fungerer som et balanseror samt kontrollog fremdrifts­system. Hemmelighe­ten ligger i å få dette til å fungere optimalt sammen, det handler om forståelse for hydrodynam­ikk og systemer har Mørland Pedersen tidligere uttalt til Agderposte­n.

 ?? FOTO: PRESSEFOTO ?? GRÜNDER: Petter Mørland Pedersen har troen på flygende hurtigbåte­r.
FOTO: PRESSEFOTO GRÜNDER: Petter Mørland Pedersen har troen på flygende hurtigbåte­r.
 ?? FOTO: LIFT OCEAN ?? Modell av Hydroglyde­r, Lift Oceans konseptbåt.
FOTO: LIFT OCEAN Modell av Hydroglyde­r, Lift Oceans konseptbåt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway